OPINIONS

Η Jennifer Aniston είναι η ζωντανή απάντηση σε κάθε «πότε θα γίνεις μάνα;»

© 2022 Jordan Strauss/Invision/AP IMAGES

Μία συνέντευξη της Jennifer Aniston στο περιοδικό Allure γίνεται viral για όλους τους σωστούς λόγους τις τελευταίες αρκετές ώρες. Η Jennifer Aniston έχει ακούσε πολλά, πάρα πολλά για τον εαυτό της και στην πλειονότητά τους όλα αυτά ήταν ψέματα. Και μπούχτισε. Και αποφάσισε να μοιραστεί τη δική της αφοπλιστική αλήθεια.

Στη συνέντευξή της για το Allure που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το λανσάρισμα της νέας της σειράς προϊόντων για την περιποίηση μαλλιών, η Jennifer Aniston μίλησε για την προσπάθειά της να αποκτήσει παιδιά που συνέπιπτε με δεκάδες επώδυνες για την ίδια φήμες εγκυμοσύνης. Κι αυτές οι φήμες έρχονταν σε αντίθεση με άλλα εξίσου ψευδή σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Jennifer Aniston αρνιόταν να κάνει παιδιά και γι’ αυτόν τον λόγο την παράτησε ο σύζυγός της, Brad Pitt. Η συνέντευξή της για το Allure ήταν συμβολική. Πρόκειται για το τελευταίο τεύχος που τυπώνεται στις ΗΠΑ και μέσα από αυτό η Jennifer Aniston φέρνει το τέλος σε μία δική της εποχή, σε αυτή που δεχόταν να διαβάζει τα πάντα για τον εαυτό της αδιαμαρτύρητα.

Η ζωή σε δημόσια θέα μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, αλλά μπορεί να είναι και μία μεγεθυμένη βερσιόν του κοτσομπολιού της γειτονιάς. Οι αδιάκριτες ερωτήσεις για κάτι τόσο προσωπικό όπως το ζήτημα της μητρότητας, που μπορεί να γίνονται σε συνεντεύξεις, αντανακλούν τις ερωτήσεις που μπορεί κι εσύ να δέχεσαι από συγγενείς και φίλους. Τα σενάρια που τυπώνονται στα εξώφυλλα των σκανδαλοθηρικών περιοδικών μπορεί να ακούγονται εκκωφαντικά αλλά στην πραγματικότητα δεν απέχουν από τους ψιθύρους που μπορεί να έχεις ακούσει κι εσύ πίσω από την πλάτη σου. Η Jennifer Aniston χόρτασε ψέμματα. Όπως χόρτασες κι εσύ κι εγώ και όλοι μας αδιακρισία.

«Προσπαθούσα να μείνω έγκυος. Ήταν ένας δύσκολος δρόμος για μένα, ο δρόμος της απόκτησης μωρού», είπε η Jennifer Aniston στο περιοδικό. «Όλα τα χρόνια και χρόνια φημών. Ήταν πολύ σκληρό. Έκανα εξωσωματική, έπινα κινέζικα αφεψήματα, τα έκανα όλα. Είχα ρίξει όλον τον εαυτό μου σε αυτό. Θα έδινα τα πάντα για να μου είχε πει κάποιος: “Κατάψυξε τα ωάρια σου. Κάνε μία χάρη στον εαυτό σου”. Απλά δεν το σκέφτεσαι αυτό», πρόσθεσε με εξομολογητική διάθεση η ηθοποιός.

Φυσικά τίποτα δεν της χαρίστηκε σε αυτόν τον δρόμο όπου τα αδηφάγα μάτια των media την ακολουθούσαν παντού. Σίγουρα δεν βοήθησαν οι φήμες που συνόδευσαν το διαζύγιό της το 2005 από τον Brad Pitt. Σύμφωνα με αυτές μετά από 5 χρόνια γάμου, αυτός είχε λήξει γιατί εκείνη διάλεξε την καριέρα αντί για τη μητρότητα.

