OPINIONS

Ένα εγκώμιο για τους ταρίφες “νέας γενιάς”

Θα σε γυρίσω μερικά χρόνια πίσω. Όχι πολλά, κανα δυο μόνο. Βιάζεσαι να φτάσεις στον κινηματογράφο γιατί έχεις αργήσει, θα αρχίσει η ταινία και θα σε κράζει και το ραντεβού σου. Το λεωφορείο δεν περνάει - φυσικά, γιατί να περάσει όταν το χρειάζεσαι; - και η θερμοκρασία αγγίζει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Το κίτρινο αυτοκίνητο με την ταμπέλα σε σχήμα πυραμίδας ξεπροβάλλει σαν από μηχανής θεός για να σε σώσει με τις υπηρεσίες του: ”Ταξί, ταξί” ουρλιάζεις εκστασιασμένη ενώ παράλληλα εκτείνεις το χέρι σου για να καταλάβει ο οδηγός πόσο ανάγκη τον έχεις.

Ανοίγεις την πόρτα. Σιωπή. Το ”καλησπέρα” είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό, αλλά η μυρωδιά που φτάνει στα ρουθούνια σου δε σε αφήνει να εκφραστείς: πρόκειται για κάτι ανάμεσα σε αρσενικό μόχθο (σ.σ.: ιδρώτα) που όμως ουδεμία σχέση έχει με αυτόν που κάνει τις γυναίκες να τρελαίνονται από ηδονή και σε συσσωρευμένη σκόνη σαν αυτή την ποσότητα που μαζεύει η σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας αφού καθαρίσεις μια αποθήκη που ήταν κλειστή για 30 χρόνια.

 

Kάθε απόπειρα να μπεις σε ταξί έμοιαζε με ”Ραντεβού στα τυφλά” – χωρίς την Ισαβέλλα Βλασιάδου – αλλά ευτυχώς δεν έπρεπε να πας ταξίδι με κανέναν στο τέλος της κούρσας. Ακόμα κι αν μπορούσες να επιλέξεις οδηγό σε ερωτηματολόγιο πολλαπλής επιλογής, το ”α)” θα ήταν φαλάκρα, κοτσίδα, φανατικός γαύρος με ραδιόφωνο στη δια πασών άνω των 45, το ”β)” αγενής, δεν ξέρει τους δρόμους – απαιτεί να τους ξέρεις εσύ, άνω των 45, το ”γ)” χωρισμένος, μισογύνης, λάτρης του derti.fm άνω των 45, το ”δ)” μυστηριώδης, επαγγελματίας στο γλοιώδες φλερτ, δεινός εραστής – κατά τα λεγόμενά του – και φιλόσοφος, άνω των 55. Αν ήσουν τυχερή μπορεί να έπεφτες και σε ένα ”ε) τίποτα από τα παραπάνω”, αλλά οι πιθανότητες δεν ήταν δυστυχώς με το μέρος σου.

Ξέχνα τα όλα αυτά.

Δεν ξέρω πού οφείλεται. Ή μάλλον ξέρω: λίγο η ανεργία, κι άλλο τόσο λίγο η τεχνολογία, αυτοί οι πάλαι ποτέ ”μη σου τύχουν” ταξιτζήδες έχουν σχεδόν αφανιστεί από την πιάτσα εδώ και περίπου έναν, και βάλε κάτι ακόμα, χρόνο.

Τη θέση τους έχει πάρει μια νέα, εξελιγμένη μορφή οδηγών ταξί, που δε σου πάει η καρδιά να τους αποκαλέσεις ”ταρίφες” (άσχετα αν τους αποκάλεσα έτσι στον τίτλο). Όπως και να το κάνουμε, η λέξη ταρίφας είναι λίγο βαριά, ασήκωτη και αρκετά λαϊκή, για να περιγράψει αυτά τα ευγενικά κι εκλεπτυσμένα αρσενικά που βρίσκονται τώρα πια πίσω από το τιμόνι του ”ΤΑΧΙ” και φέρουν πότε πότε την εξαιρετικά εύστοχη φωτεινή επιγραφή ”Ελεύθερος”.

Αν λοιπόν είσαι κι εσύ κόρη της τεχνολογίας, και νιώθεις αρκετά ντίβα ώστε να ”απαιτείς” από το κίτρινο όχημα να έρχεται να σε παραλάβει από την πόρτα σου, θα έχεις κάποια από τις αντίστοιχες εφαρμογές κινητών, στις οποίες ουσιαστικά παραγγέλνεις ταξί, το οποίο έρχεται λίγα λεπτά μετά.

