OPINIONS

Η Κάτια Ταραμπάνκο και τα «επικίνδυνα» γκομενικά της

instagram.com/kweenkatyatar/

Όλα γυρνούν εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν: το ΠΑΣΟΚ πίσω στο δικό του όνομα, η μόδα ξαναλατρεύει τα χαμηλόμεσα παντελόνια και η τηλεόραση έχει εδώ και καιρό κάτι από την παλιά της αίγλη. Θυμίζει εκείνα τα μεσημέρια που άνθρωποι στην οθόνη μύριζαν σκουπίδια διασήμων και τα βράδια που το Ερωτοδικείο απενοχοποιούσε την υποκουλτούρα και «δίκαζε» εραστές και ερωμένες για τα «ελαφρά» τους ήθη. Με παρόμοιο τρόπο και με την ευγενική παρότρυνση της σεξιστικής προσέγγισης της τηλεόρασης που χρόνια τώρα ξαγρυπνά, βλέπουμε τις τελευταίες ώρες να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας ένα ριάλιτι με πρωταγωνίστρια την Κάτια Ταραμπάνκο. Χωρίς όμως η ίδια να έχει δώσει τη συγκατάθεσή της γι’ αυτό.

Κάτια Ταραμπάνκο: «οι απιστίες, οι σχέσεις, ο χωρισμός, το τρίτο πρόσωπο, το παρασκήνιο, ξεσπά για το κέρατο». Με ένα απλό google search, αυτά τα αποτελέσματα εμφανίζονται στην οθόνη μου. Η Κάτια Ταραμπάνκο μπορεί να απάτησε τον σύντροφό της, να ήταν σε διάλειμμα, να είναι ή να μην είναι πληγωμένη, να έχει ή να μην έχει προχωρήσει τη ζωή της. Ο παρονομαστής σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ειδήσεις, είναι ότι δεν μας αφορά. Ειδικά, όταν οι λεπτομέρειες της προσωπικής της ζωής γίνονται βορά τηλεοπτικών πάνελ και παρουσιαστών που λατρεύουν να κρίνουν ζωντανούς και νεκρούς.

Κεφάλαιο Πληγωμένος Σύντροφος

Ο πειρασμός του να κοιτάξεις μέσα στην κλειδαρότρυπα όταν αυτή βρίσκεται εκεί, ανοιχτή και σε περιμένει, είναι πράγματι μεγάλος. Αλλά πότε φτάσαμε από καλογυρισμένα ριάλιτι υπερπαραγωγή σε φτηνά, ευκαιριακά άρλεκιν; Ένας πληγωμένος σύντροφος, μπορεί πράγματι να θέλει να μιλήσει παντού για τη «γνωστή γυναίκα» που έκανε την καρδιά του κομματάκια. Για να ανατρέψει τη δημόσια εικόνα της; Για να επωφεληθεί ο ίδιος με τα γουορχολικά λεπτά δημοσιότητας που του αντιστοιχούν; Για να την στιγματίσει;

Πότε όμως φτάσαμε στο να δίνεται σε κάποιον το δικαίωμα να διασύρει δημόσια μια γυναίκα, επειδή τον χώρισε; Να δες το, συμβαίνει εδώ.

Enter ελληνική τηλεόραση

Παρόλο που δεν έχω κάποια εμπάθεια με την ελληνική τιβί – την έχω δουλέψει κιόλας – δεν αρκεί μόνο να κατακεραυνώνουμε στα λόγια τον σεξισμό, την ομοφοβία και το slut shaming και να φοράμε φίλτρα με πολύχρωμα σημαιάκια στα προφίλ μας στα social media. Το να δίνουμε βήμα και χώρο σε απόψεις που συντηρούν πατριαρχικά στερεότυπα και κοινωνικές αντιλήψεις περασμένων δεκαετιών, βλέπε γυναίκες εξώλης και προώλης επειδή δεν παντρεύονται ή δεν κάνουν μακροχρόνιες σχέσεις και άντρες που απλά είναι αξιοζήλευτοι μάγκες και αρσενικά παλιάς κοπής γιατί «πάνε με πολλές», είναι το λιγότερο απαρχαιωμένο και δυστυχώς επικίνδυνο.

«Πες μας, θα τα ξαναβρείτε;», «Πότε έμαθες ότι είναι με άλλον;», «Σου είχε πει ότι σ’ αγαπάει;». Ερωτήματα που καίνε, πέφτουν βροχή και αναζητούν απαντήσεις. Ποιον ενδιαφέρουν;


 

Η (κάθε) Κάτια Ταραμπάνκο θα έπρεπε να είναι σε θέση να λύσει τα προσωπικά της, χωρίς να φιγουράρει σε τηλεοπτικά παράθυρα, ενώ δεν έχει συμφωνήσει σε αυτό. Θα έπρεπε να μπορεί να κάνει τη ζωή της με όποιον τρόπο θέλει, χωρίς να κρίνεται για το ποιόν της εξαιτίας των συντρόφων της. Διατηρεί δε κάθε δικαίωμα να μην απαντήσει ποτέ σε όλα όσα ακούγονται και λέγονται γι’ αυτή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραδέχεται ή ότι αρνείται το οτιδήποτε.

Αλήθεια, θα είχε αντίστοιχη αντιμετώπιση αν γινόταν πρώτο θέμα ότι απάτησε τη σύντροφό του ένας διάσημος άντρας; Κάπως νιώθω ότι αν εκείνη έβγαινε στα κανάλια, θα ήταν περισσότερο η «κακομοίρα», ενώ τώρα παρακολουθούμε τη γέννηση ενός bromance στις πλάτες της άκαρδης μοιχαλίδας που δεν λογάριασε τα συναισθήματα των άλλων. Κάπως παλιό, για σύγχρονο storyline. Κάπως προσβλητικό, όταν η πρωταγωνίστρια μάλλον δεν παίζει κάποιο ρόλο, αλλά πρόκειται για τη ζωή της.

Τα σκάνδαλα έχουν ενδιαφέρον για τους παρατηρητές, αλλά δυστυχώς δεν εξαφανίζονται όταν εμείς αποφασίσουμε να κάνουμε ζάπινγκ. Το να δαιμονοποιούμε τις γυναίκες με γνώμονα τo πόσο συχνά αλλάζουν σύντροφο, μπορεί να είναι 90s, αλλά σίγουρα δεν θέλουμε να έρθει ξανά στη μόδα. Αν, δηλαδή, είχε φύγει και ποτέ.