OPINIONS

Είμαι αδύναμη, ανίδεη και με γερασμένη μήτρα. Τι να κάνω κυρία Μάρα Μεϊμαρίδη μου;

Το 2002 είχε εκδοθεί ένα βιβλίο, «Οι Μάγισσες της Σμύρνης» της Μάρας Μεϊμαρίδη, από τις εκδόσεις Καστανιώτη που αμέσως έγινε τρομερή επιτυχία. Ένα ολόκληρο καλοκαίρι κάθε ξαπλώστρα στην παραλία είχε πάνω την «Κατίνα» της. Κάθε σπίτι σύντομα απέκτησε μια τράπουλα. Τα μάγια μπήκαν στο λεξιλόγιό μας. Η Μάρα Μεϊμαρίδη έδωσε συνεντεύξεις, βρέθηκε με στήλες σε περιοδικά και μετά από κάποια χρόνια τα πράγματα κάπως καταλάγιασαν. Μέχρι το 2019. Φέτος η αναβίωση των Μαγισσών σε μία εξαιρετική υπερπαραγωγή στο θέατρο Παλλάς, έφερε ξανά στο προσκήνιο την «Κατίνα» και η επιστροφή της Μάρας Μεϊμαρίδη στην τηλεόραση μέσα από την εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου «Ευτυχείτε» έφερε μπροστά ξανά την ίδια τη συγγραφέα.

Για τη συμμετοχή της στην εκπομπή στην οποία προλογίζεται με την επιστημονική της ιδιότητα ως ανθρωπολόγος και διδάκτωρ της ιατρικής σχολής Αθηνών, όπως και σε κάθε εκπομπή στην οποία βρίσκεται ως καλεσμένη, μίλησε στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου “The 2Night Show”. Αν ήσουν συντονισμένη στον ΑΝΤ1 θα άκουσες πολλά. Τόσα που όπως και εγώ δεν θα ξέρεις που να τοποθετηθείς πρώτα. «Υπάρχουν πράγματα που δεν αντέχω, που με βγάζουν έξω φρενών. Με ενοχλεί η παρόρμηση των κοριτσιών, δρουν παρορμητικά χωρίς να σκέφτονται μπαμ βαράνε το κεφάλι τους στον τοίχο. Και όσο το βαράνε τόσο πληγιάζει αυτό κι αυτές εκεί». Αυτά ήταν μερικά από τα πρώτα λόγια που μοιράστηκε η Μάρα Μεϊμαρίδη με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Για τις γυναίκες που χρειάζονται φρένα και καθοδήγηση. Όχι για το καλό της Μάρας αλλά για το δικό τους καλό.

«Στην εκπομπή της Καινούργιου ήθελαν κάποιον που να μπορεί να εξηγήσει εκείνες τις περίεργες τηλεφωνικές που παίρνουν τα κορίτσια και λένε τα προβλήματά τους. Για εμένα εύκολο είναι αυτό το πράγμα. Αλλά κάτι με έτρωγε και δεν ήθελα να μείνω μόνο σε αυτό. Στο να λες “Ναι κυρία Βάλια, ο άντρας σου σε κεράτωσε αλλά κι εσύ κακώς πήγες με τον μπογιατζή απέναντι για να τον εκδικηθείς”. Όλα αυτά μου φαίνονται λίγο ποταπά. Γι’ αυτό αποφάσισα και έβαλα στην εκπομπή μία ενότητα που λέγεται σχολή γυναικών που ασπευθύνεται σε όλα τα κορίτσια, προκειμένου να μάθουν κάτι», εξήγησε η Μάρα Μεϊμαρίδη. Τα ποταπά αυτά πράγματα η συγγραφέας και επιστήμονας τα έχει ξεπεράσει και πλέον μέσα από την ενότητά της να λέει σε κορίτσια που έχουν καλέσει αμίμητες φράσεις όπως: «Επειδή σε λυπάμαι γιατί νομίζεις ότι τον ερωτεύτηκες, πήγαινε στον καθρέφτη, κοίτα τα μούτρα σου και πες: Αρνούμαι να είμαι δοχείο σπέρματος κανενός. Κι όχι δοχείο σπέρματος, κουβάς είσαι».

