OPINIONS

Γιώργο Λιάγκα, έπιασες πάτο

«Εκείνος, ευθύς, αιχμηρός και ασυμβίβαστος. Εκείνοι, δυναμικοί, χαλαροί και κεφάτοι. Πέντε ανεξάρτητοι χαρακτήρες που, όμως, έχουν κάτι κοινό: δεν τους ξεφεύγει τίποτα. Ο Γιώργος Λιάγκας και δίπλα του η Ελένη Τσολάκη, ο Δημήτρης Παπανώτας, η Κάλια Ελευθερίου και η Κατερίνα Γκαγκάκη, θα έχουν μάτια ανοιχτά, αυτιά παντού και στόμα ποτέ κλειστό. Με κεφάτη διάθεση, αστείρευτο χιούμορ και ενδιαφέροντα σχολιασμό, στο ‘’Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα’’, θα παρουσιάζουν νέα από την ημερήσια ατζέντα της showbiz, συνεντεύξεις, αποκλειστικότητες της επικαιρότητας, αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, lifestyle ειδήσεις, εύκολες και οικονομικές συνταγές, θέματα για τη γυναίκα και το παιδί. Γιατί στην απόλυτη infotainment εκπομπή, μέσα σ’ ένα δίωρο χωρούν όλα».

Αυτή είναι η επίσημη περιγραφή της εκπομπής της οποίας το τιμόνι κρατά ο δημοσιογράφος (όπως εκείνος θέλει να προτάσσει συχνά πυκνά) Γιώργος Λιάγκας. Ευθύς, αιχμηρός και ασυμβίβαστος. Τρεις χαρακτηρισμοί που έχουν παρερμηνευθεί πολλάκις. Τα επεισόδια του έργου πολλά. Κάθε νέο μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο. Κοιτούσα κάτω, έβλεπα πάτο κι έλεγα αυτό ας είναι το μέτρο. Να ΄χουμε κάτι αντικειμενικό, κάτι απτό. Τώρα πια το βαρέλι δεν έχει πάτο, το μέτρο είναι χρήσιμο μόνο στις μοδίστρες και η ελληνική τηλεόραση επιλέγει να κάνει ελεύθερη πτώση.

Μία 20χρονη κοπέλα το πρωί της 6ης Νοεμβρίου πήγε να διαβάσει στη βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ένας 28χρονος φοιτητής το πρωί της ίδιας ημέρας αποφάσισε να εκσπερματίσει στην πλάτη της. Το απόγευμα της 7ης Νοεμβρίου η 20χρονη κοπέλα κάθισε στον καναπέ της για να παρακολουθήσει τους Γιώργο Λιάγκα, Δημήτρη Παπανώτα, Κατερίνα Γκαγκάκη, Ελένη Τσολάκη και Κάλια Ελευθερίου να διακωμωδούν τα όσα συνέβησαν. Αβάσταχτη ελαφρότητα. Γέλια γάργαρα. Τα σήκωνε το θέμα ρε αδερφέ. Infotainment η εκπομπή, υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε πλακίτσα να δικαιολογήσουμε και το δεύτερο συνθετικό. Ο δημοσιογράφος Φρίξος Δρακοντίδης εμφανίζεται σε ένα από τα παράθυρα της οθόνης. Φέρτον μπροστά γιατί τα παιδιά από πίσω έχουν ξελιγωθεί. Να πει την είδηση. Ακολουθούν αποσπασματικές ατάκες. Μην σκεφτείς ούτε λεπτό πως το αποσπασματικό της υπόθεσης είναι επιλεκτικό ώστε να αλλοιωθεί το νόημα.

Γιώργος Λιάγκας: Τι σπουδάζει; Τι σπουδάζει;

Φρίξος Δρακοντίδης: Ένιωσε μία ενόχληση στην πλάτη της.

Ελένη Τσολάκη: Τη σκουντούσε κάποιος;

Δημήτρης Παπανώτας: Μύγα;

Φρίξος Δρακοντίδης: Ένιωσε κάτι να την ακουμπά στην πλάτη της. Επειδή δεν μπορώ να το πω διαφορετικά.

Γιώργος Λιάγκας: Χέρι;

Φρίξος Δρακοντίδης: Ήταν κάτι σε υγρή μορφή.

