OPINIONS

«Έγινε μόδα πλέον να καταγγέλλουμε βιασμούς». Τι διάολο συμβαίνει;

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ιερέας στο επάγγελμα. Σύζυγος και πατέρας τριών ανήλικων παιδιών. Κορίτσι 13 ετών. 17 σελίδες κατάθεση. «Η αλήθεια είναι ότι έκλαιγα σχεδόν κάθε μέρα από τον φόβο μου. Ήθελα κάτι να κάνω αλλά φοβόμουν πάρα πολύ. Ήμουν διαλυμένη. Ένιωσα ότι αυτός ο άνθρωπος δεν βίασε απλά το σώμα μου, αλλά βίασε την ψυχή μου». Οργή και αηδία. Εμετός. «Στο πρόσωπό μου θα βλέπεις τον πατέρα σου και τον δάσκαλό σου».

Ιερέας με το πρόσχημα της εξομολόγησης, βίασε τουλάχιστον εφτά φορές, ένα 13χρονο παιδί μέσα στην εκκλησία. Ένα τέρας άπλωσε τα ελεεινά χέρια του στο κορμί ενός ανήλικου κοριτσιού και το απείλησε πως μαρτυρήσει τις πράξεις του, οι γονείς του θα πάθαιναν κακό.

«Ένιωσα ότι αυτός ο άνθρωπος δεν βίασε απλά το σώμα μου, αλλά βίασε την ψυχή μου»

«Ήμουν πάρα πολύ φοβισμένη. Γιατί δεν είχα βρει τόσο καιρό τη δύναμη. Νόμιζα πως ήμουν καταδικασμένη σε αυτό το πράγμα και ότι αυτό θα με κυνηγάει για όλη μου τη ζωή, αλλά σκέφτηκα ότι δεν μπορούσα άλλο, όλο αυτό τον πόνο, όλο αυτό τον φόβο και έτσι ήρθα να το καταγγείλω.

Έχω αρχίσει να νιώθω πάρα πολύ δυνατή και να δίνω δύναμη στον εαυτό μου για να καταφέρω να τιμωρήσω, όχι να τιμωρήσω δεν είναι ωραία έκφραση αυτό που λέω, να πάθει σε εισαγωγικά αυτός ο άνθρωπος αυτό που πρέπει γιατί με βίασε.

«Με βίασε, με βίασε ενώ δεν το ήθελα. Δεν το ήθελα αυτό το πράγμα».

Με βάση τη δικογραφία, ο ιερέας στο πλαίσιο της εξομολόγησης τον Νοέμβριο του 2019 είπε στη 13χρονη ότι θα παίξουν ένα παιχνίδι το οποίο αποτελείται από 10 βήματα και με πρόφαση αυτό πήρε το χέρι της και το ακούμπησε πάνω του.

Ένα άθλιο παιχνίδι 10 βημάτων που επαναλήφθηκε όσες φορές εκείνος γούσταρε. Βίασε επανειλημμένα ένα παιδί και όταν βρέθηκε με χειροπέδες ισχυρίστηκε ότι είναι αθώος και θύμα μιας καλά στημένης πλεκτάνης.

Ένα 13χρονο κορίτσι υπέφερε στα χέρια του κι όμως το φταίξιμο είναι όλο δικό του, αφού σύμφωνα με την κατάθεσή του «η καταγγελία δεν ευσταθεί και είναι ψευδής».

«Έγινε μόδα πλέον να καταγγέλλουμε βιασμούς»

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, σε συνέντευξη στο Χαμογέλα και πάλι δήλωσε «Για να υφίσταται βιασμός νομικά θα πρέπει να υπάρχουν δύο στοιχεία: η ιατροδικαστική εξέταση και εκτός από τη σωματική απειλή για την ακεραιότητά της, θα πρέπει να έχει την απειλή της ζωής της, να εξαναγκαστεί να έρθει σε συνουσία με τον ιερέα.

Δεν υπάρχει κανένα ντοκουμέντο, κανένα φωτογραφικό υλικό που να στοιχειοθετεί μία επαφή με τον ιερέα. Ο ιερέας αρνείται τις κατηγορίες, γιατί δεν υπάρχουν αποδείξεις. Μήπως εάν δεν υπάρχουν οι αποδείξεις να μην κατηγορούμε και να μην καταδικάζουμε έναν άνθρωπο;

Έγινε μόδα πλέον να καταγγέλλουμε βιασμούς. Όταν τα κορίτσια υφίστανται ψυχολογική πίεση θα πρέπει να τα καταγγέλουν αμέσως, όχι να περιμένουν τρία ή τέσσερα ή πέντε χρόνια».

Τι στο διάολο συμβαίνει; Γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε τις ίδιες ανοησίες ξανά και ξανά, εμπλουτισμένες κάθε φορά με λίγες ακόμα σταγόνες – γιατί ποτήρι είναι κι αυτό θέλει να ξεχειλίσει.