«Ήταν απόλυτα ψεύδη. Το αφήγημα ήταν ότι ήμουν απλά εγωίστρια. Ότι με ένοιαζε μόνο η καριέρα μου. Και Θεός φυλάξει να είναι μία γυναίκα επιτυχημένη και να μην έχει παιδί. Και ο λόγος που με εγκατέλειψε ο άντρας μου, γιατί διέλυσε και τέλειωσε τον γάμο μου ήταν επειδή εγώ δεν του χάριζα ένα παιδί», είπε η Jennifer Aniston.

Μέτρα, λοιπόν, σεξιστικές πτυχές στο παραπάνω σενάριο: Μία γυναίκα που έχει επαγγελματικούς στόχους είναι εγωίστρια. Μία γυναίκα που έχει καταφέρει να είναι επιτυχημένη επαγγελματικά και δεν έχει αποκτήσει ακόμα παιδί, δεν νοιάζεται αρκετά για να το αποκτήσει. Ένας άντρας είναι δικαιολογημένος να φεύγει από έναν γάμο αν η γυναίκα δεν του δώσει ένα παιδί. Λες και η γυναίκα δεν είναι ισότιμο μέλος σε μία σχέση, λες κι εκείνος δεν της «χαρίζει» εξίσου ένα παιδί. Λες και είναι επένδυση που πρέπει απλά να αυγατίσει.

Θυμάσαι να έγινε ποτέ ένα τέτοιο σενάριο για έναν άντρα; Εγώ όχι. Οι άντρες που έχουν επαγγελματικούς στόχους στα μάτια της κοινωνίας είναι φιλόδοξοι. Οι άντρες που έχουν καταφέρει να έχουν επιτυχημένη καριέρα και δεν έχουν αποκτήσει παιδί ακόμα είναι άνθρωποι με σωστή κρίση, που θέτουν προτεραιότητες και είναι ικανοί. Οι άντρες που θέλουν να κάνουν παιδί ζητούν απλά το αυτονόητο από τη μηχανή παραγωγής μωρών γυναίκα τους.

Κακά τα ψέματα ακόμα και σήμερα, συχνά κατά τα γόνιμα χρόνια μας, αντιμετωπιζόμαστε μόνο ως μία μηχανή αναπαραγωγής μωρών.

Είναι τόσο συνεχής η αναπαραγωγή του αφηγήματος πώς μόνο ένα παιδί μας ολοκληρώνει, που θέλουμε δεν θέλουμε κάποια στιγμή για λίγο ή πολύ θα νιώσουμε μισές στον δρόμο προς τη μητρότητα ή στην απόφασή μας να μη τη βιώσουμε. Και ξέρεις ποιο είναι το χειρότερο; Είτε αποφασίσουμε να γίνουμε μητέρες είτε όχι, πάντα θα βρεθεί ένας λόγος να χαρακτηριστούμε εγωίστριες γι’ αυτή την απόφαση.

Και πες ότι το έχουμε αποφασίσει όπως η Jennifer Aniston και σιωπηλά προσπαθούμε, προγραμματίζουμε ώρες και μέρες για σεξ, παίρνουμε θεραπείες, προσπαθούμε να μην αγχωνόμαστε όταν όλα είναι τόσο αγχωτικά γύρω μας και βιώνουμε την δική μας εντελώς προσωπική περιπέτεια. Τότε είναι που θα ακούσουμε τα πιο πολλά «Πάχυνες, βρε μήπως μάς έχεις ευχάριστα;», τότε θα ακούσουμε τα πιο πολλά «Τι το καθυστερείτε;», τότε θα γίνουν οι πιο αδιάκριτες ερωτήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ.

Η απόφαση του να κάνεις παιδιά η μή αλλά και ο δρόμος για να τα ποκτήσεις είναι κάτι τόσο προσωπικό όσο και τα σώματα που συμβάλλουν σε αυτή τη διαδικασία. Και το πότε θα μιλήσεις γι’ αυτή την απόφαση αλλά και για το ταξίδι σου σε αυτή, είναι επίσης προσωπική υπόθεση. Μπορεί και να μη θελήσεις ποτέ να μοιραστείς αυτό το ταξίδι και είναι απόλυτο δικαίωμα σου. Απλά κάθε φορά που κάποιος σε ρωτά «Άντε, πότε θα γίνεις μάνα;» ή που θα αναρωτιέται αν το burger στο στομάχι σου είναι μωρό, μπορείς να του στέλνεις τη συνέντευξη της Jennifer Aniston στο Allure.