Κατερίνα Γκαγκάκη: Έσταζε το ταβάνι;

Φρίξος Δρακοντίδης: Το ταβάνι δεν έσταζε γιατί τσέκαρα ότι τον είχαν επιδιορθώσει την προηγούμενη ημέρα.

Δημήτρης Παπανώτας: Έπεσε ο καφές του από πίσω και την πιτσίλισε.

Κάλια Ελευθερίου: Εγώ, ανυπομονούσα να δω πώς θα το αποδώσει αυτό ο Φρίξος. Για πες.

Φρίξος Δρακοντίδης: Επειδή το θέμα είναι σοβαρό καλό θα ήταν να μην κάνουμε και πλάκα σε τόσο σοβαρά πράγματα.

Κατερίνα Γκαγκάκη: Γιατί στην πλάτη;

Γιώργος Λιάγκας: Αφού ήταν από πίσω. Πού θα εκτονωθεί; Θα κάνει γκέλ; Θα πάει μπροστά;

Κάλια Ελευθερίου: Θα μπορούσε να της φωνάξει να γυρίσει.

Ελένη Τσολάκη: Ήθελε να το κάνει κρυφά. Υπήρχε συναίσθημα ανάμεσα στους δύο;

Φρίξος Δρακοντίδης: Δεν υπήρχε συναίσθημα, ήταν μία ακραία πράξη εκδήλωσης θαυμασμού. Όπως έμαθα τουλάχιστον από το δικαστικό ρεπορτάζ.

Κάλια Ελευθερίου: Η φοιτήτρια τι έκανε μετά από αυτό;

Γιώργος Λιάγκας: Σκουπίστηκε.

Φρίξος Δρακοντίδης: Αφήστε με να τα πω γιατί δεν θα μπορέσω να κρατήσω το σοβαρό μου ύφος για πολλή ώρα.

Καλά τα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Για χρόνια ειδικοί διαφόρων ειδικοτήτων μας προέτρεπαν να περάσουμε από το θεωρητικό στο πρακτικό κομμάτι. Ώρα για αναπαράσταση λες και η ασχήμια που είχε φτάσει στα αυτιά και τα μάτια μας δεν ήταν αρκετή. Στον τόπο του εγκλήματος πραγματοποιείται αναπαράσταση για την πλήρη διαλεύκανση. Ο κάμεραμαν μπαίνει στο πλατό με ένα ποτήρι νερό και πηγαίνει πίσω από την Ελένη Τσολάκη για να τη βρέξει. Τώρα, φουντώνει το γλέντι. Τέτοια γέλια είχα να κάνω πολύ καιρό. Μπα σε καλό σας μεσημεριάτικα. Τι γέλια κάναμε ρε παιδιά. Τραβήξτε το κι άλλο ανεβαίνουν τα νούμερα όταν είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε. Χέσε τη σκαλέτα. Τράβα το κι άλλο. Και ξέρεις τι λένε. Οι πετυχημένες ομάδες δεν αλλάζουν, θα έχουμε και του χρόνου εκπομπούλα. Γιατί αν έχεις τέτοιο δημόσιο λόγο είναι κρίμα κι άδικο να μην έχεις δημόσιο βήμα να τον βγάλεις από μέσα σου να πας τηλεόραση, ενημέρωση, ψυχαγωγία και κοινωνία μπροστά.

Ένα ακόμη ατόπημα. Κανένα ατόπημα. Ο Γιώργος και η παρέα του δεν έκαναν λάθος. Είπαν αυτά ακριβώς που σκέφτηκαν. Μία διαρκής απρέπεια σε ζωντανή μετάδοση. Μία διαρκής ηθική απαξίωση.

