OPINIONS

Η Bella Hadid πρωταγωνιστεί στο πρώτο AI εξώφυλλο της Vogue Italia. Τι πήγε λάθος

@2023 Vianney Le Caer/AP Images

Νιώθω πως είμαι ανοιχτόμυαλη, ειδικά όσον αφορά τη μόδα και την εξέλιξή της. Πιστεύω πολύ στο μέλλον της μόδας, κυρίως γιατί γνωρίζω τον αντίκτυπο που έχει στην κοινωνία, αλλά και στα πρότυπα που θέτει για τη γυναικεία εικόνα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που πιστεύω ότι η μόδα μπορεί να γίνει καλύτερη, πιο συμπεριληπτική και βιώσιμη, πράγματα που θεωρώ ότι στοχεύουν στην βελτίωση της βιομηχανίας αυτής.

Δεν ξέρω, λοιπόν, κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τρόπος για να εξελιχθεί ο χώρος της μόδας. Κυρίως γιατί υπάρχουν τόσα θέματα που πρέπει να λυθούν πρώτα, πριν υποδεχτούμε το ΑΙ στη μόδα. Το ζήτημα της συμπερίληψης, λοιπόν, είναι για εμένα το μεγαλύτερο. Και στο κομμάτι της συμπερίληψης δεν υπολογίζω μόνο το εύρος των σωματότυπων που (δεν) βλέπουμε στις πασαρέλες, αλλά και τις διαφορετικές εθνικότητες των μοντέλων. Ο χώρος αυτός έχει υπάρξει αρκετές φορές ρατσιστικός και αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν έχει λυθεί απόλυτα. Το πρώτο AI εξώφυλλο της Vogue Italia με πρωταγωνίστρια τη Bella Hadid, δείχνει ότι πάντα θα γίνονται λάθη, ακόμα και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Το ΑΙ, λοιπόν, έκανε και αυτό την πατάτα του και μας θύμισε ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν στη μόδα, ακόμα και με projects που έχουν γίνει μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Μέσα από ένα ΑΙ εξώφυλλο για τη Vogue Italia στο οποίο πρωταγωνιστεί η Bella Hadid, βλέπουμε το «πάντρεμα» της τεχνητής νοημοσύνης με τη μόδα και πώς τα δυο μπορούν να συνυπάρξουν. Το σημαντικό με αυτό το project, λοιπόν, είναι το γεγονός ότι η συνεργασία των δύο αυτών κλάδων σημαίνει ότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και δεν καταργούνται άλλες.

Το AI εξώφυλλο της Bella Hadid για τη Vogue Italia στοχεύει σε αυτό και ενώ το αποτέλεσμα έχει ενδιαφέρον, υπάρχουν ενδείξεις ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά για να θεωρηθεί αυτή η συνεργασία πετυχημένη.

Τεχνολογία vs. μόδα. Το AI εξώφυλλο της Vogue Italia με πρωταγωνίστρια την Bella Hadid είναι γεγονός

Δεν ξέρω αν το AI είναι μια παροδική τάση που θα ξεπεραστεί σύντομα ή που θα κυριεύσει τις ζωές μας, αλλά καταλαβαίνεις ότι έχει γίνει mainstream από τη στιγμή που μεγάλες εκδόσεις περιοδικών μόδας, όπως είναι η Vogue Italia, το χρησιμοποιούν για τα εξώφυλλά τους. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει μερικά εξώφυλλα περιοδικών που χρησιμοποιούν το ΑΙ, αλλά αυτό με την Bella Hadid και το τεύχος Μαΐου, διαφέρει λίγο.

Το καλό κομμάτι αυτού του project είναι το γεγονός ότι αντιμετωπίζει με πιο έξυπνο τρόπο το ΑΙ, συνδυάζοντάς το με τη δουλειά (και το όραμα) αληθινών experts του χώρου. Χρησιμοποιεί δηλαδή, ένα αληθινό μοντέλο (την Bella Hadid), αληθινό φωτογράφο (την Carlijn Jacobs) και αληθινό στιλίστα (τον Imruh Asha), και παρουσιάζει τη δουλειά τους μέσα από εικόνες που έχουν παραχθεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα, του προγράμματος, DALL-E 2.

«Πραγματικές φωτογραφίες με εικονικά backgrounds δημιουργήθηκαν με το DALL-E AI πρόγραμμα. Μια μοναδική φωτογράφιση και μια αληθινή πρόκληση: να μεταφράσεις το δημιουργικό όραμα ενός ανθρώπου, μέσω μιας “μηχανής”». Κάπως έτσι περιγράφει η Vogue Italia το AI εξώφυλλο για τον Μάιο 2023.

Το περιοδικό μάλιστα, αναφέρει ότι οι φωτογραφίες είναι μια «συναρπαστική αλληλεπίδραση μεταξύ της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της τεχνητής εικόνας».


