OPINIONS

Η συγκινητική αναφορά του Μιχαήλ Βαρθακούρη στη μητέρα του. Τέτοια παιδιά να μεγαλώνετε, τέτοιοι γονείς να γίνεστε

Papadakis Press

Πώς νιώθεις που είσαι γιος των διάσημων γονιών σου; Πόσες πόρτες έκλεισαν; Πόσες πόρτες άνοιξαν; Σκέφτηκες να ακολουθήσεις τα βήματά τους; Σε τρόμαξε η σύγκριση; Όχι, απαραίτητα με αυτή τη σειρά, αλλά αυτές είναι οι σταθερές ερωτήσεις που θα κληθεί να απαντήσει το σπλάχνο ενός (ή και δύο) προβεβλημένου προσώπου. Δεν αντιλέγω. Σε κάποιες περιπτώσεις το βαρύ επίθετο κατάπιε μικρά ονόματα και ζωές. Υπάρχουν όμως και οι φωτεινές εξαιρέσεις. Εκείνες που έχουν επιλέξει δρόμους που τους έβγαλαν σε ξέφωτα κι όχι σε τρομακτικά αδιέξοδα. Ο Μιχαήλ Βαρθακούρης ανήκει με βεβαιότητα στην κατηγορία ξέφωτο.

Ο Μιχαήλ Βαρθακούρης είναι ένας ωραίος τύπος. Αυτό είναι το πρώτο που σκέφτεσαι κι όχι ότι είναι γιος του Γιάννη Πάριου και της Σοφίας Αλιμπέρτη. Μιλά για τους γονείς του χωρίς να νιώθει ίχνος δυσφορίας για τις ερωτήσεις που κινούνται γύρω από αυτούς.

Υποδέχθηκε τη δημοσιογράφο της εκπομπής «Πρωινό μας» στην Πάρο. Αναφέρθηκε στην αγάπη του για τη φωτογραφία και την έκθεση που έκανε πριν από λίγους μήνες με υποβρύχιες λήψεις.

Αν ερωτήθηκε για τους γονείς του; Έγινε κι αυτό και ο Μιχαήλ Βαρθακούρης έδωσε μια απάντηση αληθινή, συγκινητική. Μια απάντηση που εκπορεύεται από τον τρόπο που μεγάλωσε.

Μιχαήλ Βαρθακούρης: «Η μητέρα μου είναι δύναμη, είναι σεβασμός»

«Οι γονείς μου ήταν υπερήφανοι πριν την έκθεσή μου γιατί τις φωτογραφίες μου τις βλέπουν καιρό πριν. Θαρρώ πως ό,τι και να έκανα θα με στήριζαν. Η μητέρα μου ήταν το πρώτο μοντέλο που έβαλα μπροστά στον φακό μου, πριν από αυτό τραβούσα μόνο τοπία. Με τον πατέρα μου έχουμε κάνει μαζί φωτογράφιση για τον δίσκο του.

Η μητέρα μου είναι πολλά πράγματα για μένα. Είναι δύναμη, είναι σεβασμός. Η μητέρα μου με έμαθε να σέβομαι τη γυναίκα, τον άνθρωπο, τον ίδιο μου τον εαυτό. Η μητέρα μου είναι έμπνευση. Κοιτάω τη μητέρα μου και νιώθω υπερηφάνεια για εκείνη», είπε ο Μιχαήλ Βαρθακούρης.

Εντάξει. Η δουλειά έγινε. Φυσικά και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι αποκλειστικά και μόνο στα χέρια των γονιών τους και κάθε εξωτερική παρέμβαση είναι απλά ψιλή βροχούλα, όμως όταν ακούς αυτή την τοποθέτηση ενός παιδιού για τη μητέρα του, νιώθεις την ανάγκη να πεις: «τέτοια παιδιά να μεγαλώνετε».

Αγόρια που έχουν μάθε να σέβονται τα κορίτσια. Άντρες που έχουν μάθει να σέβονται τις γυναίκες. Κορίτσια που έχουν μάθει να σέβονται τα αγόρια. Γυναίκες που έχουν μάθει να σέβονται τους άντρες. Άνθρωποι που έχουν μάθει να σέβονται τους ανθρώπους. Άνθρωποι που έχουν μάθει να σέβονται – τελεία.

«Είναι δύναμη, είναι σεβασμός, είναι έμπνευση», είπε ο Μιχαήλ Βαρθακούρης για τη Σοφία Αλιμπέρτη. Τέτοια παιδιά να ανατρέφετε. Τέτοιοι γονείς να γίνετε. Να είστε έμπνευση κι όχι τροχοπέδη. Να είστε σεβασμός κι όχι υποτίμηση. Να είστε δύναμη κι όχι διαρκής αδυναμία. Να είστε παράδειγμα προς μίμηση κι όχι πρότυπα προς αποφυγή.

Σοφία Αλιμπέρτη: «Ήξερα ότι από τη στιγμή που έμεινα έγκυος, τα παιδιά δεν είναι δικά μου, ανήκουν στον εαυτό τους»

Να μεγαλώνετε ευτυχισμένα και πλήρη παιδιά, αφού πρώτα εσείς οι ίδιοι νιώθετε ευτυχισμένοι και πλήρεις. Να μην απαιτείτε να γίνουν τα παιδιά σας, συνέχειά σας, αλλά να εύχεστε να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να ξέρουν ότι θα είστε δίπλα κυματοθραύστης.

«Έχουμε μια συγκλονιστική σχέση με τους γιους μου, εγώ ήθελα να μεγαλώσω άντρες. Ήξερα πολύ καλά ότι από τη στιγμή που έμεινα έγκυος, είναι τιμή μου που τα γεννάω. Δεν είναι δικά μου, ανήκουν στον εαυτό τους. Κι ως γυναίκα ταλαιπωρημένη από κάποιον άντρα που δεν μεγάλωσε όπως θα έπρεπε, αποφάσισα ότι τα παιδιά μου δεν θα γίνουν έτσι και έφυγα σε εισαγωγικά, προκειμένου να τους δώσω χώρο να αναπτυχθούν.

Εμένα το μότο μου όλα αυτά τα χρόνια είναι ένας στίχους από το “Τζιβαέρι” που λέει “Σεμνά και ταπεινά, πατώ στη γη”. Αυτό ήθελα να περάσω και στα παιδιά μου και τώρα πια ξέρω ότι τα κατάφερα.

Για έναν γονιό είναι πολύ σημαντικό να ξέρει εν ζωή ότι έκανε καλή δουλειά και ‘μένα αυτό τα παιδιά μου μού το έχουνε δώσει και τα ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Και να πεθάνω αύριο, ξέρω», είχε δηλώσει η Σοφία Αλιμπέρτη για τα δύο αγόρια της, Μιχαήλ και Νικόλα.

Τέτοια παιδιά να μεγαλώνετε, τέτοιοι γονείς να γίνεστε.