OPINIONS

Η Δέσποινα Βανδή αντέδρασε (ακριβώς όπως έπρεπε) στα σχόλια για τα ρούχα της

Instagram.com/despo1navandi

«Κράτα και κάτι για τον γαμπρό, όλα σου τα είδαμε», έλεγε κάποτε η Μαρία Φωκά υποδυόμενη την Όλγα Μαρκάτου στη θρυλική σειρά Ντόλτσε Βίτα και το βρίσκαμε αστείο όταν ακουγόταν από το στόμα ενός χαρακτήρα υπερσυντηρητικού που ανήκε οριστικά στο παρελθόν. Νομίζαμε. Η Δέσποινα Βανδή και η πρόσφατη εμφάνισή της στο νυχτερινό κέντρο όπου εμφανίζεται φέτος, έγινε η απαραίτητη υπενθύμιση για όλες μας ότι αν και το Ντόλτσε Βίτα έριξε αυλαία το 1997, οι Όλγες Μαρκάτου ζουν ακόμα ανάμεσά μας.

«Έχω μια απορία, γιατί τέτοια εμφάνιση Δέσποινα; Γιατί;», «Γιατί είναι ντυμένη σαν κακόγουστη εκδιδόμενη;», «Ντράπηκε και η Ντροπή! Επηρεάζετε και μικρά παιδιά… Θα δώσετε λόγο για όλες αυτές τις ψυχές. Δεν λυπάστε τη δική σας; Δεν φοβάστε τον Θεό;» «Άλλο sexy, άλλο φθηνό», «Η εμφάνισή σου θυμίζει φθηνό καμπαρέ», «Έχεις ξεφτιλιστεί και δεν το καταλαβαίνεις και νομίζεις εμείς οι υπόλοιποι σε ζηλεύουμε. Κάποιος να τη μαζέψει», «Πολύ δεύτερη! Κατάντια», ήταν κάποια από αυτά τα σχόλια που ίσως διάβασε, ίσως και όχι, η Δέσποινα Βανδή.

Δυστυχώς για τα μάτια μας, εμείς τα διαβάσαμε. Τα διάβασε και η σχεδιάστρια, Σήλια Κριθαριώτη, στις δημοσιεύσεις στον δικό της λογαριασμό. «Πολύ ωραίο…αλλά αδικείς τη δημιουργία σου φορώντας τη σε μια 50+», σχολίασε μία γυναίκα στην ανάρτηση της σχεδιάστριας από τις εμφανίσεις της Δέσποινας Βανδή με μία δημιουργία της. «Αν για εσάς η ηλικία είναι εμπόδιο, για εμένα είναι ένας αριθμός που δεν με περιορίζει», απάντησε η σχεδιάστρια κι έριξε μία γροθιά στο στομάχι του ηλικιακού ρατσισμού.

Τα σχόλια ως επί το πλείστον προέρχονται από γυναίκες, που κρίνουν τη Δέσποινα Βανδή για τον τρόπο που επιλέγει να ντύνεται στα shows της. Κι αυτό είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα εσωτερικευμένου μισογυνισμού. Ο όρος που πιθανώς έχει διαβάσει παντού στο διαδίκτυο είναι ένας άλλος τρόπος να πεις ότι και οι γυναίκες μπορούν να επιδείξουν σεξιστικές συμπεριφορές, ακριβώς όπως το έκανε η Όλγα Μαρκάτου στο Ντόλτσε Βίτα, ακριβώς όπως το κάνει η Τάδε1979 σε ένα σχόλιο της στο Instagram της Δέσποινας Βανδή.

Αυτό που τον προκαλεί, είναι ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες ζουν σε ένα σύστημα που προσπαθεί να τις καλουπώσει σε μία ασαφή και συχνά αλληλοαντικρουόμενη δέσμη συμπεριφορών και κοινωνικών προσδοκιών που οι άντρες έχουν δημιουργήσει για αυτές. Αυτά τα standards που η πατριαρχία έχει θέσει για όλες μας, υπαγορεύει το πώς θα έπρεπε να συμπεριφερόμαστε (ή να ντυνόμαστε εν προκειμένω) και μας θέλουν στερεοτυπικά πονηρές, συναισθηματικές, χειριστικές, αδύναμες, χαζές, προκλητικές. Δυστυχώς, καμιά φορά χωρίς να το συνειδητοποιούμε προβάλλουμε αυτά τα στερεότυπα η μία πάνω στην άλλη.

