OPINIONS

Γιατί φοβόμαστε τελικά τόσο την τεχνητή νοημοσύνη;

iStock

Με την άνοδο του ChatGPT και άλλων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ένα αυξανόμενο άγχος.

Οι εντυπωσιακοί τίτλοι προαναγγέλλουν την ικανότητα των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργούν τέχνη, σύμφωνα με μια αναφορά από τους New York Times, μουσική και να καταφέρνουν να περνάνε εξετάσεις για άδεια γιατρού στις ΗΠΑ.

«Οι χειρότεροι κίνδυνοι τεχνητής νοημοσύνης είναι αυτοί που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Και όσο περισσότερο χρόνο περνάω με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το GPT-4 [το νεότερο μοντέλο γλώσσας που τροφοδοτεί το ChatGPT], τόσο λιγότερο πεπεισμένος ότι γνωρίζουμε τα μισά από αυτά που έρχονται», έγραψε ο αρθρογράφος τεχνολογίας Kevin Roose στους New York Times τον Μάρτιο.

Αν και η πρόσφατη έκρηξη του ChatGPT καθιστά δύσκολη την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο η κλιμάκωση επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, σχετική έρευνα διαπίστωσε ότι το 78% των Αμερικανών, ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κακόβουλη πρόθεση. Κάτι που υποδηλώνει ότι υπάρχει πράγματι ένα γενικό επίπεδο ανησυχίας για το μέλλον αυτής της τεχνολογίας.

Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη μάς προκαλεί άγχος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη εκτός από τον κόσμο, αλλάζει και την ψυχολογία μας Pexels

Το ChatGPT έφτασε στο όριο του ενός εκατομμυρίου χρηστών σε μια εβδομάδα, ένα ορόσημο που χρειάστηκε 10 μήνες για το Facebook και σχεδόν 25 μήνες για το Twitter.

Δεδομένης αυτής της άνευ προηγουμένου αναστάτωσης που δημιουργείται από αυτές τις νέες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, η ανησυχία και το άγχος που μπορεί να νιώθουν ορισμένοι για μια επικείμενη, ψηφιακή αποκάλυψη δεν προκαλεί έκπληξη.

Η απόκοσμη «ανθρωπιά» του περιεχομένου που παράγουν αυτά τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, είναι πιθανότατα ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο η τεχνολογία μάς τρομάζει.

Για παράδειγμα στην περίπτωση του ChatGPT, δεν μιλάμε απλώς για μια εφαρμογή που μπορεί να μάθει τα βασικά της ιταλικής γλώσσας. Αλλά μπορεί να δημιουργήσει έναν μουντό κλώνο του ίδιου του DaVinci, που παράγει έργα τέχνης, ποίησης, λογοτεχνίας ή οτιδήποτε άλλο θελήσεις. Και όλα αυτά, με λίγες μόνο προτροπές στην εφαρμογή.

Το βάθος, το εύρος και η ταχύτητα με την οποία οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να προσομοιώσουν την ανθρώπινη έκφραση, μπορεί να είναι τρομακτικά σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Ορισμένοι από τους κορυφαίους τεχνολογικούς πρωτοπόρους στον κόσμο έχουν επίσης ανησυχίες, τις οποίες εξέφρασαν σε κοινή επιστολή τους τον περασμένο Μάρτιο.

Ταυτόχρονα, ερευνητές φοβούνται ότι το ChatGPT θα μπορούσε να στην παραπληροφόρηση επικές διαστάσεις, ενώ ακαδημαϊκοί σηκώνουν κόκκινες σημαίες σχετικά με τον κίνδυνο λογοκλοπής που ενέχουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Σχετική μελέτη, διαπίστωσε ότι το 41% των πρώτων χρηστών του ChatGPT ανησυχούσαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει η αιτία για να χάσουν τη δουλειά τους.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του άγχους που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη

Η ανησυχία που εκφράζεται από πολλούς σχετικά με την εμφάνιση αυτής της νέας μορφής  επικεντρώνεται στην αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα επηρεάσει το μέλλον των ανθρώπων.