Υποθέτω πως η υπέροχη αυτή εφεύρεση στην οποία βαθμολογείς, και σχολιάζεις βεβαίως, την κούρσα και τον οδηγό αυτής, ”υποχρέωσε” τους ταξιτζήδες να αλλάξουν τρόπους και συνήθειες σε τέτοιο βαθμό ώστε τα νέα παιδιά να απορούν και να ενίστανται αν τυχόν δουν τις φάρσες του Σεφερλή ή τον Λαζόπουλο στους ”10 Μικρούς Μήτσους”.

”Καλησπέρα σας”

Πλέον λοιπόν, μπαίνεις σε κάτι λιγότερο από λιμουζίνα. Μυρίζει λεβάντα ή γιασεμί και παίζει pepper ή εν λευκώ. ”Τα σπάνε οι Monophonics έτσι;” Ναι φυσικά τα σπάνε, αλλά δεν περιμένεις τέτοια ερώτηση όταν έχεις συνηθίσει στο ”Πώς τα κανε έτσι η κυβέρνηση;” (ακολουθεί μονόλογος που διαρκεί όσο και η διαδρομή σου).

”Ο κωδικός του wi-fi είναι 1234567”

Μεγαλεία. Ο οδηγός σου, μιλάει αγγλικά και γαλλικά, ενώ επιτρέπονται και τα κατοικίδια στο όχημα. Έτσι τουλάχιστον γράφει το προφίλ του στην εφαρμογή. Για να μην αναφερθώ στις φωτογραφίες που εμφανίζονται κάθε φορά που αναζητάς κάποιον να σε ”πετάξει” στο σπίτι σου. Πιθανολογώ πως είμαστε αρκετά κοντά στην επιλογή ”Ζώδιο” και ”Ενδιαφέροντα”, ώστε την επόμενη φορά να έχεις τη δυνατότητα να διαλέξεις κι έναν άνθρωπο με τον οποίο θα μπορείς να έχεις έναν γόνιμο διάλογο μέχρι να φτάσεις Καλλιθέα.

 

”Είσαι ο αγαπημένος μου οδηγός”

Όχι δεν έκανα ερωτική εξομολόγηση σε κάποιον ταξιτζή, ΑΛΛΑ φρόντισα να του χαρίσω την πολυπόθητη ”καρδούλα” που μου επιτρέπει η εφαρμογή όταν μου φέρθηκε με τόση ευγένεια που με σκλάβωσε. Διότι αν κάποιος σου προσφέρει με περίσσιο ενθουσιασμό κι αγάπη τις υπηρεσίες του – που απορείς πώς το καταφέρνει όταν πηγαίνει σημειωτόν στην Κηφισίας σε ώρα αιχμής, του αξίζει έστω μια θέση στην καρδιά σου. (Και φυσικά αποθηκεύεται ώστε αν ξαναβρεθεί κοντά σου την επόμενη φορά που θα θες ταξί, να μπορείς να καλέσεις τον ίδιο).

Θα πατάξουμε τις κλοπές

Το ταξίμετρό του είναι συνδεδεμένο με την εφαρμογή. ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ και ακριβώς τα ρέστα που πρέπει. Αν δεν το κάνουν, είτε τους τα ζητάς, είτε τους ”θάβεις” με σχόλια στα οποία μπορείς να πεις ακριβέστατα ”τι σου έκανε ο παλιάνθρωπος”. Σκέψου να μπει η επόμενη πελάτισσα και να του πει ”Εσύ είσαι αυτός που πήρες προχτές 30ευρώ για αεροδρόμιο από την κοπέλα με τα φουξ μαλλιά;”. Κανείς δε θέλει να του συμβεί αυτό. Γεγονός που σημαίνει πως δεν το ρισκάρει κιόλας.

Ακολουθεί κείμενο που απευθύνεται σε όλους τους σύγχρονους ”Ελεύθερους” οδηγούς ταξί:

Αγαπητέ μου ταξιτζή,

δεν ξέρω αν αναγκάζεσαι να είσαι τόσο ευγενικός και να φοράς κολώνια, αλλά σου πάει πολύ. Επίσης, συγχαρητήρια που τριμάρεις τα γένια σου και φοράς καθαρά και σιδερωμένα πουκάμισα. Ευχαριστώ που με ρωτάς αν καπνίζω κι αν με ενοχλεί ο κλιματισμός. Εκτιμώ ιδιαιτέρως που λαμβάνεις υπόψιν και τις μουσικές μου προτιμήσεις και θα άλλαζες για χάρη μου το σταθμό που ακούς. Αν προσποιείσαι και δεν είσαι από φυσικού σου τέτοιος gentleman, να ξέρεις ότι με έπεισες και δεν κατάλαβα ποτέ ότι μου πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ή είμαι τόσο εύπιστη, ή είσαι τόσο καλός ηθοποιός ή πραγματικά είχαμε ανάγκη από αυτή τη ”νέα γενιά ταρίφα”, που σε λίγο καιρό ελπίζω να κυβερνήσει τον κόσμο.

Ευχαριστώ.