OPINIONS

Για όλες τις φορές που θα σε αποκαλέσουν “φάλαινα”, η Δανάη Μπάρκα έχει την απάντηση

Οι φάλαινες είναι κητώδη θηλαστικά που ζουν στη θάλασσα. Η κοινή ονομασία φάλαινα περιλαμβάνει τα θηλαστικά που ανήκουν στις οικογένειες Φαλαινίδες, Φαλαινοπτερίδες και Φυσητηρίδες. Τα πιο χαρακτηριστικά είδη ανήκουν στην οικογένεια Φαλαινίδες. Στην πραγματικότητα, οι φάλαινες αποτελούν τους κοντινότερους συγγενείς των ιπποπόταμων. Προήλθαν από έναν κοινό πρόγονο, περίπου πριν από 54 εκατομμύρια χρόνια. Άρχισαν να κολυμπούν πριν από σχεδόν 50 εκατομμύρια χρόνια.

To National Geographic τελειώνει κάπου εδώ και επιστρέφουμε στην αγνή μας πραγματικότητα, εκεί που η λέξη φάλαινα είναι ένας λαοφιλής χαρακτηρισμός με αποδέκτες γυναίκες που φορούν το μαγιό τους και θέλουν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα κι όχι φαρμάκι σε χαμηλό ποτήρι με δύο παγάκια. Γιατί να σε πει χοντρή και να καρφωθεί; Θα σε πει φάλαινα, φώκια να έχει ρέντα, και θα κάνει το κομμάτι του.

Διάβασε ακόμα: Ο Αρκάς πατάει το κουμπί και βγαίνει μια χοντρή και δεκάδες σχόλια μας πείθουν ότι η ανθρωπότητα πάει προς τα πίσω

Ενδεχομένως, τα ίδια σχόλια να ακουστούν και από χείλη γυναικεία, αλλά ελάχιστη σημασία έχει. Εφόσον εκσφενδονιστεί η ατάκα, ο πομπός είναι ελάσσονος σημασίας. Ένα ακόμα καλοκαίρι που ξεχνάμε να αγαπάμε το σώμα μας. Ένα ακόμα καλοκαίρι που πολλοί θέλουν να μας κάνουν να το ξεχάσουμε.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ο δρόμος προς την αποδοχή του εαυτού μας είναι ανηφορικός και με διακλαδώσεις που σε αναγκάζουν να επιλέξεις. Το ενδεχόμενο του λάθος ανοιχτό, αλλά και χωρίς αυτό, τι ζωή θα ζούσαμε; Ο δρόμος λοιπόν κακοτράχαλος για αυτό και απαιτεί την προσοχή σου. Το να αγαπήσεις τον εαυτό σου, το σώμα σου, εσένα την ίδια είναι ένα στοίχημα ζωής.

Χρόνος. Αυτός ο κύριος των πάντων. Μάθε να τον αφήνεις να ράβει και να ξηλώνει, όσο εσύ θα κάνεις δουλειά με το μέσα σου. Για το μέσα σου. Και τότε, θα πάψεις να ακούς. Μάλλον, δε θα πάψεις να ακούς, θα πάψεις να νοιάζεσαι.

Αφορμές πολλές. Τα λόγια που διάβασα δίπλα σε μία υπέροχη φωτογραφία της Δανάης Μπάρκα ήταν μία από αυτές τις πολλές.

«Οφείλεται μόνο ένα πράγμα στον εαυτό σας: ΝΑ ΣΑΣ ΑΓΑΠΑΤΕ.

Όποιος κι αν είσαι,ό,τι κι αν έχεις καταφέρει θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που θα βρουν να πουν κάτι κακό ή να μείνουν στο ‘’αρνητικό’’ σας.

Να θυμάστε ότι εκείνοι (δυστυχώς) θα παραμείνουν πάντα κακεντρεχείς και δυστυχισμένοι .

Εσείς να είστε δυνατοί, χαρούμενοι και απελευθερωμένοι. Αυτό είναι ζωή.

Η χαρά βρίσκεται στο να αγαπάμε τον εαυτό μας και να γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα απολαμβάνοντας την καθημερινότητα. Ζήστε, αγαπήστε, χαρείτε και προσπαθήστε να διώχνετε τη μαυρίλα που υπάρχει γύρω μας.»

 

Κι ακόμα φωτογραφία και λίγα ακόμα λόγια. Φωνή συνείδησης. Φωνή. Αρκεί κι αυτή καμία φορά.

«Είτε έχουμε, είτε δεν έχουμε καμπύλες, η σημαντικότερη είναι αυτή του χαμόγελού μας! Όλα τα χαμόγελα είναι διαφορετικά μεταξύ τους, όπως όλοι οι άνθρωποι. Κανείς δεν είναι ίδιος με άλλον και αυτή είναι η γοητεία της ανθρωπότητας. Υπάρχουν πολλά ύψη, σώματα, χρώματα, μαλλιά, μάτια. Αν αγαπήσει ο καθένας αυτά που έχει τότε όλοι θα έχουμε δύο κοινά: αυτοπεποίθηση άρα και χαμόγελα. Αγαπήστε τον εαυτό σας, αγαπήστε το χαμόγελο σας.»

Όχι, ο κόσμος δεν είναι κακός. Ο κόσμος είναι ηλίθιος, πράγμα τελείως διαφορετικό. Το κακό προϋποθέτει μία ηθική στάση, μία πρόθεση, μία κάποια σκέψη. Ο ηλίθιος ή ο κάφρος δε δύναται να σκεφτεί, ούτε να κάνει χρήση της λογικής. Αρκείται στο να επιτίθεται, πεπεισμένος ότι πράττει σωστά, σε όποιον είναι διαφορετικός από τον ίδιο λόγω χρώματος, σώματος, φύλου. Και η λίστα είναι μακρά. Να θυμάσαι τα λόγια της Δανάης κάθε φορά που τα κακεντρεχή σχόλια θα κάνουν την εμφάνισή τους. Να θυμάσαι τα λόγια της Δανάης κάθε φορά που παρεκκλίνεις του στόχου. Είναι δύσκολο να μάθουμε να μας αγαπάμε, οφείλουμε να προσπαθήσουμε.

 

Κεντρική Φωτογραφία: instagram.com/danai_barka