H Jennifer Aniston δεν είπε πότε ακριβώς υποβλήθηκε σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά σημείωσε στο Allure ότι ήταν «αρκετά χρόνια πριν». Στα 53 της χρόνια δηλώνει ότι δεν μετανιώνει στιγμή για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. «Είμαι εδώ σήμερα κι αυτό το πλοίο έχει σαλπάρει. Στην πραγματικότητα νιώθω κάποια ανακούφιση γιατί δεν υπάρχει πια το δίλημμα: “Μπορώ να το κάνω;”. Δεν χρειάζεται να το σκέφτομαι αυτό πια», σημείωσε η Jennifer Aniston.

Η Jennifer Aniston είχε μιλήσει και το 2016 μέσα από ένα άρθρο της για τη Washington Post για την επιρροή που είχαν τα «κουτσομπολιά» του Τύπου στην προσωπική της ζωή. Μιλά ξανά για το θέμα από μία διαφορετική οπτική, αυτή της γυναίκας που πλέον δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα.

«Θα έλεγα ότι στα τέλη των 30 μου και στα 40 μου πέρασα πολύ δύσκολες καταστάσεις, και αν δεν τις είχα περάσει, δεν θα είχα γίνει αυτή που προοριζόμουν να γίνω. Γι’ αυτό έχω τόση μεγάλη ευγνωμοσύνη γι’ αυτά τα σκ@@@@@@ πράγματα. Αλλιώς θα είχα παραμείνει αυτό το άτομο που φοβόταν, που αγχωνόταν, που ήταν τόσο αβέβαιο για τον εαυτό του. Τώρα, δεν δίνω μία γ@@@@@@@ δεκάρα. Νιώθω στα καλύτερα μου με το ποια είμαι σήμερα, καλύτερα απ’ ό,τι ένιωθα στα 20 στα 30 ή στα μέσα των 40 μου», δήλωσε η ηθοποιός.

Η Jennifer Aniston σκληραγωγήθηκε όπως μοιραία σκληραγωγούμαστε όλες μας, όσο είμαστε αναγκασμένες να ζούμε σε μία κοινωνία που προσπαθεί εναγωνίως να μας βάλει σε καλούπια ενώ ταυτόχρονα διανύουμε μία εποχή που έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία, που ενημερωνόμαστε, που καταλαβαίνουμε με χίλιους δύο τρόπους την καταπίεση που οι προηγούμενες γενιές βίωσαν σαν μία κανονικότητα.

Το θέμα είναι ότι δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να περάσουμε από σκ@@@ καταστάσεις για να φτάσουμε στο σημείο να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Δεν χρειάζεται να έχουμε τραυματιστεί προσπαθώντας πρώτα να χωρέσουμε σε όλα τα καλούπια.

Δεν χρειάζεται να δώσουμε όχι μία αλλά πολλές δεκάρες για το τι περιμένει η κοινωνία από εμάς, πριν φτάσουμε να μην δίνουμε καμία. Το θέμα είναι ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε εμείς, τα θέλω μας, οι στόχοι μας, οι επιθυμίες μας, η κοινωνία χρειάζεται να αλλάξει τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει.

Είναι ο Τύπος που σκληραγώγησε τη Jennifer Aniston, είναι φίλοι, γονείς, θείοι, συνάδελφοι ή άγνωστοι που συναντάμε πρώτη φορά στη ζωή μας που σκληραγωγούν εμάς. Είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας, που επιτέλους, πρέπει να αλλάξει. Δεν έχει χώρο η ζωή μας για άλλη αδιακρισία. Δεν έχει χώρο για άλλο σεξισμό. Δεν έχει χώρο για άλλες «μανούρες» για τις ερωτήσεις αυτού του τύπου, ακριβώς όπως η Jennifer Aniston τις έχουμε χορτάσει. Η Jennifer Aniston έγινε 53 ετών και πλέον νιώθει ότι δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν για τις προσωπικές της αποφάσεις σε αυτή τη ζωή. Της βγάζω το καπέλο γι’ αυτό κι απλά εύχομαι κάποια μέρα να μεγαλώνουμε έτσι. Κάποια μέρα να μπορούμε να νιώθουμε έτσι από τα 23 μας.