OPINIONS

Εσύ έκανες report στο δικαίωμα του Κορτώ να φιλιέται δημόσια;

Σε περίπτωση που δεν έχεις αναζητήσει τίποτα στο διαδίκτυο τις τελευταίες πέντε μέρες και αυτό το κείμενο είναι το πρώτο πράγμα που βλέπεις στην οθόνη της ηλεκτρονικής σου συσκευής από τις 10 Απριλίου, πρέπει να σε ενημερώσω για ένα γεγονός το οποίο εγώ θεωρώ αρκετά σημαντικό.

Ο Αύγουστος Κορτώ λοιπόν, γνωστός Έλληνας συγγραφέας και ιδιαίτερα ενεργός στα σοσιαλμιντιακά πράγματα, κυριότερα στο facebook, ανέβασε μια φωτογραφία στην οποία δίνει ένα φιλί με τον σύντροφό του, με φόντο τον Τάμεση, στο Λονδίνο.

Λίγες ώρες μετά η φωτογραφία αφαιρέθηκε από τον λογαριασμό του Αύγουστου, επειδή πολλοί χρήστες έκαναν report για γυμνό ή πορνογραφικό περιεχόμενο. Φυσικά ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων, με τους υποστηρικτές του Κορτώ να ανεβάζουν ξανά τη φωτογραφία ο ένας μετά τον άλλον, εν εξάλλω.

Έναν περίπου χρόνο πριν, ξεκίνησα ένα φωτογραφικό μπλογκ με γυμνό. Όχι πορνό, γυμνό. Ας υποθέσουμε πως ο διαχωρισμός αυτός είναι ξεκάθαρος. Η σελίδα που δημιούργησα στο facebook για το μπλογκ αυτό, έμεινε ”ζωντανή” για μερικά 24ωρα και αμέσως μετά κατέβηκε για ακατάλληλο περιεχόμενο.

Λίγο καιρό πριν είχαμε κάνει ένα θέμα σχετικά με μια – την πιο αποκαλυπτική –  φωτογράφιση της Kim Kardashian. Ανάμεσα στα άλλα, είχε ένα σχόλιο που έλεγε πως θα έπρεπε να ντρεπόμαστε επειδή μπορούν να μπουν και μικρά παιδιά στη σελίδα μας.

Φαντάσου λοιπόν αυτό: βγάλε τα ρούχα σου και πλησίασε το αγόρι/κορίτσι σου. Σε βλέπει και με τα χέρια του κρύβει τα επίμαχα σημεία σου, στήθος, γεννητικά όργανα και ό,τι θα λογοκρινόταν σε κοινή θέα και κλείνει τα μάτια του. Σου ζητάει να ντυθείς.

Όχι και πολύ ρομαντικό έτσι;

Αυτό το οποίο με κάνει να απορώ και να ενίσταμαι είναι ότι η είδηση από παντού αφορά στο ότι το facebook κατέβασε τη φωτογραφία. Πολύ λιγότεροι είναι εκείνοι που απόρησαν με τους ανθρώπους που έχουν δίπλα τους, οι οποίοι ήταν η πραγματική αιτία που το κοινωνικό δίκτυο αφαίρεσε την επίμαχη εικόνα.

Έχω αναρωτηθεί αρκετές φορές τελευταία, μήπως τελικά δεν έχουν όλες οι γυναίκες στήθος. Ή μήπως το να μην είσαι ερωτευμένος γεμίζει αυτόματα το κεφάλι σου με μίσος. Μήπως όταν βγάζετε τα ρούχα σας ντρέπεστε τόσο γι’ αυτό που είστε που τα μάτια σας τοποθετούν αυτόματα πίξελς στη γυμνή σάρκα; Ή μπας και κρύβεστε κάτω από κουβέρτες και στρώματα ντροπής και αίσχους για να φιλήσετε τον αγαπημένο σας;

Ακολουθεί έξαρση θυμού – οι εύθικτοι να αποχωρήσουν ησύχως

Καλώς ή κακώς είμαι απόλυτη σε κάποια πράγματα. Ένα από αυτά είναι πως καμία ελευθερία δεν είναι ουσιαστική, αν δεν είναι καθολική. Τι σημαίνει αυτό; Πως δε μπορείς να νιώθεις πραγματικά ελεύθερος, όταν είσαι περιορισμένος. Ναι, φυσικά αυτό εμπεριέχει και το πώς επιτρέπεται ή είναι κοινωνικά αποδεκτό να διαχειρίζεται ο καθένας μας το προφίλ του στα σόσιαλ μίντια.

Το όριο θα έπρεπε ίσως να τοποθετηθεί στην ποσότητα υποκρισίας που μπορεί να σηκώσει το δίκτυο. Αυτές δεν είναι μερικές αράδες περί δικαίωσης του Αύγουστου Κορτώ και το δικαίωμα ΚΑΘΕ ανθρώπου να εκφράζει ιδιωτικά και δημόσια την αγάπη του με όποιον τρόπο θέλει. Αυτές είναι απλά μερικές γραμμές που συντάχθηκαν προσπαθώντας να βάλω στη σειρά κάτι άτακτες σκέψεις και συζητήσεις με φίλους.

Δεν είμαστε λίγοι εκείνοι που δε μας σοκάρει το γυμνό, μάλλον επειδή έχουμε υπάρξει χωρίς ρούχα. Ίσως κι επειδή γεννηθήκαμε δίχως αυτά. Είμαστε εξίσου πολλοί, εκείνοι που δε θα θιχτούμε από ένα φιλί ή δυο χέρια που κρατιούνται. Όποιος φυλετικός συνδυασμός κι αν ολοκληρώνει το ζευγάρι αυτής της εικόνας.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κάνει κανείς μερικές αλλαγές στη λίστα με τα αυτονόητα;

Θα ήταν πάντως πολύ ενδιαφέρον αν μπορούσα κι εγώ να ”αδειάσω” το facebook απ’ όσα με προσβάλλουν. Και αισθητικά και φυσικά σαν άνθρωπο. Υποθέτω αν φιλήσω εγώ κάποια φίλη μου, μάλλον δε θα τρέξει κανείς να κάνει report στη φωτογραφία μου. Πόσο υποκριτικό και εγωιστικό είναι να προσπαθείς να εξαφανίσεις ό,τι δεν έχεις συνηθίσει. Πόσο ανησυχώ για το τι (θα μπορούσατε να) κάνετε στην πραγματική σας ζωή όλοι εσείς. Η λύση θα ήταν η κατασκευαστική που ευθύνεται για τη δημιουργία σας, να είχε προβλέψει να φέρετε ένα τεράστιο κουμπί με ”Delete” στο κούτελο.

Αλλά ας αρκεστούμε στο να επικρατήσει σαν πανελλήνια βρισιά, στη δεύτερη θέση δημοτικότητας δίπλα στο ”μαλάκας”, το ”είσαι κι εσύ απ’ αυτούς που έκαναν ριπορτ στον Κορτώ ε;”.