OPINIONS

Μπορεί η Μαίρη Συνατσάκη να μας σώσει από τις φωτιές;

instagram.com/mairiboo

Ένα απλό zapping τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση σε φέρνει αντιμέτωπο με την πιο πικρή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα μαυροκόκκινη σαν τον ουρανό στην Αττική, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και όπου αλλού οι φλόγες ξεπηδούν και καίνε άλλοτε πράσινες εκτάσεις, σπίτια, καλλιέργιες, κοπάδια ζώων, τη ζωή μας. Η «πύρινη κόλαση» όπως την περιγράφουν τα κανάλια είναι εκεί και σε αυτήν βρίσκονται εκτός από τις φλόγες και άνθρωποι, πυροσβέστες, εθελοντές, δημοσιογράφοι, κυρίως κάτοικοι των χωριών που απειλούνται να εξαφανιστούν ή που ήδη εξαφανίστηκαν. Άνθρωποι που ζητούν βοήθεια απεγνωσμένα. Άνθρωποι που βλέπουν τη βοήθεια να μην έρχεται. Άνθρωποι γεμάτοι με ερωτηματικά που προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται. Σε αυτούς τους ανθρώπους και σε αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα, αναφέρθηκε η Μαίρη Συνατσάκη σε μια σειρά από Instagram Stories της.

Η Μαίρη Συνατσάκη είναι μία δημιουργός περιεχομένου που έχει δείξει πολλές φορές την κοινωνική ευαισθησία της. Είτε η επικαιρότητα αφορά τις φυσικές καταστροφές, είτε τις γυναικοκτονίες, είτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Μαίρη Συνατσάκη πρόθυμα μοιράζεται πάντα πληροφορίες, χρήσιμα links και σκέψεις της και μας προβληματίζει. Αυτή τη φορά, με αφορμή τις φωτιές στην Ελλάδα και κυρίως στην Εύβοια όπου οι κάτοικοι έχουν φωνάξει «βοήθεια» σε όλους τους τόνους και από όλα τα μέσα, η Μαίρη Συνατσάκη μοιράστηκε την μεγαλύτερη αλήθεια για όλα αυτά που ζούμε.

«Δεν υπάρχει κάτι πιο συγκινητικό από τα εκατοντάδες μηνύματα που λαμβάνω με την απλή αλλά τόσο ουσιαστική ερώτηση: “Μπορώ να πάω κάπου για να βοηθήσω;”», ανέφερε αρχικά η Μαίρη Συνατσάκη μέσω Instagram. «Επειδή οι εθελοντές στα περισσότερα σημεία διανομών και συγκέντρωσης αγαθών είναι αρκετοί θέλω να σας προτεινω να μην απογοητεύεστε! Να κρατήσετε την όρεξή σας για βοήθεια γιατί όταν επιτέλους σβήσουν οι φωτιές θα χρειάζεται η βοήθειά σας ακόμα περισσότερο πιστέψτε με», πρόσθεσε η YouTuber, παρουσιάστρια κι επιχειρηματίας, Μαίρη Συνατσάκη.

Η Μαίρη Συνατσάκη δέχεται συνεχώς μηνύματα για βοήθεια

Μαίρη Συνατσάκη Instagram.com/mairiboo

Κι έπειτα έφτασε στο ειλικρινές συμπέρασμά της. «Το πιο θλιβερό είναι πως λαμβάνουμε συνέχεια μηνύματα με παρακλήσεις για εναέρια μέσα για διάφορες περιοχές που κατακαίγονται και με διαλύει το γεγονός ότι οι κάτοικοι αυτής της χώρας νιώθουν σε τέτοιο έλεος που πιστεύουν ότι αν ανεβάσω εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος με followers “Στείλτε εναέρια μέσα εκεί!” θα το διαβάσει κάποιος που όντως θα στείλει ή θα κάνει κάτι. Τόσο αβοήθητοι είμαστε», έγραψε η Μαίρη Συνατσάκη.

Τόσο αβοήθητοι είμαστε. Τόσο που πιστεύουμε ότι η επικοινωνιακή διαχείριση μιας καταστροφής θα έχει μεγαλύτερη σημασία για τους ιθύνοντες από την ουσιαστική διαχείρισή της. Πιστεύουμε ότι αν κάποιος Influencer ζητήσει βοήθεια ίσως αυτό θα έχει ένα κάποιο μεγαλύτερο αποτέλεσμα από το να ζητήσουμε απευθείας βοήθεια από τους αρμοδίους. Είδαμε άλλωστε και την περίπτωση του πολίτη από την Αρκαδία που με λυγμούς είπε στην κάμερα τοπικού Μέσου ότι επικοινώνησε με Αξιωματικό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου για να ζητήσει ένα πυροσβεστικό όχημα για τον τόπο του που φλεγόταν και του ζητήθηκε πολιτικό μέσο για να του το εξασφαλίσουν. Ο αστυνομικός τέθηκε, σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Στο Πευκί, στη Γερακιού, σε όλα τα χωριά της Εύβοιας απ’ όπου πέρασε η φωτιά, το ίδιο και στη Γορτυνία και την Ηλεία, οι κάτοικοι έμειναν να παλέψουν με τις φλόγες με όποιο μέσο διέθεταν. Θέλοντας να σώσουν όχι την ίδια τη ζωή τους, που θα σωζόταν πολύ πιο εύκολα αν ακολουθούσαν τις εντολές εκκένωσης, αλλά όλα όσα την αποτελούν, την καθημερινότητά τους, τη φύση τους, τα σπίτια τους, τις δουλειές τους. Και νιώθουν απελπιστικά μόνοι με κουβάδες στα χέρια, με λάστιχα, με κλαδιά. Νιώθουν τόσο αβοήθητοι όσο επεσήμανε η Μαίρη Συνατσάκη.