Και γνωρίζουμε, ότι η αβεβαιότητα, ιδιαίτερα εκείνη που πυροδοτείται από ένα δυνητικά αρνητικό, μελλοντικό αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε άγχος. Όλοι θυμόμαστε για παράδειγμα, την επίδραση που είχε το άγχος της πανδημίας του COVID-19 στη συλλογική ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, κάτι που μπορεί να φανεί τη δεδομένη στιγμή, είναι μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν.

Κάθε επιστημονική ανακάλυψη, εφεύρεση και τεχνολογική εξέλιξη, οδήγησε στην καλύτερη των περιπτώσεων σε παρόμοιες, δυσοίωνες προβλέψεις και ανησυχίες.

Καθώς οι υπολογιστές άρχισαν να εισχωρούν στα νοικοκυριά τη δεκαετία του ’80 και του ’90 σε όλο τον κόσμο, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «computer phobia» αιχμαλώτισε την αίσθηση του άγχους που βιώναν, όσοι χρησιμοποιούσαν αυτά τα νέα μηχανήματα. Αργότερα, ο τεχνολογικός κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόβλημα του έτους 2000. Το λεγόμενο «πρόβλημα» ήταν ένας επικίνδυνος ιός ονόματι «Y2K» που ήταν ικανός να προκαλέσει παράλυση όλων των συστημάτων υπολογιστών και καταστροφή όλων των λογισμικών τους, λόγω της αδυναμίας αλλαγής του έτους από το 99 στο 00, επειδή το έτος δεν θα άλλαζε σε 2000, αλλά θα γύριζε στο 1900.

Με την άνοδο του Διαδικτύου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, άλλοι ερευνητές παρατήρησαν μια αίσθηση «υπερφόρτωσης πληροφοριών» που συνέδεσαν με ανησυχίες που σχετίζονται με τη συνεχή. ψηφιακή επικοινωνία.

Αν και τα τεχνολογικά άλματα που προκύπτουν σήμερα από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης φαίνονται τεράστια, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ανθρωπότητα έχει ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοιους φόβους.

Προκειμένου, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους φόβους και το γενικευμένο άγχος, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει ήδη στη ζωή μας.

Και εξηγούμαι: Mεγάλο μέρος του φόβου γύρω από το ChatGPT περιστρέφεται γύρω από το πόσο νέο και φαινομενικά παράξενο φαίνεται. Η έλλειψη εξοικείωσης μας με το πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η τεχνολογία (και τι μπορεί να κάνει), ενισχύει την όποια αγωνία μπορεί να νιώθουμε.

Αλλά αν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ το Siri ή την Alexa ή ακολούθησες τις προτάσεις του Netflix για την επόμενη σειρά που θα παρακολουθήσεις, έχεις χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη. Το ίδιο ισχύει και αν χρησιμοποιείς Google Μaps, κάθε φορά που θέλεις να φτάσεις στον προορισμό σου. Η αναγνώριση των τρόπων με τους οποίους ενσωματώνουμε την τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή μας, μπορεί να κάνει την τρέχουσα, τεχνολογική εξέλιξη, λιγότερο τρομακτική.

Το επόμενο, λογικό βήμα, θα μπορούσε να είναι ο εντοπισμός τρόπων χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η ζωή σου. Επιτρέποντας στον εαυτό σου κάποιον έλεγχο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να σε βοηθήσει, μπορεί να «λυθεί το μυστήριο» που την περιβάλλει και να αναγνωρίσεις την απόλυτη λειτουργία της ως εργαλείο για ανθρώπινη χρήση.

Τέλος, μην υποτιμάς ποτέ τη δύναμη ενός σύντομου ή παρατεταμένου ψηφιακού διαλείμματος ή αποτοξίνωσης. Βγες έξω, πέρνα χρόνο με φίλους, παίξε με τα παιδιά, βγες ραντεβού, κάνε βόλτα με τον σκύλο του. Το concept εδώ, είναι να ασχοληθείς με κάτι που δεν απαιτεί χρήση οθόνης.

Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι η ύπαρξη αυτής της τεχνολογίας, μπορεί να σου επιτρέψει να αξιοποιήσεις στο έπακρο αυτές τις άλλες, λιγότερο τεχνολογικές στιγμές της ζωής.