Να με κάτι τέτοια και κάποια άλλα του τύπου «Το μυστικό της Μάρας Μεϊμαρίδη για το πως θα βγάλεις χρήματα», θέμα για το οποίο δήλωσε πόσο θέλει τα κορίτσια της να έχουν χρήματα για να μην ξανακούσει ότι μία γυναίκα κάθεται με έναν άνδρα που την κακοποιεί και για να μπορούν να πάρουν ένα φορεματάκι και ένα αυτοκινητάκι αν το λιμπίστηκαν, παρασύρεσαι. Λες πώς η Μάρα Μεϊμαρίδη όντως το εννοεί αυτό το καλό των κοριτσιών, όπως λέει. Αλλά φρενάρεις. Κάτι στην γλώσσα σε μπερδεύει. Κάτι σου φαίνεται απείρως λάθος. Μην ψάχνεις περισσότερο, δεν είναι τα λόγια, είναι η αίσθηση του μπερδέματος.

Είναι πως κάποια που σου παρουσιάζεται ως επιτυχημένη, μορφωμένη, καλλιεργημένη αυθεντία, από τη μία σου λέει «για το καλό σου» και πίσω από τα λόγια ανακαλύπτεις πως το καλό σου συνοδεύεται από υποκοριστικά, από υποτίμηση, από μια θέση της γυναίκας τελείως διαφορετική από αυτή που ονειρεύεσαι.

«Οι άνδρες είναι ο ισχυρός κρίκος. Αυτές είναι αδύναμες. Ποιος χαρίζει τη δύναμη στο σπίτι στις γυναίκες; Ο άνδρας» έχει πει άλλωστε σε συνέντευξή της στον Πέτρο Κωστόπουλο. «Εγώ πιστεύω ότι όλες πρέπει να παντρεύονται πριν τα 34, η μήτρα γερνάει» θα πει προς το τέλος της εκπομπής του Γρηγόρη Αρναούτογλου. Νομίζω είναι ξεκάθαρα τα πράγματα για πια θέση της γυναίκας μιλάμε. Μια θέση της γυναίκας που δεν ξεφεύγει από την «φυσική» απαίτηση να γίνει μαμά μικρή, να έχει έναν σύντροφο που να μπορεί να της εξασφαλίσει ασφάλεια και να της χαρίσει την δύναμη. Τη θέση της γυναίκας όπου η εξυπνάδα ταυτίζεται με την έλλειψη παρόρμησης, τον προσεκτικό υπολογισμό, την καπατσοσύνη και τα μάγια. Ακόμα κι αν αυτά τα μάγια δεν είναι ακριβώς όπως τα έμαθες στα παραμύθια, ακόμα κι αν αυτή τη φορά δεν κρύβονται και ευτυχώς δεν οδηγούν σε κανένα κυνήγι μαγισσών που κάποτε γέμισε τον πλανήτη με γυναικεία πτώματα. Είναι άλλα μάγια αυτά, σύγχρονα.

«Είναι αλήθεια ότι μπορείς να φέρεις έναν άνδρα πίσω με μάγια. Αν ακούσεις τη νέα νευροβιολογία, εξηγεί πολύ καλά τα μάγια», σημείωσε μιλώντας στον Γρηγόρη Αρναούτογλου η Μάρα Μεϊμαρίδη που εκτός από το κατάστημα “Μάγισσες της Σμύρνης” που διαθέτει στο οποίο μπορείς να βρεις φίλτρα και ματζούνια έναντι αρκετών ευρώ, έχει ανοίξει και έναν φιλοσοφικό και πνευματικό σύλλογο. Και μπορεί να είπε στον παρουσιαστή που την κοίταζε με ένα κράμα δυσπιστίας και περιέργειας ότι τα μάγια δεν έχουν καμία σχέση με διαβολικά πνεύματα του πέταξε μετά κι ένα «Ο Άγιος Κυπριανός λύνει τη μαύρη μαγεία, άρα υπάρχει». Ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι επίσης, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι μην το ψάχνεις πολύ. Τα μάγια δεν είναι τίποτα άλλο από μια αλλαγή ενέργειας που δημιουργεί το ίδιο το μυαλό. Είναι συνεργασία συνειδητού και ασυνείδητου» συμπλήρωσε και έδωσε και το παράδειγμά της. «Έρχεται μια γυναίκα που θέλει να βρει άντρα και της λέω. Θα κάτσεις μόνη σου, θα ανάψεις ένα κερί και θα κοιτάξεις τη φλόγα και θα πεις “Εγώ θέλω έναν άντρα, (φλόγα, σύμπαν, Κατίνα, προγιαγιά μου, ό,τι θες απλά κάπου να το απευθύνεις) να είναι έτσι κι έτσι” Η συγκέντρωσή της και το ότι θέτει το θέμα της, το ασυνείδητο πιάνει την επιθυμία της και θα την πραγματοποιήσει». Απλές οδηγίες προς ναυτιλομένους, για περισσότερα θα πρέπει να περάσεις από το κατάστημα.

