OPINIONS

Η Βάνα Μπάρμπα και τι πρέπει να κάνουμε για να μην φοβούνται οι άντρες

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson/24Media

Η Βάνα Μπάρμπα το 2023 θα ήθελε να της φέρει μία μεγάλη αγάπη. Να της φέρει κάποιον «που μπορώ να θαυμάσω», όπως είπε. «Να είναι δυνατός, να είναι άνθρωπος και να μην κυνηγάει τα χρήματα μόνο», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους που στάθηκαν απέναντί της σε κοσμική εκδήλωση και που στη συνέχεια τη ρώτησαν την άποψή της για τους σημερινούς άντρες. Η Βάνα Μπάρμπα απάντησε πώς ναι, οι άντρες έχουν αλλάξει. Αλλά μάντεψε, δεν φταίνε οι άντρες που έχουν αλλάξει, φταίμε εμείς.

«Έχουν αλλάξει οι άντρες τη σημερινή εποχή. Σίγουρα υπάρχουν πολλά αρσενικά, αλλά είναι πιο φοβισμένοι. Φταίμε εμείς. Κι αυτό λέω στα κορίτσια “Κόψτες τις μαγκιές, γίνετε γυναίκες”. Εγώ πάντως τις είχα καθοδηγήσει λάθος», είπε η Βάνα Μπάρμπα. Γιατί δεν ξέρω αν το είχες πάρει χαμπάρι, αλλά μέχρι τώρα η Βάνα Μπάρμπα σε ήθελε «μαγκιώρα».

Η ίδια Βάνα Μπάρμπα που μιλώντας για το #MeToo είχε πει ότι «όλες έκαναν “κρα” για να συνεργαστούν με τους τάχα βασανιστές τους», άλλαξε γνώμη κι από «μαγκάκι» σε θέλει γυναίκα. Όχι για σένα, προς Θεού, για τους άντρες. Τους άντρες που είναι φοβισμένοι και δεν μπορούν να σε φλερτάρουν και φταις εσύ γι’ αυτό. Ε φτάνει πια με τους φοβισμένους άντρες. Με τις φοβισμένες γυναίκες μπορεί να μου πει κανείς τι θα γίνει;

Ας μιλήσουμε για το φαινόμενο pick me.
Pick me, σύμφωνα με το Urban Dictionary, είναι ένα κορίτσι που προσπαθεί πολύ να εντυπωσιάσει τα αγόρια και να τους δείξει ότι δεν είναι σαν τα άλλα κορίτσια. Το ίδιο κορίτσι μπορεί και να κατηγορήσει τα άλλα κορίτσια για να διαχωρίσει τη θέση του ως το «σωστό» κορίτσι, αυτό που δηλαδή συμμορφώνεται με τα στερεότυπα της πατριαρχίας για τις γυναίκες. Το κάνουν γιατί έχουν μεγαλώσει στο ίδιο σύστημα της πατριαρχίας που έχουμε μεγαλώσει όλες. Το κάνουν γιατί τους έχουν πείσει ότι το ενδιαφέρον των ανδρών είναι πολύ σημαντικό.

Τα κορίτσια πρέπει να είναι θηλυκά, αλλά να μην προκαλούν, να είναι ευχάριστα και να συζητούν, αλλά να μην μιλάνε δυνατά, να είναι μοναδικά, αλλά να μην ξεχωρίζουν. Όποια γυναίκα δεν εμπίπτει στα παραπάνω πρότυπα, μάλλον δεν είναι αρκετά γυναίκα, ίσως «κάνει μαγκιές» κατά τη Βάνα Μπάρμπα. Και κοίτα να δεις τι έκαναν όλες αυτές οι γυναίκες, που «κάνουν μαγκιές» μαζί τώρα.
Φόβισαν τους άντρες.

Το 2022 μετρήσαμε 16 γυναίκοκτονίες τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς. Το 2023 έχουμε ήδη ξεκινήσει και πάλι την καταμέτρηση. Άντρες σκοτώνουν τις συντρόφους, τις συζύγους τους, νυν και πρώην και παίρνουν τηλέφωνο στην αστυνομία και ομολογούν και περιμένουν. Σύμφωνα με τα στοχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, οι βιασμοί ανήλικων κοριτσιών που είχαν καταγγελθεί το πρώτο 8μηνο του 2022 ήταν 47, οι απόπειρες 11, οι προσβολές της γενετήσιας αξιοπρέπειας 104. Το 2021 η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος είχε αναφέρει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σημειώνονταν περίπου 10 βιασμοί σε ενήλικες την ημέρα, ωστόσο, αυτοί που έφταναν να καταγγέλονται ήταν 200 τον χρόνο.

