OPINIONS

Η χειρότερη καμπάνια κατά της γυναικείας κακοποίησης. Φέρσου αντρίκια και κόψε τις μ@@@@ς

Αντρίκια και παντελονάτα. Έτσι να φερθεί κάθε αρσενικό του κόσμου τούτου. Η νέα καμπάνια που κυκλοφόρησε στην Κύπρο κατά της γυναικείας κακοποίησης βρήκε σλόγκαν ευφάνταστο. Πιασάρικο μωρέ. Να πιάσουμε το κοινό αίσθημα, να στείλουμε μήνυμα ηχηρό.

 

«Φέρσου αντρίκια» είναι το κεντρικό σύνθημα γιατί «αξίζει». Πώς αξίζει να πάρεις ένα γκλάμουράτο τοπ στις εκπτώσεις που θα το βάλεις μία φορά, έτσι αξίζει να μην κάνεις χρήση βίας ενάντια στη γυναίκα σου. Σε μία τέτοια λογική του πάρε και του δώσε, θα το κάνεις και θα δεις καλό. Να μου το θυμηθείς. Αν κόψεις τα χαστούκια, το στεφάνι σου θα το εκτιμήσει. Αξίζει σου λέω.

Η καμπάνια θέλει να ευαισθητοποιήσει κάνοντας χρήση της λέξης αντρίκια χωρίς κανείς να υποψιάστηκε πως αυτή ακριβώς η λέξη είναι μία από τις βασικότερες αιτίες του προβλήματος. Η αντρίκια αντίληψη του «κάνω κουμάντο» και «γαμάω και δέρνω» γιατί είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω πρέπει να εκλείψει. Οφείλουμε να το κάνουμε χωρίς μισόλογα και ρεκλάμες εμποτισμένες σε κίνητρα ηθικά. Δεν έχουμε καμία ανάγκη από άντρες προστάτες. Δεν έχουμε ανάγκη να διαβάσουμε το εμετικό «τις γυναίκες δεν τις χτυπούν ούτε με τριαντάφυλλο».

Δεν έχουμε ανάγκη ματσό αρσενικά με ανδρισμό από εδώ μέχρι απέναντι που επιβάλλονται με την εξουσία της δύναμής τους ενάντια σε ένα φύλο, φύσει αδύναμο. Η Ελένη Τοπαλούδη, η Αγγελική Πέτρου, η Suzanne Eaton κι άλλες τόσες γυναίκες δολοφονήθηκαν γιατί κάποιοι άντρακλες ένιωσαν πως θίχτηκε ο ανδρισμός τους. Φυσικό κι επόμενο να φερθούν αντίκια και να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, να αποκαταστήσουν την τιμή τους, να επιβεβαιώσουν πως είναι εκείνοι που κραδαίνουν τα κλειδιά της θηλυκής ιδιοκτησίας τους.

Διάβασε ακόμα: H δολοφονία της Suzanne Eaton υπογραμμίζει το αυτονόητο για την κοινωνία μας. Ο σεξισμός καλά κρατεί

Όσο συντηρούμε και φορτίζουμε τον όρο ανδρισμό με την έννοια του ισχυρού, γυναίκες θα υποφέρουν από βάναυσα χτυπήματα. Όσο κωφεύουμε γυναίκες με μελανιές στο πρόσωπο θα πλάθουν ιστορίες για να καλύψουν κάποιον αδυσώπητο ανδρισμό που σήκωσε χέρι γιατί αυτό προστάζουν τα ένστικτά του.

Δε θέλω να φερθείς αντρικά. Θέλω να φερθείς ανθρώπινα. Δε θέλω να με καταλάβεις. Θέλω να καταλάβεις. Θέλω να μη φοβάμαι. Θέλω να ζω ελεύθερα. Δε θέλω να είσαι εδώ για να με προστατεύσεις. Θέλω να βάλεις καλά στο μυαλό σου πως μπορώ να το κάνω μόνη μου. Θέλω και μπορώ. Εσύ; Θέλεις; Μπορείς; Όχι για μένα. Για όλες εμάς. Όχι για τη γυναίκα σου. Όχι για την κόρη σου. Όχι για την αδερφή σου. Για τις γυναίκες, τις κόρες, τις αδερφές, τις μάνες χωρίς προσθήκη κτητικής αντωνυμίας.

Τη δική της απάντηση με αφορμή τις αντιδράσεις έδωσε η εταιρεία-δημιουργός της καμπάνιας, Galastyle.

«Με αφορμή την αντίδραση που δημιουργήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την καμπάνια της εταιρείας μας ”Κακοποίηση Γυναικών” και συγκεκριμένα από το κύριο μότο ”Φέρσου Αντρίκια”, θα θέλαμε να παραθέσουμε τα δικά μας δεδομένα και τον δικό μας τρόπο σκέψης ως προς το θέμα.

Αρχικά εκφράζουμε τις ειλικρινείς μας απολογίες σε όσους δεν αποκωδικοποίησαν το μήνυμα το οποίο θέλουμε να δώσουμε, και παραμένουμε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις και ιδέες, οι οποίες θα μπορούν να μεταφέρουν το μήνυμα αυτό.

