OPINIONS

Η Ελένη Δήμου δεν θέλει ο άντρας να κάνει δουλειές στο σπίτι. Αυτό που ζούμε είναι η αλήθεια ή παραίσθηση;

Papadakis Press

Προσωπικά εγώ τρελαίνομαι. Προσωπικά δεν έχω αίσθηση αυτό που ζούμε αν είναι αλήθεια ή παραίσθηση. Προσωπικά. Πάντα προσωπικά. Γιατί υπάρχουν και κάποιες γυναίκες που δεν μπορούν να βλέπουν τους άντρες να κάνουν δουλειές στο σπίτι. Θες παράδειγμα; Η Ελένη Δήμου καλή ώρα.

Η Ελένη Δήμου, που λες, δήλωσε πως δεν της αρέσει η εικόνα του άντρα (της) να πλένει, να σκουπίζει, να ξαραχνιάζει, να σιδερώνει. Δεν το θέλει αυτό και βάζει και τελεία.

Πριν βάλει την τελεία, βέβαια, κάνει και την αυτοκριτική της. Ξέρει ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά έτσι το βλέπει οπότε και το λέει.

Ελένη Δήμου: «Δεν μου αρέσει η εικόνα ενός άντρα να σκουπίζει, να πλένει»

Η Ελένη Δήμου μίλησε στο Πάμε Δανάη. Ανάμεσα στα πάρα πολλά ενδιαφέροντα για την καριέρα της, αναφέρθηκε και στον άντρα της.

«Δεν θέλω ο άντρας μου να κάνει δουλειές στο σπίτι. Γιατί μωρέ δεν μου αρέσει η εικόνα ενός άντρα να σκουπίζει, να πλένει. Δεν μου αρέσει. Βλακεία; Βλακεία.

Δεν κάνει δουλειές. Τον πήρα κακομαθημένο και τον διατηρώ. Φαντάσου ότι μπορεί να λείπω μια ημέρα για μια συναυλία και επιστρέφω την άλλη ημέρα και είναι σαν να πέρασαν οι Ινδιάνοι από το σπίτι».

Βρε Ελένη Δήμου μου. Αφού το λες και μόνη σου. Βλακεία; Βλακεία. Κι αφού είναι βλακεία, κατά κοινή παραδοχή, γιατί να το διαιωνίσουμε; Γιατί να ακουστεί ξανά πως η εικόνα ενός άντρα που κάνει δουλειές στο σπίτι (του) είναι μη θελκτική;

Ένας κόσμος πατριαρχικά πλασμένος και πόσο να αντέξεις; Δεν μίλησε κανείς για φροντίδα και νοιάξιμο. Αλίμονο αν τα εντάσσαμε σε μια ευρύτερη κακώς εννοούμενη νοοτροπία.

Φυσικά και θα θελήσεις να περιποιηθείς τον σύντροφό σου. Απέχει όμως αιώνες η φροντίδα από τη δουλοπρέπεια. Απέχει αιώνες το νοιάξιμο από το μοντέλο «η γυναίκα στο νοικοκυριό της».

«Μου άρεσε να έχω τον άντρα στον θρόνο του»

Η Ελένη Δήμου λίγο αργότερα παρενέβη στην εκπομπή Breakfast @Star στην οποία και σχολίαζαν την παραπάνω δήλωση.

«Εμένα μου αρέσει ο τρόπος που έχω συμπορευθεί με τον άντρα μου όλα αυτά τα χρόνια. Και είμαστε 37 χρόνια μαζί. Είπα ότι τον πήρα κακομαθημένο και τον διατηρώ. Μου αρέσει πάρα πολύ. Επιτρέπω αυτή την εικόνα μόνο αν εγώ αρρωστήσω.

Δεν ξέρω. Έτσι μεγάλωσα; Έτσι μου άρεσε να έχω τον άντρα στον θρόνο του και να με βοηθήσει μόνο και αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος. Μπορούν τα νέα ζευγάρια, φυσικά και να κάνουν μεταξύ τους δουλειές. Να τις χωρίσουν και να τις κάνουν», ανέφερε η Ελένη Δήμου.

Επειδή γενιές και γενιές γυναικών και αντρών μεγαλώνουν έτσι, έφτασε πια καιρός να ξεμάθουν όσα ήξεραν και να μεγαλώσουν έχοντας κατά νου ότι και οι δύο στέκονται στην ίδια ευθεία κι όχι ο ένας πίσω από τον άλλο.

Οι εποχές αλλάζουν, μαζί -ελπίζω- και οι άνθρωποι. Οι δουλειές του σπιτιού δεν έχουν φύλο, ούτε είναι καμία από εμάς υποχρεωμένη εκ φύσεως να υπηρετεί το ταίρι της γιατί οι άντρες δεν είναι για αυτά.

Βλακεία; Βλακεία

Βλακεία δεν είπε η Ελένη Δήμου. Μεγάλη βλακεία να θεωρούμε ακόμα ότι το σιδέρωμα, το πλύσιμο, το μαγείρεμα κι όλα όσα ένα χρειάζεται είναι αποκλειστική ευθύνη των γυναικών.

Ισότιμα μέρη μιας κοινής συνύπαρξης στην οποία δεν υποχρεώθηκε κανείς να μπει. Υπηρεσία δωματίου; Προσωπικά εγώ τρελαίνομαι.

Άλλωστε η καλλιτεχνάρα Ελένη Δήμου έχει πρώτη τραγουδήσει τον στίχο «να υποφέρεις και να σου λείπω. Εγώ δεν είμαι η γυναίκα κάτσε σήκω».

Προχωράμε. Μπροστά προχωράμε. Και σε αυτό το μπροστά οι άντρες παλαιάς κοπής κι όσα φέρουν, καμία θέση δεν έχουν. Βλακεία δεν θα ήταν να τους φορτωθούμε στην πλάτη; Βλακεία.

Έτσι τα βρήκαμε. Έτσι δεν θα τα αφήσουμε.