OPINIONS

H Gal Gadot μίλησε για τη βία μεταξύ Ισραηλινών – Παλαιστινίων και βρήκε τον μπελά της. Δίκαια ή άδικα;

ⓒ 2021 Jordan Strauss/Invision/AP Images

Τι το ήθελε η κινηματογραφική Wonder Woman να τοποθετηθεί για την ένταση μεταξύ Ισραήλ και Hamas, ο απολογισμός της οποίας μετρά ήδη 17 νεκρά παιδιά; Η Gal Gadot προσπάθησε να φανεί ενωτική στο μήνυμά της, ωστόσο αυτό που βγήκε προς τα έξω ήταν η τήρηση ίσως αποστάσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και κάπως έτσι δέχθηκε έντονη κριτική στα social media.

Η Gal Gadot θέλησε να εκφράσει τις σκέψεις της για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα της, το Ισραήλ. «Η καρδιά μου σπάει. Η χώρα μου είναι σε πόλεμο», ξεκίνησε να γράφει στο Instagram η ηθοποιός.

«Ανησυχώ για την οικογένειά μου, για τους φίλους μου, για τους ανθρώπους μου. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που κρατάει για πάρα πολύ καιρό. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να ζήσει ως ένα ελεύθερο και ασφαλές έθνος», πρόσθεσε η Gal Gadot. «Οι γείτονές μας αξίζουν όμως τα ίδια. Προσεύχομαι για τα θύματα και τις οικογένειές τους, προσεύχομαι να τελειώσουν επιτέλους οι εχθροπραξίες, προσεύχομαι οι ηγέτες μας να βρουν τη λύση ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε δίπλα-δίπλα ειρηνικά. Προσεύχομαι για καλύτερες μέρες», συμπλήρωσε.

Και μπορεί το κείμενό της να μην είναι ξεκάθαρα υπέρ της μίας πλευράς αλλά η Gal Gadot ήρθε αντιμέτωπη με τα σχόλια τόσων χρηστών του Instagram, που τελικά επέλεξε να απενεργοποιήσει τα σχόλια. Το όνομά της ωστόσο είχε ήδη γίνει trend στο Twitter. Εκεί οι χρήστες του Twitter τα έδωσαν όλα.

«Πόλεμος; Έτσι το αποκαλούμε τώρα; Όχι δεν είναι πόλεμος, είναι αποικισμός και εθνοκάθαρση. Δεν μπορείς να χρυσώνεις το χάπι», είπε μεταξύ άλλων ένας χρήστης του Twitter, ενώ κάποιος άλλος υπενθύμισε στην πλατφόρμα ότι η Gal Gadot έχει υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό. Ο συγγραφέας και ακτιβιστής Aaron Vallely έγραψε: «Η δήλωση της Gal Gadot είναι χειρότερη κι από το video της με το Imagine πέρσι. “Ελεύθερο και ασφαλές”. Το ίδιο έθνος που συνεχίσει τη στρατιωτική κατοχή, την καταπάτηση γης και την εθνοκάθαρση εναντίον των Παλαιστινίων». Ο τραγουδιστής James Kennedy πρόσθεσε: «Η Gal Gadot κάνει λάθος. Το Ισραήλ δεν είναι σε πόλεμο με την Παλαιστίνη. Το Ισραήλ σφαγιάζει την Παλαιστίνη. Και πάλι».

Σύμφωνα με χρήστες του Twitter η Lana Del Ray έπαψε να ακολουθεί τη Gal Gadot μετά από την ανάρτησή της αυτή, ενώ το Labible.com σημειώνει ότι το ίδιο έκανε και η Brie Larson. Άλλοι χρήστες του Twitter άρχισαν να συγκρίνουν τις στάσεις των διασήμων για το ίδιο θέμα, επικροτώντας την ανάρτηση της Susan Sarandon για παράδειγμα που ανήρτησε στο Twitter στις 12 Μαΐου μια εικόνα που έγραφε: «Μύθος: η Παλαιστίνη και το Ισραήλ είναι σε διαμάχη. Αλήθεια: αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη είναι αποικισμός, στρατιωτική κατοχή, καταπάτηση γης και εθνοκάθαρση. Διαμάχη σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές τροφοδοτούν μια κατάσταση, πράγμα που δεν ισχύει. Υπάρχει ο καταπιεστής (Ισραήλ) και ο καταπιεζόμενος (Παλαιστίνη). Ο άποικος (Ισραήλ) και ο αποικισμένος (Παλαιστίνη). Αυτό δεν είναι διαμάχη».

Επιπλέον η στάση της Gal Gadot συγκρίθηκε με εκείνη της επίσης Ισραηλινής Natalie Portman, η οποία ωστόσο άσκησε κριτική στον Benjamin Netanyahu, αναδημοσιεύοντας ένα post της Viola Davis που εξηγεί πώς προκλήθηκε η τωρινή ένταση στην περιοχή, αποδίδοντας τις ευθύνες στο Ισραήλ.

