SHARON STONE

Η “ώριμη” Sharon Stone στη Vogue αποδεικνύει ότι δεν είναι “για πέταμα”

Τη θυμάσαι γιατί έχει παίξει σε μια από τις πιο θρυλικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου. Βέβαια, ο ρόλος της στην ταινία «Βασικό Ένστικτο» δεν είναι ο μόνος λόγος που σου έχει μείνει αξέχαστη. Είναι η δυναμική, femme fatale παρουσία της, οι εμφανίσεις που έχει κάνει ανά τα χρόνια, το ταλέντο της στην ηθοποιία και φυσικά η θηλυκότητα που τόσο αβίαστα εκπέμπει. Αναφερόμαστε στην Sharon Stone, μια γυναίκα για την οποία έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλά.

Αυτό, αυτόματα μας κάνει να έχουμε μια άποψη για την προσωπικότητά της, καλή ή κακή. Την «ταμπέλα» που μπορεί να της έχουμε βάλει (κάπως αναπόφευκτα), ίσως τώρα να πρέπει να την βγάλουμε και να την αντιμετωπίσουμε, κάνοντας ένα reset σε όσα γνωρίζουμε για την ίδια. Και αυτό, γιατί κάπως έτσι, την είδαν τελικά και οι υπεύθυνοι της Vogue Portugal.

 

Για το τεύχος Μαΐου, το οποίο είναι αφιερωμένο στα δύο φύλα (εξ’ ού και το όνομα του τεύχους “Sex Issues”), η Stone φωτογραφίζεται από τον Branislav Simoncik, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και στα 61, μια γυναίκα μπορεί να είναι (και είναι) σέξι.

Με δηλώσεις που προκαλούν και μιλούν για την γυναικεία σεξουαλικότητα, το γυναικείο φύλο, αλλά και την αντιμετώπιση που έχει δεχθεί από το Hollywood, η Stone μιλάει έξω από τα δόντια, με λόγια που ξέρει ότι θα συζητηθούν.

 

«Παραμελούν τις γυναίκες; Ναι, χωρίς αμφιβολία. Και ειλικρινά, οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται όπως τους αξίζει ή όπως πραγματικά είναι. Οι περισσότερες ταινίες είναι γραμμένες από άντρες, δημιουργούνται από άντρες και «σκέφτονται» με μια αρσενική νοοτροπία. Οι γυναίκες που παρουσιάζονται είναι υπό το αντρικό πρίσμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί χαρακτήρες μου είναι μεθυσμένοι, εθισμένοι ή τρελοί, είναι ο μόνος τρόπος για να αντέξω ειλικρινά τη συμπεριφορά τους», αναφέρει σχετικά.

Καταρρίπτοντας, με τον τρόπο αυτό, πολλά ταμπού του τύπου «μια γυναίκα μετά τα 40 δεν είναι όμορφη ή σέξι», η
ηθοποιός, με το εξώφυλλο, αυτό αποδεικνύει
πώς η θηλυκότητα δεν έχει ηλικία.

 

«Όταν ξεκίνησα σε αυτόν τον κλάδο, ο όρος “fuckable” χρησιμοποιήθηκε από στελέχη στα στούντιο για να αξιολογήσουν αν είχε κάποιος το προφίλ για να παίξει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο. Θα κάθονταν γύρω από ένα τραπέζι και θα συζητούσαν για τον καθένα από εμάς εάν ήταν πράγματι “fuckable”. Για μένα πίστευαν ότι δεν ήμουν», λέει σχετικά, μιλώντας για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις γυναίκες στο Hollywood.

 

Και οι απορίες περί σεξισμού στη βιομηχανία του κινηματογράφου (και γενικά παντού), ξεπηδούν η μία μετά την άλλη στο μυαλό μας. Πώς μία γυναίκα κρίνεται ως “fuckable” κι αν αυτή η γυναίκα, στα 20 ή τα 25 της θεωρούνταν όμορφη ή σέξι αρκετά, για να είναι «άξια» ώστε να της δοθεί η ευκαιρία να εμφανιστεί στη μεγάλη οθόνη, μετά τα 40, τι γίνεται; Δηλαδή, σα να μη φτάνει ο παράγοντας «σεξισμός» που καθημερινά αντιμετωπίζουν από την Sharon Stone, μέχρι και τη γυναίκα που δουλεύει ρεσεψιόν στο πιο πολυτελές ξενοδοχείο του κόσμου, όταν εμφανιστεί η πρώτη ρυτίδα ή σημάδι έκφρασης, πετιέται στα σκουπίδια. Μια γυναίκα που για τα δεδομένα του κόσμου, χάνει τη νιότη της μετά από τα 40, τα 45 ή τα 50 ξαφνικά πρέπει να απαρνηθεί τις επιθυμίες της ή τη σεξουαλικότητά της, την ίδια στιγμή που ένας άνδρας γίνεται ακόμα πιο γοητευτικός και ελκυστικός στις γυναίκες, στη βιομηχανία του κινηματογράφου ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο.

Και πάλι, όλα αυτά, πρόκειται για στερεοτυπικές αντιλήψεις, οι οποίες δεν ισχύουν πάντα είτε μιλάμε για το αρσενικό ή το θηλυκό γένος. Δεν μπορούμε και δε θα έπρεπε να κρίνουμε μια γυναίκα ή έναν άνδρα κατ΄αυτό τον τρόπο. Αυτό δε σημαίνει ότι δε συμβαίνει ή ότι ακόμα και οι νεότερες γενιές δε μεγαλώνουν σε έναν κόσμο, που απόψεις αυτού του τύπου εκφράζονται κατά κόρον.

Ίσως όμως, μετά απ’ αυτό το εξώφυλλο, τα πράγματα ν’ αλλάξουν. Ίσως να υπάρξει άμεση ανταπόκριση σ’ αυτό και όπως και το showgirl look της Celine Dion στο φετινό Met Gala, να μας αποδεικνύουν ότι η αλλαγή συμβαίνει. Ίσως μια γυναίκα στα 50 της, να μην είναι πια, μια τόσο «απωθητική» παρουσία στη μόδα, το Hollywood και γενικά σε όλο τον κόσμο. Ίσως, ίσως. Η ιστορία θα δείξει. Τα σχόλια από την φωτογράφιση της Sharon Stone, πάντως είναι θετικά, μέχρι τώρα. Κάτι είναι κι αυτό, σωστά;

Κεντρική φωτογραφία: www.instagram.com/vogueportugal/