OPINIONS

Η Λάουρα Νάργες σχολιάστηκε για τα κιλά της και απάντησε. Άλλη μια συνηθισμένη ημέρα στα social media

Instagram.com/lauranarjes

Ας μιλήσουμε για τακτ. Πού θα το βρούμε που έχει χαθεί ως φαίνεται ανεπιστρεπτί από τη ζωή μας; Το τακτ ήταν μάλλον το μόνο εμπόδιο που είχαμε στα περασμένα χρόνια να σχολιάζουμε ό,τι βλέπουμε στην οθόνη μας χωρίς κανένα έλεος. Έτσι, για χάρη του ίδιου του σχολιασμού. Στα social media πια η κατάσταση ξεφεύγει από αυτό τον απλό σχολιασμό για το κουτσομπολιό του πράγματος. Εκεί τα σχόλια όσο πιο αιχμηρά γίνονται, τόσο περισσότερα like δέχονται, τόσο μεγαλύτερη αναπαραγωγή, μια μικρή γεύση δημοσιότητας. Με αυτό κατά νου «πυροβολάμε» λέξεις. Λέξεις που σπανίως αφορούν στα επιτεύγματα κάποιου. Όχι όχι, αυτό που μας αρέσει να κρίνουμε πάνω από όλα είναι τα ανούσια. Οι άλλοι είναι αμέτρητα αντικείμενα στα μάτια μας. Και ως αντικείμενα τους κρίνουμε. Για το χρώμα των μαλλιών τους, το βάψιμό τους, το ντύσιμο και βεβαίως, πρωτίστως για το πιο εύκολο απ’ όλα, τα κιλά τους. Τελευταία που σχολιάστηκε για το θέμα αυτό, ήταν η Λάουρα Νάργες.

Η Λάουρα Νάργες επέστρεψε στο “The Voice” μετά από έναν χρόνο απουσίας. Η παρουσιάστρια ανέλαβε το Green Room και η επιστροφή της προκάλεσε κύμα σχολίων στο Twitter. Τα «αγνώριστη» σύντομα διαδέχτηκαν τα «στρουμπούλεψε». Και η Λάουρα Νάργες ήταν έτοιμη να απαντήσει. Το κατάλληλο tweet ήρθε όταν κάποιος έγραψε «Η Λάουρα πήρε κιλά να την στείλουμε στο Survivor». Επιστρατεύοντας το χιούμορ της και μία φωτογραφία από το reality επιβίωσης του ΣΚΑΪ στο οποίο είχε κάποτε συμμετάσχει, η Λάουρα Νάργες απάντησε: «Και εκεί θα τρώω πάλι». Αποστομωτική; Ναι, θέλουμε να ελπίζουμε.

Το έχουμε πει ξανά και ξανά, το χιούμορ σώζει ζωές και είναι μια στιγμή αυτόματου μειδιάματος κάθε φορά που κάποιος αντιμετωπίζει με χιούμορ τέτοια αγενή σχόλια. Η Λάουρα Νάργες χωρίς κόμπλεξ, φόβο και πάθος έδωσε την απάντησή της, σε ένα από τα πιο ελαφρά σχόλια που έγιναν για την εμφάνισή της. Η απορία μου όμως είναι, γιατί να πρέπει να διαβάζει κανείς ακόμα τέτοια σχόλια; Και γιατί το «ακομπλεξάριστη» συνοδεύει σαν χαρακτηρισμό μόνο όποιον επιστρατεύει το χιούμορ του για να απαντά;

Πόσος καιρός μας χωρίζει από το να πει κάποιος επιτέλους ότι αυτά τα σχόλια είναι απλά αγενή; Πόσος καιρός μας χωρίζει άραγε από τη στιγμή που η εμφάνιση κάποιου δεν θα μετράει περισσότερο από την ουσία του; Από τη στιγμή που η εμφάνιση κάποιου δεν θα είναι αντικείμενο σχολιασμού;

Ζητάμε πολλά στο τέλος του 2020; Μίας χρονιάς που θέλοντας και μη αναγκαστήκαμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με τον εαυτό μας, που διδαχθήκαμε υποτίθεται κάποια πράγματα για τα σημαντικά και μη της ζωής, είναι πολύ να απαιτούμε λίγο τακτ και στη social media ζωή μας; Χρειαζόμαστε όλοι λίγη παραπάνω ενσυναίσθηση, που θα μας επιτρέψει να καταλάβουμε ότι τα likes στο tweet μας έχουν μηδαμινή αξία μπροστά στο γεγονός ότι ο άνθρωπος για τον οποίο μιλάμε είναι ζωντανός, είναι υπαρκτός, δεν είναι απλά το άλλο άκρο σε μια οθόνη.

Τα σχόλια που κάνουμε για την εμφάνιση κάποιου είναι δική μας ευθύνη. Δεν είναι ευθύνη του άλλου που «άλλαξε» στα μάτια μας. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τον δημόσιο λόγο μας και για τις αξίες που προάγουμε μέσω αυτού. Αυτό πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας κάθε φορά πριν πατήσουμε το κουμπί της «δημοσίευσης». Αυτό πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας κάθε φορά που δεχόμαστε ένα αχρείαστο σχόλιο για την εμφάνισή μας.

Απαντώντας σε έναν άλλο χρήστη του Twitter για την αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών της, η Λάουρα Νάργες είπε κάτι πολύ πιο ουσιαστικό από την πρώτη της, χιουμοριστική απάντηση. «Ας φεύγουμε σιγά σιγά από όλα αυτά που μας πιέζουν κατά καιρούς να είμαστε και να κάνουμε στην tv», σημείωσε διευκρινίζοντας ότι σκέφτεται να κρατήσει τα μαλλιά της σκούρα μόνιμα. Και μέσα σε αυτές τις λίγες φράσεις έκλεισε την απάντησή για όλα.

Αφήνουμε πίσω όσα μας πιέζουν λίγο περισσότερο κάθε μέρα. Είναι αλήθεια αυτό. Σχόλια σαν κι αυτά, μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν θα γίνονταν μόνο στον ενδεδυμένο την εξουσία της ανωνυμίας χώρο του διαδικτύου αλλά και ευθαρσώς στις τηλεοπτικές εκπομπές. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όποια σχόλια και αν προσπαθούν να μας πάνε συνολικά λίγο πίσω.

Αφήνουμε πίσω στερεότυπα για την «σωστή» εμφάνιση, για την ομορφιά, για την ηλικία μας, για τις απαιτήσεις της κοινωνίας από εμάς. Πόσο πιο εύκολος όμως θα ήταν ο δρόμος μας προς τα εμπρός αν τα social media δεν μας θύμιζαν κάθε στιγμή, με κάθε ανούσιο σχόλιο για την εμφάνισή μας, από τι προσπαθούμε να ξεφύγουμε.