OPINIONS

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου δεν είναι πια στην τηλεόραση. Το πρόβλημα είναι πως κάποτε ήταν

Να θέλεις να αγιάσεις και να μην μπορείς. Κάπως έτσι την έχω πατήσει με την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου. Η άποψή μου για εκείνη έχει γράψει χιλιόμετρα. Πότε με γκάζι, πότε με όπισθεν. Με το όπισθεν «γνωριστήκαμε». Εποχές Alpha. Εποχές της δικής της παντοκρατορίας σε ένα κανάλι με ονόματα πρώτης γραμμής και δημοσιογράφους με εμπειρία πολύτιμη. Τότε ήταν, λοιπόν, που η Κωνσταντίνα θέλησε εν μία νυκτί να γίνει η βασίλισσα της ελληνικής τηλεόρασης.

Διάβασε ακόμα: Οι αβάσταχτες ρυτίδες της Brigitte Macron  

Από το σπίτι της έφυγε «Μες στην καλή χαρά» και βολεύτηκε στο «Σπίτι μου Σπιτάκι μου» με την ευκολία της αφέλειας. Το 2013 κι αφού εκτόπισε την Κατερίνα Καραβάτου από το τιμόνι της εκπομπής, ανέλαβε την παρουσίαση. Μόνη της και όλοι σας. Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου συστήθηκε στους τηλεθεατές. Άπειρη. Ναι. Αιθεροβάμων. Ναι. Χωρίς βάσεις. Ναι. Με το έτσι θέλω. Ναι. Με το γούστο μου καπέλο μου. Και από ένα σημείο και μετά, με το στανιό. Θέλησε να επιβάλει την παρουσία της χωρίς τα φόντα και αποφάσισε να το κάνει κάνοντας κατάχρηση της θέσης της και της δύναμης που αυτή της έδινε. Οι συνεργάτες της εγκατέλειπαν το πλοίο ο ένας μετά τον άλλο, αν φυσικά δεν είχε προλάβει να τους εκδιώξει εκείνη πρώτη. Όσοι βρέθηκαν δίπλα της τότε είχαν να πουν κι έναν λόγο, κακό. Και το έκαναν δημόσια, γεγονός που δεν χωρά αμφισβήτηση, ούτε καν από την ίδια.

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου της τριετίας 2003-2006 ήταν μία γυναίκα χωρίς γνώσεις, εμπειρία και επιθυμία να μάθει, να προσαρμοστεί και να ακούσει. Η queen Κωνσταντίνα κατέβηκε κακήν κακώς από τον θρόνο της. Μην ρωτάς το γιατί η αγάπη αυτή έχει τελειώσει, αγάπη η τόση. Κοίτα τώρα τι με έπιασε και θυμήθηκα Σταμάτη Γονίδη.

Πίσω στον θρόνο. Τον άφησε γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς κι απομακρύνθηκε από την τηλεόραση χωρίς φυσικά να λείψει σε κανέναν. Ούτε ως επαγγελματίας, ούτε ως άνθρωπος. Ό,τι δίνεις, παίρνεις. Νόμος απαράβατος, ιδιαίτερα σε μία πιάτσα μικρή, όπως αυτή της τηλεόρασης. Τα λάθη της εμφανή δια γυμνού οφθαλμού. Απουσία ταλέντου και αδυναμία να ηγηθεί μίας εκπομπής λόγου. Στημένη χωρίς τη στοιχειώδη άνεση που επιφέρουν οι ώρες στον τηλεοπτικό αέρα.

Και εξοργίζεσαι με τις απανωτές ευκαιρίες που της δίνονται χωρίς να παρουσιάζει σημάδια εξέλιξης. Τότε είναι που η πορεία είναι αντίστροφη. Φεύγει από το «Σπίτι μου Σπιτάκι μου» και πάει σπίτι. Οι πόρτες μπορεί να ανοίγουν εύκολα, αλλά όταν μείνει και το παράθυρο ανοιχτό κάνει ρεύμα και κλείνουν με φόρα. Ο εκκωφαντικός χτύπος της πόρτας που έκλεισε, αφήνοντάς την απ΄έξω ήταν η αφορμή για μία μικρή ενδοσκόπηση. Μήπως έκανα κάτι λάθος; Εύχομαι να αναρωτήθηκε.

