ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ

Η Ελένη Μενεγάκη πρέπει να φύγει από την τηλεόραση (εδώ και τώρα)

instagram.com/elenimenegaki

Ο άνθρωπος με το ισχυρότερο brand name στην Ελλάδα καλείται να πάρει μία απόφαση. Μία ακόμα απόφαση. Μάλλον, την πιο κομβική της καριέρας του. Για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια ακούγεται, έστω ως φήμη, ότι η Ελένη Μενεγάκη σκέφτεται να αποχωρήσει από την τηλεόραση. Πάγια τακτική της να μην απαντά πριν ανακοινωθεί επίσημα οτιδήποτε.

Ενδεχομένως να πάρει καιρό, ακόμα κι αν φύγει, να μιλήσει για την απόφασή της. Το «άσε στον αέρα να εννοηθεί ότι προτίθεμαι να φύγω» αποτελεί χρόνια τώρα τερτίπι κατοχύρωσης της ήδη υπάρχουσας θέσης με συμφέροντες όρους. Να πέσουν οι υπογραφές, να εξασφαλιστώ, να έχω στα χέρια υπογεγραμμένο συμβόλαιο με βάθος διετίας. Οι υπόλοιποι μπορεί και να το δοκιμάσουν, για την Ελένη Μενεγάκη θα ήταν χάσιμο. Κίνηση ανώφελη αν σκεφτείς πως η Ελένη βάζει τους όρους κι όχι το αντίστροφο.

Όταν η Ελένη Μενεγάκη υπέγραφε το «χρυσό» συμβόλαιο του 2005

Το κυνήγησε, το δούλεψε, το κατάφερε, το κέρδισε. Chapeau. Όταν μίλησα για το ισχυρότερο brand name της χώρας είχα πλήρη επίγνωση των γραφομένων μου. Και σου λέω το εξής: Η Ελένη Μενεγάκη κατάφερε εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσης να διατηρήσει το χρυσό της τηλεοπτικό συμβόλαιο χωρίς να χρειαστεί να οπισθοχωρήσει σε όσα είχε υπογράψει πίσω στο 2005 όταν και φεύγει -έπειτα από μία δεκαετία στον ΑΝΤ1- με προορισμό τον Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά.

Τα έφερνε, τα έπαιρνε. Τα πράγματα στην τηλεόραση είναι απλά μαθηματικά. Σχεδόν μπακαλική. Η Ελένη Μενεγάκη ακόμα και την εποχή που πετούσε στα χαμηλά των πινάκων τηλεθέασης έφερνε έσοδα στον σταθμό. Εκείνο το συμβόλαιο λήγει το καλοκαίρι του 2020 επομένως η επαναδιαπραγμάτευση υπό το νέο καθεστώς στον Alpha αποτελεί ανάγκη επιτακτική. Ενδεχομένως και η μετακίνησή της σε μία άλλη ζώνη να είναι ένα από τα option που πέφτουν στο τραπέζι σε μία επαγγελματική σχέση win win.

Οι απολαβές της Ελένης Μενεγάκη

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα η η συμφωνία όριζε καθαρές αποδοχές για την Ελένη Μενεγάκη ύψους 160 χιλιάδων ευρώ τον μήνα, τουτέστιν 1,8 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Ωστόσο, η Ελένη λέγεται πως λάμβανε περί τις 200 χιλιάδες ευρώ επιπλέον τον χρόνο από τις χορηγίες για την εκπομπή της και την τοποθέτηση προϊόντων. Κι επαναλαμβάνω.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η αληθινή αγάπη αντέχει στον χρόνο … #eleni #love

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @ elenimenegaki στις

Δεν της έκανε κάποιος τη χάρη. Τα φέρνει, τα παίρνει, τελειώσαμε. Οι πληροφορίες που έρχονται να προστεθούν στο παζλ της ενδεχόμενης αποχώρησης δεν είναι πάρα πολλές με την Ιωάννα Μάνδρου, δημοσιογράφου του Alpha, να επιβεβαιώνει την ύπαρξη επιστολής δια χειρός Ελένης με παραλήπτη τους υπεύθυνους του σταθμού.

