OPINIONS

Η Μαίρη Συνατσάκη είναι ανεπιθύμητη στην ελληνική τηλεόραση

Mary Synatsaki Instagram

Η Μαίρη Συνατσάκη έκανε ένα podcast. Κάλεσε την αδελφή της (Αλίκη), τη βοηθό της (τη γνωστή σεναριογραφό Αθηνά Τσαγκαράκη) και την κολλητή της (Ντορέττα Παπαδημητρίου). Η Μαίρη Συνατσάκη είναι δημιουργός περιεχομένου, influencer, YouTuber, ακτιβίστρια και digital πρωτεργάτρια της woke κουλτούρας στην Ελλάδα. Επίσης, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης (έμφαση στο πρώην). 

Η Μαίρη Συνατσάκη στην τηλεόραση δεν περνούσε καλά (δικά της λόγια), δεν ήταν ποτέ ο εαυτός της (δικά της λόγια) και δεν αναγνωρίζει τον παρελθοντικό εαυτό της (δικά της λόγια αλλά ταυτιζόμαστε πολλές). Είναι επιχειρηματίας (συνιδιοκτήτρια του Project Soma και ιθύνων νους του Mairiboo for Envie). Και σημερινό trending topic στο Twitter/Χ για ένα άστοχο, κάφρικο, αχρείαστο σχόλιο που δεν ξέχασε ποτέ η Ζήνα Κουτσελίνη. Κι έγινε αφορμή για ακόμη μια τηλεοπτική κόντρα που θα μπορούσε να λήξει με ένα τηλεφώνημα

Κι ενώ η Μαίρη Συνατσάκη δεν είναι στην τηλεόραση, μάλλον από επιλογή, είναι πάντα στην επικαιρότητα. Χωρίς πραγματικό λόγο. Γίνεται θέμα η μετακόμισή της, οι χωρισμοί της, οι διακοπές της. Ασχολούμαστε μαζί της και για σημαντικές αφορμές, όταν ποστάρει τις φεμινιστικές, κοινωνικές και αναμενόμενες πολιτικές τοποθετήσεις της (γιατί έχει συγκεκριμένο κοινό που την ακολουθεί πιστά, έχει εκπαιδεύσει τον αλγόριθμο) ή όταν μιλά για τη μητρότητα με θάρρος και χωρίς φίλτρα. ‘Εχει το δικαίωμα να διαφωνεί κανείς με τα λεγομένα της και την όποια στάση ζωής της. Παραμένει αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Μαίρη Συνατσάκη είναι μετρ των follows και των likes, μιλάνε τα νούμερα. Προχωράμε. 

Ζήνα Κουτσελίνη: «Η Μαίρη Συνατσάκη και ο Δημήτρης Ουγγαρέζος έβριζαν κάποτε το παιδί μου στην εκπομπή»

Κανείς ποτέ δεν περίμενε ότι η Ζήνα Κουτσελίνη έβλεπε μια εκπομπή που δεν έκανε νούμερα. Τι εννοώ; Σε ανύποπτη στιγμή, βρήκε την ευκαιρία να εκτονώσει το θυμικό της και να ξεκινήσει ακόμη μια αχρείαστη (;) δημόσια τηλεοπτική κόντρα. «Η κυρία Συνατσάκη δεν νομίζω να περιορίστηκε ποτέ ο αυθορμητισμός της, άλλωστε κάποτε σε μια εκπομπή (εννοεί το  Spata Live) που ήταν, έβρισε το παιδί μου, μαζί με τον Δημήτρη Ουγγαρέζο» δήλωσε στις κάμερες. 

Διατηρώ το δικαίωμα να απορώ με τα άλογα τηλεοπτικά beefs. Η ειρωνεία είναι ένα χαρακτηριστικό κάθε πανελατζή που πληρώνεται για κάζουαλ σχολιασμό σε ένα τηλεοπτικό τραπέζι με συγκεκριμένους κώδικες επικοινωνίας και νομενκλατούρα τηλεοπτικής σκαλέτας. Το γνωρίζει καλά και η Μαίρη Συνατσάκη και η Ζήνα Κουτσελίνη. Κι όμως, η παρουσιάστρια του Star το έκανε προσωπικό.

Η Ζήνα Κουτσελίνη απαιτεί την αναίρεση της τηλεοπτικής συνθήκης (θυμόμαστε ως τηλεθεατές την κακοποιητική τηλεοπτική νόρμα όλων των εκπομπών της προηγούμενης δεκαετίας) και κρίνει τα τηλεοπτικά πρόσωπα κατά περίπτωση. Και φυσικά, η προσωπική κόντρα μεταξύ δύο γυναικών έγινε τηλεοπτική χιονοστιβάδα, καθώς μπήκαν στο χορό κι άλλες πρωινές εκπομπές (και οι συνήθεις ύποπτοι). 

Η Μαίρη Συνατσάκη μετά τις δηλώσεις που παραχώρησε στους δημοσιογράφους η Ζήνα Κουτσελίνη, μίλησε στο Πρωινό του ΑΝΤ1 (στη δημοσιογράφο Φαίη Φώτου) και α) δεν απολογήθηκε, β) συνέχισε να υποστηρίζει ότι η τηλεοπτικίλα εκείνης της εποχής δεν της λείπει καθόλου. Η Ζήνα Κουτσελίνη στο TikTok βρήκε ακόμη ένα απόσπασμα της εκπομπής που ελάχιστοι τηλεθεατές θυμούνται και επιμένει ότι η Μαίρη Συνατσάκη μιλάει για τις πλαστικές της. Το συγκεκριμένο απόσπασμα το άκουσα πιο πολλές φορές από όσες άντεχα.  Το συμπέρασμά μου (βασισμένο στην κοινή λογικη): Είναι παλιακή τηλεόραση, αλλά σίγουρα όχι σεξιστικό σχόλιο για την εμφάνιση μιας γυναίκας. 

Οι τηλεοπτικές κόντρες είναι σουρεαλιστικές. Σκάνε σαν πυροτεχνήματα. Φανταχτερές όπως οι πρωταγωνίστριες τους. Αποδεικνύουν πολλά, τις ευτράπελες συμμαχίες, τους συνένοχους, τους πανελίστες που σοβαρά τα βάζουν με την πολιτική ορθότητα χωρίς ποτέ να έχουν αποδείξει στους τηλεθεατές τους λόγους που πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά τις τηλεοπτικές περσόνες τους. Τα νούμερα τηλεθέασης πάντως, μαρτυρούν μια παραίτηση του κοινού από αυτό το μέσο. Μια απόσυρση.

 

Η Μαίρη Συνατσάκη φάνηκε να είναι ένα ανεπιθύμητο πρόσωπο στην τηλεόραση. Οι περισσότερες παρουσιάστριες την επέπληξαν. Θα την βάλουν μέχρι και γράμμα στο νεότερο εαυτό της να στείλει. Η τηλεόραση ωστόσο, κινδυνεύει από την παρελθοντολογία της και την εσωστρέφεια της. Όχι από την Μαίρη Συνατσάκη και την πολιτική ορθότητά της. Από τον επηρμένο της εαυτό. Και μόνο.