Φυσικά, οι υπεύθυνοι του project δεν αρνούνται ότι συνάντησαν και δυσκολίες. Ενώ, αρχικά το ΑΙ ήταν να δημιουργήσει τις εικόνες του background, κατέληγαν να μπαίνουν στο πρώτο πλάνο κ.ά. Φυσικά, μαζί με τα τεχνικά προβλήματα, όταν πειραματίζεσαι με κάτι καινούργιο, είναι πιθανό να συμβούν λάθη. Και αυτό ακριβώς συνέβη και σε αυτή την περίπτωση.

Τι πήγε λάθος με το εξώφυλλο;

Όπως παραδέχτηκαν και οι υπεύθυνοι του περιοδικού, υπήρχαν διάφορες προκλήσεις με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι. Παρ’ όλα αυτά, η ΑΙ φωτογράφιση της Vogue Italia, δεν είχε μόνο τεχνικά ζητήματα, αλλά και κάποια σε ό,τι αφορά το concept του project. Στην AI φωτογράφιση, βλέπουμε την Bella Hadid σε διάφορα backgrounds και storylines. Από το εξώφυλλο, όπου ποζάρει σε ένα διαστημικό σχεδόν, φόντο φορώντας ένα φόρεμα Giorgio Armani, μέχρι και το editorial όπου την βλέπουμε στο κρεβάτι φορώντας δημιουργίες Loewe, ενώ έχει ένα παγόνι στο πόδι της. Αλλά υπήρχε μια φωτογραφία που έκλεψε τις εντυπώσεις για τους λάθος λόγους.

Στην AI φωτογράφιση της Vogue Italia, υπάρχει μια εικόνα που δείχνει την Bella να «μεταμορφώνεται» σε ένα αληθινό παγώνι, φορώντας ένα εντυπωσιακό headpiece με φτερά, έναν χρυσό κορσέ και μια μακριά μαύρη φούστα και αυτή από φτερά. Δίπλα της, «ποζάρουν», απ’ ότι φαίνεται, μαύροι άνθρωποι (που δεν είναι αληθινοί άνθρωποι και που η εθνικότητά τους δεν είναι ξεκάθαρη). Η εικόνα είναι όντως κάπως περίεργη, αν σκεφτείς ότι το μοντέλο είναι πιο ψηλό από τους «ανθρώπους» αυτούς, δείχνοντας σαν να την δοξάζουν ή σαν να είναι εκείνη πιο «πάνω» από αυτούς.

«Αν κάποιος πήρε Ambien και προσπάθησε να δημιουργήσει ξανά ανθρώπους από τη μνήμη του και είναι μάλλον ρατσιστής», σχολιάζει κάποιος στο Twitter για την εν λόγω φωτογραφία. Κάποιος άλλος λέει: «Είναι τόσο κακό και δεν έχω ιδέα γιατί κανείς, εκτός από εμάς, στη Vogue Italia και όλη την ομάδα δεν έχουν πει τίποτα γι’ αυτό».


Την εν λόγω AI φωτογραφία της Vogue Italia, ανέβασε πριν μερικές μέρες στο Instagram η Bella Hadid και κάποιοι σχολίασαν το ανορθόδοξο concept της. Ένα άλλο σχόλιο στο IG της Hadid, περιγράφει το λανθασμένο concept της φωτογραφίας: «Η πρώτη φωτογραφία είναι κάτι σαν ρατσιστική υπεροχή». Παρ’ όλα αυτά, ούτε το περιοδικό, ούτε η φωτογράφος δεν την ανέβασαν στα προφίλ τους.

Αλλά αυτό που μας μαθαίνει η AI φωτογράφιση της Vogue Italia είναι αν τελικά, η κανονική και η εικονική πραγματικότητα μπορούν να συνυπάρξουν. Γιατί αυτό το «πάντρεμα», όσο ενδιαφέρον κι αν έχει, χρειάζεται να λύσει ακόμα κάποια θέματα -όπως και ο χώρος της μόδας, γενικότερα. Δηλαδή, δεν νομίζω ότι η πρόθεση του περιοδικού ήταν να παρουσιάσουν μια φωτογραφία που προσβάλλει μια μειονότητα. Επίσης, μέσω αυτού του παντρέματος δεν μπορούμε να δούμε ή να καταλάβουμε τα πραγματικά συναισθήματα του μοντέλου, γιατί δεν υπάρχει αληθινή διάδραση με το περιβάλλον -κάτι που παίζει πάντα ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα μιας φωτογράφισης.

Αν και το ΑΙ εξώφυλλο της Vogue Italia έχει ενδιαφέρον από πολλές απόψεις, νομίζω ότι υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να σκεφτούν οι δημιουργοί ώστε να τελειοποιήσουν αυτή τη συνύπαρξη. Το μέλλον θα καθορίσει την εξέλιξη του ΑΙ στη μόδα.