Γυναίκες που επιθυμούν κάποιον να τις συμπληρώσει, γυναίκες που παίρνουν τηλέφωνα για να ζητήσουν τη γνώμη της ειδικού, γυναίκες που χρειάζονται μάγια για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Τι ακριβώς είναι ποταπό από αυτά δεν ξέρω, αλλά η συζήτηση περί μαγείας στην ελληνική τηλεόραση το 2019 σίγουρα ποταπή μου φαίνεται.

Όχι γιατί θίγεται το θρησκευτικό μου συναίσθημα που η Μάρα Μεϊμαρίδη λέει πώς δεν θα πέσει και η μύτη της αν την αφορίσει η εκκλησία, σε αυτό συμφωνούμε. Θίγεται όμως η νοημοσύνη μου.

 

Θίγομαι ως άνθρωπος όταν ακούω σε συνεντεύξεις της για τη «ντόνα» που μυρίζει σαν αιδοίο και θα κάνει τους άνδρες να τρέχουν από πίσω μου γιατί ο έρωτας πιάνεται από την μύτη. Θίγομαι όταν ακούω από μία γυναίκα που διαλαλεί πόσο την απασχολεί η φιλοσοφία και η μεταφυσική να μένει μόνο στην καταγωγή των ανθρώπων από τα ζώα και να τους αντιμετωπίζει σαν τέτοια. Όσφρηση και ένστικτο και μάγια και λογική πουθενά. «Το σύντροφό μου τον έφερα στη ζωή μου με μάγια. Ζήτησα από το σύμπαν έναν άνθρωπο ο οποίος να είναι υποστηρικτικός, καλός με καλή ψυχή και μου τον έφερε. Και οι προηγούμενοι ήταν με μάγια, αλλά με άλλα μάγια» είπε η Μάρα Μεϊμαρίδη. Η ίδια σε άλλη της συνέντευξη, αυτή στον Πέτρο Κωστόπουλο είχε παραδεχτεί ότι και ταΐζει καλά το σύντροφό της, και τις παντόφλες του φέρνει. Μάλιστα είχε πει στον παρουσιαστή: «Δεν περνάς καλά όταν σου φέρονται καλύτερα, όταν σε ταΐζουν καλύτερα, όταν σου φέρνουν τις παντόφλες; Αν δεν στα κάνουν, έχεις αλλού πρόβλημα, στην επιλογή».

«Πιστεύω ότι ζούμε σε μια πολύ πρώιμη ακόμα εποχή. Ο άνθρωπος πιστεύω θα ζει 120 χρόνια. Πιστεύω ότι θα κατοικήσουμε καινούργιους πλανήτης. Ήδη ένας πλανήτης τύπου γη έχει βρεθεί στον αστερισμό του κύκνου», είχε πει η Μάρα Μεϊμαρίδη στον Πέτρο Κωστόπουλο. Ελπίζω να έχει δίκιο γιατί εδώ δε βλέπω φως. Κι εύχομαι εκεί να μην μας ακολουθήσουν και οι αντιλήψεις περί αδυναμίας των γυναικών, περί παρόρμησης που πρέπει να καταπνίγεται, περί μαγείας.