Σχετικά λοιπόν με το κύριο μότο της εκστρατείας ”Φέρσου Αντρίκια”, οι αντιδράσεις μιας μεγάλης μερίδας κόσμου ήταν πολλές. Πράγμα το οποίο δε μας μας ανησυχεί καθώς σκοπός της ενέργειας ήταν να μπορέσουμε να ενημερώσουμε όσο παραπάνω κόσμο γίνεται και να δημιουργηθεί διάλογος, συζήτηση και γενικότερα γνωστοποίηση και ευαισθητοποίηση του κόσμου. Πράγμα στο οποίο τα κοινωνικά δίκτυα, σχολιασμοί γνωστών δημοσιογράφων και λοιπές τεχνικές μάρκετινγκ ήταν αυτό που θέλαμε να αξιοποιήσουμε για να εξυπηρετήσουμε τον κύριο σκοπό της εκστρατείας μας: την γνωστοποίησή της στο κοινό.

Η έκφραση ”Φέρσου Αντρίκια” ή ”Φέρσου σαν Άντρας” είναι βαθιά ριζωμένη στους κόλπους της κοινωνίας μας και ταυτισμένη με τη ”σωστή” συμπεριφορά που θα πρέπει να έχει ένας άντρας. Μια φράση η οποία ταυτίζει τον οποιοδήποτε άντρα λοιπόν. Συνεπώς, τον αφορά.

Διάβασε ακόμα: Ολίγον βιασμός. Όχι πολύς, αλλά λίγος. Ελλάδα, 2019 μ.Χ.

Θέλοντας να απευθυνθούμε σε όλους εκείνους και εκείνες εκεί έξω που θεωρούν τον άντρα το υπέρτατο ον δύναμης και εξουσίας, χρησιμοποιήσαμε την συγκεκριμένη φράση (φράση την οποία χρησιμοποιούν οι ίδιοι στην καθημερινότητα τους), ώστε να μεταφέρουμε το μήνυμα πως ότι ανδρισμός σημαίνει σεβασμός και όχι επίδειξη φυσικής δύναμης ή εξουσίας απέναντί στο ”αδύναμο φύλο”.

Τέλος, θεωρούμε ότι το μήνυμα όπως αποδείχθηκε τις τελευταίες ώρες είναι διφορούμενο, όμως σε καμία περίπτωση δεν ήταν σκοπός μας να προσβάλουμε ή να δημιουργήσουμε τέτοιου είδους αντιδράσεις. Όπως προαναφέρεται παραπάνω ο σκοπός μας ήταν η όσο το δυνατόν γνωστοποίηση αλλά και υπενθύμιση αξιών και προτύπων συμπεριφοράς και αυτό επιτυγχάνεται μέρα με την μέρα ακόμη παραπάνω λόγω της δημιουργίας αντιπαράθεσης και συνολικού διαλόγου.

Όσον αφορά φυσικά τον κατακερματισμό και τα γνωστά καυστικά και μονόπλευρα σχόλια συγκεκριμένων δημοσιογράφων, ως εταιρεία έχουμε εκδώσει δεκάδες καμπάνιες κατά των κοινωνικών προβλημάτων και νεανικής παραβατικότητας (ανάμεσα τους η γυναικεία κακοποίηση, οδική ασφάλεια, bullying, διαδικτυακές εξαρτήσεις κ.α), στοχεύοντας στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και μας χαροποιεί ιδιαίτερα η (έστω άθελα τους) προώθηση της εκστρατείας μας γιατί ο σκοπός επιτευχθεί.»

Με ανακοίνωσή του το Κυπριακό Λόμπι Γυναικών ζητά την απόσυρση της εκστρατείας και με δική της ανακοίνωση τη κ. Αντωνίου αναφέρει ότι μόλις ενημερώθηκε για τις αφίσες και το διαφημιστικό μήνυμά τους, από νωρίς το πρωί, με παρεμβάσεις της στα Υπουργεία Άμυνας, Υγείας, Μεταφορών και Έργων ζήτησε τη μη τοποθέτησή τους λόγω του σεξιστικού τους περιεχομένου.

Στην ανακοίνωση του Κυπριακού Λόμπι Γυναικών, αναφέρεται ότι «καλωσορίζει προσπάθειες και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών που έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις τον τελευταίο καιρό στην κυπριακή κοινωνία».

Ωστόσο, όπως προστίθεται, «θεωρεί ότι η εκστρατεία για την κακοποίηση των γυναικών που είδε χθες το φως της δημοσιότητας προάγει σεξιστικά μηνύματα τα οποία κάθε άλλο βοηθούν την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων αναφέρει ότι «έχει πάρει διαβεβαιώσεις από τα Υπουργεία ότι δε θα τοποθετηθούν και ζήτησε περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το θέμα».

Σημειώνει ακόμα ότι «ο γλωσσικός σεξισμός παραμένει διάχυτος στην κυπριακή κοινωνία και στόχος μας είναι να εργαστούμε προς την αποδόμησή του και να ανατρέψουμε στερεότυπα και κοινωνικές προκαταλήψεις».