Δεν θέλω να μιλήσω ξεχωριστά για τις γυναίκες που απαρτίζουν το πάνελ. Δεν θα περίμενα λόγω του φύλου τους να δείξουν περισσότερη ευαισθησία γιατί η ευαισθησία, η ανθρωπιά και η ενσυναίσθηση δεν έχουν φύλο. Θα περίμενα από τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το θέμα με σεβασμό και να το καλύψουν δημοσιογραφικά. «Τα πλακίτσα κάνουμε, χάσατε το χιούμορ σας» θα οδηγήσουν ένα κορίτσι ή ένα αγόρι να κλαίει πίσω από την κλειδωμένη πόρτα του δωματίου του, να ρίχνει ευθύνες στον εαυτό του, να κοιτάζει με τρόμο το κορμί του και να σιχαίνεται τους ανθρώπους που θα το πλησιάσουν. Δεν έχουμε το δικαίωμα ρε γαμώτο να διαιωνίζουμε τέτοιες συμπεριφορές. Δεν έχουμε το δικαίωμα να προτάσσουμε το χιούμορ ως επιχείρημα. Δεν έχουμε το δικαίωμα να ανοίγουμε το στόμα μας και να ξερνάμε χολή. Κράτα κάτι και για ‘σενα, αυτή θα ήταν η συμβουλή μου. Χορτάσαμε σκουπιδαριό.

Ο Γιώργος Λιάγκας και η ομάδα του, εν μέσω δίκαιου κραξίματος, αποφασίζει να απολογηθεί μία ημέρα μετά. Να κατακάτσουν τα γέλια, να αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα προσοχή το θέμα. «Δεν ήταν πλάκα; Έγινε τελικά» αποκρίθηκε ο Γιώργος Λιάγκας. Μέσα στο μυαλό μου είσαι Γιώργο. Αυτό είπα κι εγώ όταν είδα το βίντεο της 7ης Νοεμβρίου.

«Είναι σαφές ότι αυτή η πράξη είναι μία απόλυτα καταδικαστέα πράξη. Είναι μία βίαιη πράξη. Όταν κάνεις κάτι σε αυτό το επίπεδο, χωρίς τη συναίνεση του άλλου ανθρώπου μιλάμε για μία βιαία πράξη. Για έναν βιασμό, είναι ξεκάθαρο. Και μία τέτοια πράξη είναι απολύτως καταδικαστέα από όλους. Εμείς εδώ ως εκπομπή κάναμε ένα λάθος εχθές. Το συγκεκριμένο θέμα το αντιμετωπίσαμε λίγο, πώς θα το αντιμετωπίζαμε σε ένα καφενείο, σε μία παρέα, γιατί έχει και μία αστεία διάσταση. Πήραμε την αστεία διάσταση κάνοντας μία πλάκα και μην δίνοντας την ξεκάθαρη θέση μας και στάση ότι αυτό είναι απόλυτα καταδικαστέο. Κι επειδή στενοχωρήσαμε κάποιους κόσμους να πούμε ότι δεν το θέλαμε. Η θέση μας είναι αυτή, είναι ξεκάθαρη και δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη.»

Τον λόγο στην Κατερίνα Γκαγκάκη παρακαλώ. «Θεωρώ ότι οι ανθρώπινες στιγμές δεν είναι πάντα καλές. Μία παρεΐστικη πλάκα. Οι ανθρώπινες στιγμές μπορεί να είναι άτυχες, άγριες πολλές φορές και θεωρώ ότι κάναμε λάθος. Θα παρακαλούσα να λήξει εδώ. Ελένη, κι εσύ ως γυναίκα, έχουμε μία άλλη ευαισθησία την οποία θα έπρεπε να δείξουμε ίσως».

Τον λόγο στην Ελένη Τσολάκη παρακαλώ. «Στενοχωρήθηκα κι εγώ πάρα πολύ και λυπήθηκα γιατί άθελά μας στενοχωρήσαμε έναν άλλον άνθρωπο. Η πρόθεση ήταν πολύ διαφορετική από αυτό που βγήκε τελικά».

Άθελά μας; Πού να βρω το πίσω κείμενο; Γιατί με το μπροστά, συμπέρασμα δεν βγαίνει. Επί έξι ολόκληρα λεπτά η ομάδα γελούσε ανερυθρίαστα κι εκτόξευε χαλαρές ατάκες, που όπως ισχυρίστηκε σήμερα θα λέγονταν σε κάθε παρέα. Καμία παρέα κύριε Λιάγκα δεν θα έπρεπε να εκχυδαΐσει την είδηση και να της προσδώσει αγοραία χαρακτηριστικά. Οι συγγνώμες πρέπει να λέγονται, σε αυτό συμφωνούμε. Συγγνώμη, δεν μας κάνετε.

Κεντρική Φωτογραφία: instagram.com/mesimeri_skai/