Η Βάνα Μπάρμπα πιστεύει ότι οι γυναίκες φοβίζουν τους άντρες κάνοντας «μαγκιές». Για τους άντρες που φοβίζουν τις γυναίκες αποτελώντας τη συντριπτική πλειονότητα των δραστών σε εγκλήματα όπως τα παραπάνω; Ούτε λόγος.

Οι γυναίκες, ως γνωστόν φταίνε για όλα. Φταίνε ως μανάδες που μεγάλωσαν τους γιους που αργότερα έγιναν από απλοί μαμάκηδες, μέχρι δράστες ειδεχθών εγκλημάτων. Φταίνε ως γυναίκες, είτε γιατί δεν ενδιαφέρονταν για το φλερτ των αντρών και το έκαναν σαφές και τους φάνηκαν φοβιστικές, είτε γιατί τους φλέρταραν εκείνες, αναγνωρίζοντας ότι έχουν κι οι ίδιες δικαίωμα στις επιθυμίες τους και τους φάνηκαν τσ@@@@@. Είτε γιατί έμοιαζαν πολύ δυναμικές για να τις χειριστούν και πάλι τους τρόμαξαν, είτε γιατί αποφάσισαν ότι δεν είναι κτήμα των αντρών και τις σκότωσαν, είτε γιατί τους προκάλεσαν και τα «ήθελε ο κ@@@@ τους» και πήραν αυτό που ήθελαν κι ας έλεγαν όχι.

Οι γυναίκες φταίνε που αποφάσισαν μία μέρα ξαφνικά να μην είναι γυναίκες, όπως βλέπει στην συμπεριφορά τους η Βάνα Μπάρμπα. Που παλιά τους είχε καθοδηγήσει λάθος, όπως είπε. Γιατί παλιά μάλλον δεν τα έλεγε όλα αυτά. Παλιά η Βάνα Μπάρμπα ήθελε οι γυναίκες να είναι χειραφετημένες, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να μιλούν και να καταγγέλουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές, και να ζητούν από τους άντρες να απολογούνται για τις πράξεις τους. Να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, να αναγνωρίζουν τις προβληματικές τους συμπεριφορές και να μην αισθάνονται ότι έχουν δικαιώματα πάνω στο σώμα τους και στη ζωή τους, έτσι, επειδή είναι άντρες. Τι όχι;

Η Βάνα Μπάρμπα είπε ότι φταίμε που οι άντρες φοβούνται. Για τον δικό μας φόβο, όταν γυρίζουμε στο σπίτι τα βράδια, ποιος φταίει; Μήπως και πάλι εμείς;

Δεν φταίει η Βάνα Μπάρμπα, όπως δεν φταίει καμία γυναίκα που είτε το κατάλαβε, είτε όχι, έγινε pick me. Φταίει το σύστημα μέσα στο οποίο έχουμε μεγαλώσει, άντρες γυναίκες. Φταίει αυτό που καταπιέζει και τα δύο φύλα βάζοντάς τα να υπηρετούν ρόλους που δεν τους ταιριάζουν, ούτε στους ίδιους τους εκπροσώπους τους ούτε στην εποχή.

Το θέμα είναι όταν μαθαίνεις όλα αυτά τι κάνεις;  Όταν καταλαβαίνεις ότι είναι επιλογή να διαχωρίζεις τον εαυτό σου από «τα άλλα κορίτσια» για να κερδίζεις πατριαρχικά «προνόμια» που στο τέλος σε σκλαβώνουν, ή να γίνεις ένα με «όλα τα άλλα κορίτσια» και να τα αγαπήσεις. Τι διαλέγεις; Να συνεχίσεις να συμβουλεύεις τις γυναίκες πώς να κάνουν τους άντρες να αισθανθούν καλά όπως η Βάνα Μπάρμπα, ή να κατανοήσεις το πρόβλημα στο σύστημα που ζεις; Αυτή είναι η πιο ουσιαστική απορία.