Μόνοι μας, μαζί

«Δεν είναι αναζωπυρώσεις, τα μέτωπα δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Όποιο μέτωπο δεν έχει φτάσει στη θάλασσα, καίει ακόμα. Έχουμε φωτιές στο Αρτεμίσιο, στις Καματριάδες, στα Ελληνικά, το νότιο μέτωπο στο Τρούπι. Η φωτιά είναι ακόμα ανεξέλεγκτη. «Δεν επιχειρούν εναέρια μέσα. Όταν αποφασίστηκε να έχουμε αξιοπρεπή αριθμό εναέριων μέσων, δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να επιχειρήσουν. Δε βλέπουν οι άνθρωποι», είπε εύλογα στο Mega το πρωί της Δευτέρας 9 Αυγούστου ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

«Στα περισσότερα μέρη ό,τι γίνεται, γίνεται από τα επίγεια. Πάντα μένουν κάποιοι άνθρωποι πίσω σε αυτούς τους οικισμούς, και αυτοί είναι και που σώζουν τα σπίτια», πρόσθεσε περιγράφοντας την ίδια πραγματικότητα που περιγράφει και η Μαίρη Συνατσάκη. Άνθρωποι «τόσο στο έλεος» που ζητούν από τους δημοσιογράφους δίπλα τους να κάνουν εκκλήσεις, από τα social media με τη μαζικότητά τους να κάνουν το ίδιο, από τους influencers να χρησιμοποιήσουν τη δική τους δύναμη μπας και. Το πιο θλιβερό απ’ όλα είναι πως η δική τους φωνή, θα έπρεπε να είναι αρκετή από μόνη της.

Η βοήθεια που ζητούν τόσες ημέρες οι άνθρωποι στην Εύβοια, δεν θα έρθει, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Και να έρθουν κι άλλα εναέρια μέσα, όπως λέει, δεν μπορούν να επιχειρήσουν. Οι κάτοικοι δεν νιώθουν απλά αβοήθητοι. Όπως όλα δείχνουν, με εξαίρεση τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και των εθελοντών, είναι.

Ζούμε σε μία χώρα, όπου όπως είπε η Μαίρη Συνατσάκη, πιστεύουμε πώς μόνο αν ένα ζήτημα πάρει έκταση μπορεί να γίνει κάτι γι’ αυτό. Δυστυχώς, όσα θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, δεν είναι. Όλα χρειάζονται ακόμα και σήμερα το «μέσον» τους, είτε αυτό είναι πολιτικό κατά τα πρότυπα του πελατειακού κράτους που στήσαμε από την ίδρυσή του ακόμα, είτε αυτό είναι κάποιος με επιδραστικότερη φωνή από τη δική μας, με τους όρους της εποχής των social media. Αλλιώς είναι να φωνάζεις μόνος σου, αλλιώς να φωνάζει για σένα κάποιος που έχει την σύγχρονη επιρροή του κόσμου του διαδικτύου. Επιρροή, αυτό είναι που χρειαζόμαστε πάντα, αυτό που δίνει το νόημά του στη λέξη influencer, αυτό που γράφει την άνιση πραγματικότητά μας. Αυτό που κάνει τα αυτονόηταλ, κατανοητά από εκείνους που πρωτίστως θα έπρεπε να μας τα έχουν εξασφαλίσει.

Αν απομακρύνεις το μάτι σου από την «πύρινη κόλαση», πάντως, θα δεις λίγο πιο δίπλα μια μικρή σταγόνα παραδείσου. Του παραδείσου της αλληλεγγύης. Αυτή η μεγάλη και τόσο θλιβερή διαπίστωση του πώς δουλεύει ο κόσμος γύρω μας, του πόσο αβοήθητοι στέκουμε απέναντι σε ένα τεράστιο σχήμα επιρροής και εξυπηρέτησης φτιαγμένο πολύ πριν από εμάς και όχι για μας τελικά, συνοδεύεται και από μία άλλη. Το μόνοι μας, δεν είναι ακριβώς μοναχικό. Είναι γεμάτο από ανθρώπους που είναι μόνοι τους, μαζί μας. Είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η αλληλεγγύη θα σώσει τελικά τον κόσμο. Εκείνοι, όχι αναρρίθμητοι αλλά ούτε και λίγοι, που όπως είπε η Μαίρη Συνατσάκη δεν θα ξεχάσουν μόλις η οθόνη πάψει να είναι μαύρη από τους καπνούς. Εκείνοι που θα κρατήσουν την όρεξή τους για βοήθεια όταν η ανάγκη θα ρέει από όλους τους πόρους. Αυτοί, οι αλληλέγγυοι. Αυτοί οι μόνοι που πιστεύουν στο μαζί. Αυτοί που είναι μόνοι μαζί μας, μαζί σας, μόνοι μαζί.