«Το Internet είναι θυμωμένο με την Gal Gadot γιατί είναι βετεράνος του στρατού. Έχει υπηρετήσει όπως είναι όλοι οι Ισραηλινοί υποχρεωμένοι να κάνουν για τουλάχιστον δύο χρόνια κι είχε το θάρρος να μοιραστεί ένα θερμό μήνυμα ειρήνης εν μέσω διαμάχης», σημείωσε κάποιος άλλος υπερασπιζόμενος την ηθοποιό. Υποστηρικτικός ήταν και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Texas, Ted Cruz.

Αυτό που όπως φαίνεται δεν συγχωρεί η εποχή μας σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, είναι η προσπάθεια να κρατήσει κανείς ίσες αποστάσεις. Να αποφύγει να εκφράσει τις πραγματικές του σκέψεις, τηρώντας μια στάση μετριοπάθειας, από φόβο να μη δυσαρεστήσει καμία πλευρά. Το έχουμε δει να συμβαίνει με διάφορα κοινωνικά ζητήματα όπως το #MeToo στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, το βλέπουμε να συμβαίνει και διεθνώς όπως σε αυτή την περίπτωση.

Ο κόσμος ζητά από τους διάσημους «ήρωές» του να παίρνουν ξεκάθαρη θέση κι όταν δεν το κάνουν, μένουν μετέωροι ανάμεσα στο «Μα τι είπα;» και στο «Δεν έπρεπε να μιλήσω».

Σίγουρα ζούμε σε μία εποχή όπου ο διχασμός επικρατεί σε κάθε τι το οποίο απασχολεί την κοινή γνώμη και το βλέπουμε πιο έντονα από ποτέ στον καιρό της πανδημίας. Σίγουρα ο διχασμός, είναι το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμούν όσοι ονειρεύονται μια γη με δικαιοσύνη, χώρο και σεβασμό για όλους. Αλλά όταν μιλάμε για βόμβες, φλόγες, θάνατο οι ίσες αποστάσεις μάλλον δεν μπορούν να κρατηθούν ποια. Πόση βαρύτητα έχει σε τέτοιες περιπτώσεις η άποψη κάποιου διάσημου; Και πόση αξία έχει ένα ξέσπασμα εναντίον του στο διαδίκτυο.

Άνθρωποι όπως η Gal Gadot, η Natalie Portman, η Susan Sarandon απευθύνονται σε τεράστια κοινά, κοινά που ίσως δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας. Γι΄αυτό ίσως είναι πιο σημαντικό από ποτέ, αντί για τις ευχές και τους προβληματισμούς τους, οι διάσημοι να μοιράζονται κάποια επεξηγηματικά post. Οι ίσες αποστάσεις δεν είναι τελικά τόσο το πρόβλημα. Οι χωρίς καμία κριτική διάθεση και χωρίς καμία εκπαιδευτική αξία ευχές για παγκόσμια ειρήνη, είναι που περιττεύουν. Το ίδιο, στα δικά μου μάτια, περιττεύουν και τα σχόλια μίσους για τις αστοχίες των διασήμων.

Εν τω μεταξύ στη Γάζα η Hamas ανακοίνωσε σήμερα 16 νέους θανάτους από ισραηλινά πλήγματα, ανεβάζοντας στους 83 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών τη Δευτέρα, 10 Μαΐου. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 17 παιδιά, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 487. O Benjamin Netanyahu εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχίσει τα πλήγματα «για να τρωθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της Hamas», μιλώντας με τον Joe Biden. Ο τελευταίος καταδίκασε την εκτόξευση ρουκετών από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.

Πρόκειται για τη χειρότερη έκρηξη βίας στη Γάζα από το 2014. Οι αναταραχές ξεκίνησαν από τα μέσα Απριλίου στους δρόμους της Ιερουσαλήμ και κορυφώθηκαν καθώς οικογένειες Παλαιστινίων που ζουν στην περιοχή Sheikh Jarrah αντιμετωπίζουν την απειλή της έξωσης. Ομάδες Εβραίων αποίκων ζητούν γη και περιουσία στην περιοχή αυτή, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στο ανώτερο δικαστήριο του Ισραήλ. Ταυτόχρονα οι αρχές του Ισραήλ εμπόδισαν την είσοδο υπεράριθμων Μουσουλμάνων στον τόπο λατρείας Al Aqsa κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου (υποθέτω για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία) χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Οι ρουκέτες εκ μέρους της Hamas δεν άργησαν να πέσουν ως αντίποινα. Έκτοτε η ανταλλαγή ρουκετών και αεροπορικών επιθέσεων στην περιοχή της Γάζας δεν έχει σταματήσει.

Ο χορός των θυμάτων καλά κρατεί, ο κύκλος του αίματος παραμένει ανοιχτός και στην άλλη άκρη του κόσμου, η Gal Gadot, παλεύει να κρατήσει αλώβητο το status της superstar που το Hollywood της έχει αποδόσει απενεργοποιώντας σχόλια και ο κόσμος του Internet μαίνεται πίσω από τα πληκτρολόγιά του. Αυτή είναι η αληθινή διάσταση των πραγμάτων και μπροστά στην αιματοχυσία το post της Gal Gadot και οι όποιες αντιδράσεις σε αυτό, μοιάζουν θλιβερά ανούσιες.