Το 2018 της δίνεται μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που μπορεί να δοθεί σε άνθρωπο. Η πρόταση που δέχεται για συμμετοχή στο Survivor είναι κάτι σαν Τζακ-Ποτ. Μέσα από το reality του ΣΚΑΪ ξανασυστήνεται. Η Κωνσταντίνα γίνεται Ντίνα και τα 12ποντα δίνουν τη θέση τους σε αθλητικά παπούτσια βουτηγμένα στις λάσπες. Η απρόσωπη Κωνσταντίνα Σπυροπούλου γίνεται πιο ανθρώπινη, πιο φιλική. Το τουπέ πάει περίπατο. Η απροσπέλαστη Κωνσταντίνα Σπυροπούλου δίνει συνεντεύξεις και σχεδόν αυτοκαλείται σε εκπομπές που στο ένδοξο παρελθόν της θα αγνοούσε επιδεικτικά. Παραδέχεται πως έκανε λάθη και κλείνει εκκρεμείς υποθέσεις, πολλές από τις οποίες κατέληξαν στα δικαστήρια (βλέπε διαμάχη με Γιώργο Λιάγκα και Σάσα Σταμάτη).

Με τούτα και μ’ εκείνα φτάνουμε στο 2019 και η Κωνσταντίνα παραμένει εκτός τηλεόρασης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να αυτοπροταθεί για την παρουσίαση του ”My Style Rocks”. Μιλώντας στην εκπομπή του Open «Μεσημέρι Yes» αναφέρθηκε στην αμοιβή, που έχει πάρει από τις εκπομπές που έχει παρουσιάσει και τόνισε ότι δεν είχε ποτέ «χρυσά συμβόλαια». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δουλεύω πολύ με το Instagram, με προϊόντα και γενικότερα με τις συνεργασίες μου. Ετοιμάζω και κάποια δικά μου πράγματα, γυναικείας φύσεως, όπως κάποια κοσμήματα. Απαντώντας στην ερώτηση της Κατερίνας Ζαρίφη για ποιον λόγο θα επέλεγε η ίδια τον εαυτό της αν ήταν διευθυντής ενός καναλιού, για να παρουσιάσει μία εκπομπή, εκείνη είπε χαρακτηριστικά:

Ο κάθε άνθρωπος είναι μία προσωπικότητα. Δηλαδή θα σκεφτόμουν πού απευθύνεται το κόνσεπτ της εκπομπής. Εγώ αισθάνομαι ότι τα έκανα όλα αντίστροφα. Δεν είναι ότι τώρα τα ξέρω όλα, αλλά είμαι πολύ καλύτερα. Σε πάρα πολλά πράγματα στη ζωή μου και τώρα που τα ξέρω κάθομαι σπίτι μου.

Η τελευταία της φράση είναι η ρίζα του προβλήματος που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Άνθρωποι χωρίς υπόβαθρο σε θέσεις που έπρεπε να προορίζονταν για άλλους. Άνθρωποι χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις που κατέλαβαν πόστα που απαιτούσαν ειδικά προσόντα, τα οποία και φυσικά δεν είχαν. Ενδεχομένως είχαν μπάρμπα στην Κορώνη και κάπου τους βόλεψε. Αλλά για πόσο το βόλεμα θα αποτελεί προσωπική επιλογή.

Για πόσο η απουσία βαθιάς γνώσης για το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται κάποιος να είναι ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση που επιδεικτικά θα παραγκωνίζεται. Όχι, το πτυχίο, από μόνο του, δεν είναι μόρφωση. Μπορεί να απαιτείται, αλλά δεν αρκεί. Ο μορφωμένος άνθρωπος χρειάζεται κι άλλα. Το ζητούμενο δεν είναι να είσαι ό,τι δηλώσεις, αλλά να είσαι αυτό που έχεις επιλέξει, έχεις μελετήσει και στο οποίο έχεις αφιερωθεί. Το λίγο απ’ όλα θα πει αντίο αργά ή γρήγορα, όπως και η προχειρότητα άνευ αντικειμένου. Ή έτσι θέλω να ελπίζω.

Κεντρική Φωτογραφία: instagram.com/konstantinaspyropoulou/