OPINIONS

Η Κατερίνα Καινούργιου μιλά για τις πλαστικές και μας μπερδεύει

Alpha

Η απάντηση του trapper Hawk στο podcast/ εκπομπή του Φίλιππου Ιωάννου στο ερώτημα «Γιατί οι γυναίκες κάνουν πλαστικές από μικρή ηλικία;» πριν από λίγες ημέρες, έγιναν θέμα συζήτησης στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου, Super Κατερίνα. Ο trapper είπε μεταξύ άλλων ότι οι γυναίκες που κάνουν πλαστικές «έχουν το πρότυπο της β@@@@@@ς». Η Κατερίνα Καινούργιου εν μέρει συμφώνησε, εν μέρει διαφώνησε με τα λεγόμενά του. Και μίλησε ανοιχτά για τις πλαστικές που η ίδια έχει κάνει.

«Το πρότυπο που προβάλλεται στα social media είναι 100% σεξουαλικοποιημένο. Δεν μιλάω για τις γυναίκες που κάνουν τις πλαστικές μιλάω για τα πρότυπα. Είναι οκ να κάνεις το οτιδήποτε, αρκεί να ξέρεις γιατί το κάνεις. Το κάνεις και επειδή είδες μία φωτογραφία στο Instagram, αλλά δεν το κάνεις επειδή αγαπάς τον εαυτό σου, το κάνεις επειδή δεν αγάπας τον εαυτό σου, επειδή νιώθεις ανασφάλεια με κάποια πράγματα και επειδή θέλεις να χρησιμοποιήσεις αυτό το πράγμα χειριστικά για κάποιο αποτέλεσμα», είπε έπειτα ο trapper Hawk και κάπου εδώ τα πράγματα γίνονται ξεκάθαρα.

Είναι ok να είσαι όπως θες είσαι, αλλά αν θες να είσαι έτσι όπως νομίζει ένας trapper, ένας άντρας, οποιοσδήποτε ότι δεν πρέπει να είσαι, τότε σίγουρα δεν το έχεις κάνει για σένα, το έχεις κάνει για να τους ξελογιάσεις, να τους παρασύρεις και να τους εκμεταλλευτείς. «Έχεις σκοπό και το κάνεις αυτό. Οι γυναίκες χειρίζονται τον άντρα με τη σεξουαλικότητα», πρόσθεσε, για να με επιβεβαιώσει.

Και μπορεί ο trapper Hawk να μίλησε με ευγένεια στις συνομιλήτριές του, Ευρυδίκη Βαλαβάνη και Zoe Pre, που ήταν επίσης παρούσες στο podcast, αλλά όσα είπε ήταν ο ορισμός του mansplaining.

Έχεις άποψη για τους λόγους που σε οδήγησαν στις πλαστικές που έχεις κάνει; Έχε, αλλά ο trapper Hawk θα σου αποκαλύψει τον αληθινό λόγο που τις έκανες.

Η Κατερίνα Καινούργιου άκουσε προσεκτικά κι έπειτα μίλησε για τον λόγο που έκανε η ίδια πλαστικές, χωρίς να έχει επηρεαστεί όπως είπε από καμία εικόνα στα social media, αλλά ακολουθώντας τις δικές της ανάγκες. Θα περίμενες ίσως από μία γυναίκα που έχει παραδεχτεί δημόσια ότι έχει κάνει πλαστικές να διαφωνήσει σε κάθε επίπεδο με τον trapper. Κι όμως η Κατερίνα Καινούργιου συμφώνησε σε ορισμένα σημεία και, μοιραία, μας μπέρδεψε.

«Η τοποθέτησή του ήταν τεκμηριωμένη, μιλάνε για τη σύγχρονη κοινωνία, που έχουμε όλοι κάποια πρότυπα των social media κυρίως του εξωτερικού. Ήταν πολύ συγκεκριμένα αυτά που είπε, δεν έχει άδικο, σας μιλάει μία γυναίκα που έχει κάνει πλαστικές», είπε αρχικά η Κατερίνα Καινούργιου.

Στη συνέχεια η Κατερίνα Καινούργιου εξήγησε: «Όμως στα 17 μου όταν αποφάσισα να αλλάξω τη μύτη μου, πριν 22 χρόνια, δεν είχα κάποιο πρότυπο, ούτε υπήρχε Instagram, ούτε είδα μία και ήθελα να της μοιάσω. Δεν μου άρεσε η εικόνα μου, ένιωθα άσχημα με αυτή τη μύτη και ήταν και ανατομικοί λόγοι. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Όπως και στα 21 μου που έβαλα στήθος, πάλι δεν είδα κάτι στο Instagram».

Έπειτα πρόσθεσε ότι συμφωνεί με το γεγονός ότι υπάρχουν πρότυπα στα social media που «το έχουν παρακάνει». Κι εκεί η Κατερίνα Καινούργιου, σημείωσε ότι «δυστυχώς υπάρχει πλαστικόμετρο».

«Βλέπεις κάποιους να το παρακάνουν. Βλέπεις κάτι χείλη να έχουν ξεφύγει. Μπορεί να κάποιος να δει εμένα και να πει ότι το έχω παρακάνει», είπε η Κατερίνα Καινούργιου και οι συνεργάτες της διαφώνησαν με τα λεγόμενά του και με τις γενικεύσεις στις οποίες προχώρησε μιλώντας για όλα αυτά.

Ας πούμε κάποια πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και να μην χωρούν, εν μέρει συμφωνίες ή διαφωνίες: Οτιδήποτε συνιστά επιλογή σου, εκφράζει την αυτονομία σου και σε κάνει να νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου, σε ενδυναμώνει μόνο και μόνο επειδή εσύ κάνεις την επιλογή. Δεν πρέπει κανείς να σε κρίνει γι’ αυτές ή ακόμα χειρότερα να σε κρίνει για τις υποθετικές προθέσεις με τις οποίες κάνεις τις επιλογές σου.

Πόσο μάλλον όταν αυτός ο κάποιος έχει συνυπογράψει με τον Baghdad και τον Mente Fuerte τους στίχους:

«Την πηδάω κάτω απ’ τ’ αστέρια σαν να είμαι στο σαλόνι
Κ@@@@@@@@ στήνεται σαν π@@@@
Με φιλά απαλά και την πνίγω με το σεντόνι.
Όλο τον κόσμο θα σου πάρω baby
Ή εγώ ή κανένας δε σ’ έχει
Χωρίς εσένα κάθε μέρα βρέχει».

Δεν είναι τέρμα σεξουαλικοποιημένα τα πρότυπα των social media. Το male gaze είναι που προβάλλει τη σεξουαλική φαντασίωσή του στις γυναίκες. Μία φαντασίωση σύμφωνα με την οποία εκείνος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος κι όλες οι επιλογές των γυναικών γίνονται για να κερδίζουν την εύνοιά του, να τις διαλέξει για να τον χειρίζονται με τη σεξουαλικότητά τους. Και να ζήσουν, δυστυχισμένοι μαζί, σύμφωνα με το πατριαρχικό αφήγημα.