Η επιβεβαίωση της ύπαρξης επιστολής

«Η Ελένη Μενεγάκη είναι τρομερή και θα στεναχωρηθώ πάρα πολύ που θα φύγει από την τηλεόραση γιατί διάβασα την ανακοίνωσή της κι έχω παρακολουθήσει το θέμα αυτό, το ξέρω απέξω. Πραγματικά θα στεναχωρηθώ πολύ και νομίζω δεν θα είμαι η μόνη. Η Ελένη Μενεγάκη είναι τόσα χρόνια στην τηλεόραση, έχει παγιωμένο ένα φανατικό κοινό, όλοι αναγνωρίζουν την αξία της, τον επαγγελματισμό της και την ευφυΐα της».

Στην επιβεβαίωση και η Αφροδίτη Γραμμέλη από τον αέρα του Πρωινού. «Εγώ είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η ενημέρωση έγινε από την Ελένη Μενεγάκη με επιστολή, δεν έγινε προφορικά. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν θα εγκαταλείψει οριστικά την τηλεόραση. Δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει το ταξίδι της και τι θα κάνει, ούτε ξέρω τι προτάσεις και αν της έχουν γίνει. Ξέρω όμως ότι ο Alpha γνωρίζει τις προθέσεις της, ότι μετά το τέλος του συμβόλαιό της το καλοκαίρι, τέλος».

Αξία ανεκτίμητη

Η αξία της Ελένης είναι μεγάλη, κυριολεκτικά. Ακόμα κι αν οι αριθμοί του ρεπορτάζ είναι «τσιμπημένοι» δεν γίνεται να απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Η πιο σοφή κίνηση; Να τα μαζέψει και να αποσυρθεί από την ελληνική τηλεόραση ώστε να επαναπροσδιορίσει την εικόνα της μακριά από αυτή. Είναι η πιο σωστή στιγμή να πει «κάνω ένα διάλειμμα». Είναι ίσως η πιο δύσκολη συνθήκη από όλες και λίγοι είναι αυτοί που έχουν τη δύναμη να αποχωρήσουν όσο είναι στα πάνω τους.

Στο πικ της καριέρας της, τώρα πρέπει να πει το αντίο. Άλλωστε είναι τόσα πολλά αυτά που μπορεί να κάνει εκτός τηλεόρασης και είναι ακόμα περισσότερα αυτά που μπορούν να της αποφέρουν οικονομικά. Φαντάζει αδύνατο να μπορέσει να υπογράψει ανάλογο συμβόλαιο εν έτει 2020. Αδύνατο, ακόμα κι αν μιλάμε για την Ελένη Μενεγάκη.

Τα οικονομικά δεδομένα της ελληνικής τηλεόρασης δεν μπορούν να υποστηρίξουν ένα τόσο δαπανηρό πρόγραμμα. Λέγεται πως η εκπομπή «Ελένη» κοστίζει ετησίως 4 εκατομμύρια ευρώ. Η δύναμη της Ελένης Μενεγάκη δεν είναι απόρροια της παρουσίας της στην τηλεόραση.

Η δύναμη του Instagram

Ακόμα κι αν μείνει εκτός, οι εταιρείες θα κάνουν ουρά για να διαφημίσει το προϊόν τους, το οποίο και αποδεδειγμένα θα ξεπουλήσει. Γιατί αν θέλουμε να μιλήσουμε για πραγματικό influence στην ελληνική αγορά, το μόνο μετρήσιμο αποτέλεσμα είναι τα άδεια ράφια στα καταστήματα αφού το προϊόν βρεθεί στα χέρια της Ελένης.

Η τηλεόραση ήταν κάποτε το μοναδικό κανάλι (αυτο)προβολής. Το Instagram έχει πάρει πια μεγάλο μερίδιο της πίτας και η Ελένη με 1,1 εκατομμύρια ακόλουθους αντιλήφθηκε πολύ σύντομα πως το παιχνίδι παίζεται αλλιώς και πως είναι και πάλι κυρίαρχος. Με το να αποσυρθεί εδώ και τώρα θα συνεχίζει να χτίζει τον μύθο της, πριν αυτός προλάβει να γεμίσει ξέφτια.