Ένας τρόπος να το σταματήσουμε όλο αυτό, είναι να πάψουμε να κατηγορούμε η μία την άλλη. Να πάψουμε να κατηγορούμε εκείνες που το κάνουν ακόμα, διαχωρίζοντας τον εαυτό μας ως άλλα meta- pick me girls, που είτε έτσι είτε αλλιώς «δεν είναι σαν όλες τις άλλες». Αντίθετα μπορούμε να υιοθετήσουμε ως στάση ζωής τη φράση της συγγραφέως Nina Cherry, σύμφωνα με την οποία: «Οι ενδυναμωμένες γυναίκες, ενδυναμώνουν τις γυναίκες». Αν βρίσκεσαι σε θέση που έχεις συνειδητοποιήσει το κακό του εσωτερικευμένου μισογυνισμού, απλά μην το διαιωνίζεις.

Δεν είσαι υποχρεωμένη να συμπαθείς όλες τις γυναίκες, αλλά το να τις «θάβεις» επειδή δεν χωρούν ή χωρούν τέλεια στα έμφυλα στερεότυπα δεν πρόκειται να τις κάνει ποτέ να αισθανθούν δυνατές και ισότιμες σε αυτή την ούτως ή άλλως δύσκολη για όλες μας κοινωνία.

Ξεκίνα, λοιπόν, με το να μην κρίνεις η ίδια τις άλλες γυναίκες και αν μπορείς, όσο μπορείς μην δίνεις σημασία σε σχόλια που δεν σε αφορούν. Όταν εσύ ξέρεις ότι αυτό που κάνεις (ή φοράς) σε κάνει να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου, όλες οι κριτικές πέφτουν στο κενό. Γι’ αυτό ίσως και η αντίδραση που κατέγραψε η κάμερα από τη Δέσποινα Βανδή στα σχόλια που έγιναν για τα ρούχα της στην πίστα να μου φάνηκε η μόνη κατάλληλη.

Η Δέσποινα Βανδή βρέθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με προορισμό την Κύπρο. Εκεί τη συνάντησε η κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα και η δημοσιογράφος τη ρώτησε μεταξύ άλλων τι έχει να πει για τα αρνητικά σχόλια που δέχτηκε για τα ρούχα της στην πίστα.

«Καρδούλα μου» της είπε η Δέσποινα Βανδή γελαστή, έστειλε ένα φιλί και αποχώρησε. Τόσο απλά. Τόσο αποτελεσματικά. Η Δέσποινα Βανδή έχει πάψει να πτοείται από τα σχόλια των άλλων εδώ και καιρό, είτε αυτά αφορούν τη σχέση της, είτε την εμφάνισή της (πάντα σε αυτή την ηλικία, αυτή δεν λείπει ποτέ από την εξίσωση του σχολιασμού). Νοιάζεται μόνο για το να κάνει όσα την ευχαριστούν, όσα επιθυμεί και όσα τη γεμίζουν. Κι αυτό την κάνει μία πραγματικά ενδυναμωμένη γυναίκα, που χωρίς να χρειαστεί να εξαπολύσει μύδρους κατά των γυναικών που τη σχολιάζουν, διά της αδιαφορίας της, αποδυναμώνει αυτά τα σχόλια κι ίσως βάζει κι εκείνες τις γυναίκες να ξανασκεφτούν αν τους ζήτησε ή όχι τη συμβουλή τους κι αν λαμβάνει ή όχι υπόψη της όλα αυτά τα γεμάτα χολή σχόλια.

Η Δέσποινα Βανδή απλά ζει τη ζωή της όπως θέλει κι αυτό είναι αρκετό για να κόψει την όποια φόρα στον εσωτερικευμένο μισογυνισμό, κάθε φορά που αυτός της χτυπά την πόρτα. Με ένα φιλί κι ένα «αντίο».

Το αυτό επιθυμώ και δι υμάς.