Όχι να περιμένει τρία ή τέσσερα και πέντε χρόνια; Εκείνη τη στιγμή, συμβουλεύει ο δικηγόρος Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, ο οποίος δεν πιστεύει λέξη από όσα το 16χρονο σήμερα κορίτσι καταγγέλει εις βάρος του πελάτη του.

Μόδα πια οι καταγγελίες βιασμών. Μόδα, ρε παιδιά. Να θέλουμε να ξεράσουμε και να πισωγυρίζει η αναγούλα στον οισοφάγο περιμένοντας τη σωστή την ώθηση.

«Ίσως με είχε ερωτευτεί»

Κι έρχεται ο ιερέας να βοηθήσει. «Βοηθούσα την οικογένεια της ανήλικης με πόρους του φιλόπτωχου ταμείου και με όποιον τρόπο μπορούσα ως ιερέας. Όταν σταμάτησαν οι δωρεές που έκανα στην οικογένειά της, επειδή είχαν ανάγκη και άλλοι ενορίτες, τότε πιστεύω ξεκίνησε να μπαίνει στο μυαλό της η ιδέα να με καταγγείλει στις Αρχές προκειμένου να με εκβιάζει.

Η ανήλικη είτε επειδή είμαι ένας ιερέας προσιτός σε όλους, είτε επειδή επιδίωκε κάτι παραπάνω από εμένα, ίσως με είχε ερωτευτεί. Και επειδή δεν ενέδωσα, θέλησε να με καταγγείλει. Η καταγγελία δεν ευσταθεί και είναι ψευδής. Είμαι πατέρας τριών παιδιών που λατρεύω και αγαπώ, ενώ σιχαίνομαι τους βιαστές.

Εάν υποτεθεί πως είμαι βιαστής γιατί να επιλέξω να κάνω αυτές τις πράξεις μέσα στον ιερό ναό που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο με την πρόσβαση στο γραφείο ιερέων ανοιχτή ενώ υπάρχει κλειστό κύκλωμα με κάμερες;»

«Ο πελάτης μου δηλώνει αθώος»

Ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος στο Live News ανέφερε: «Ο πελάτης μου δηλώνει αθώος. Η ίδια η καταγγέλλουσα του έστειλε μήνυμα σεξουαλικού περιεχομένου στο οποίο ο ιερέας δεν απάντησε ποτέ και δεν το είπε σε κανέναν. Το παιδί που καταγγέλλει τον ιερέα, έχει προβλήματα πέρα από οικογενειακά, και ψυχολογικά».

Η δικηγόρος της ανήλικης, Γιάννα Παναγοπούλου, εξέφρασε τη θλίψη της για όσα ακούστηκαν περί μόδας καταγγελίας βιασμών.

«Ως νομικός, ως επιστήμονας και ως γυναίκα με θλίβει να ακούγονται απόψεις ότι οι καταγγελίες βιασμού είναι μόδα. Δεν θα αναφερθώ στη δικογραφία, γιατί με μόνο μία λέξη μπορεί να χαρακτηριστεί όσα βίωσε το κορίτσι: Φρίκη.

Μου προκαλεί εντύπωση ότι αρνείται τις κατηγορίες, αλλά δεν εξηγεί ποιο είναι το κίνητρο αυτού του νεαρού κοριτσιού. Από την πλευρά του ιερέα υπήρχε μεθοδευμένη συμπεριφορά, εκμεταλλεύτηκε την ανήλικη και το μυστήριο της εξομολόγησης και την προσέγγισε με δόλιο τρόπο».

Χαλασμός στο Καλημέρα Ελλάδα: «Ντροπή σου αλητήριε. Πάρτε τον»

Στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα μίλησε ο δικηγόρος του ιερέα. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας, ο Γιώργος Παπαδάκης δεν μπορούσε να πιστέψει στα αυτιά του. Γιατί κύριε Παπαδάκη μου σας κάνει εντύπωση; Τόσες μέρες διατηρείτε τα αυτιά σας στη θέση τους;

Ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι η Μπάγια Αντωνοπούλου έχει κατηγορήσει τον παρουσιαστή, αφήνοντας αιχμές για παρενόχληση. Δεν παρέλειψε να επαναλάβει τα περί μόδας σε περίπτωση που δεν τα είχαμε εμπεδώσει.

Γ. Παπαδάκης: Εγώ εύχομαι ποτέ να μην τύχει σε πρόσωπο του οικείου περιβάλλοντός σας, για κανέναν παιδί κάτι τέτοιο. Είπατε ότι θα έπρεπε αμέσως να πάει να καταγγείλει τον βιασμό της. Αντιλαμβάνεστε την κατάσταση αυτού του κοριτσιού;

Δικηγόρος: Έχει γίνει της μόδας μετά την κυρία Μπεκατώρου.

Γ. Παπαδάκης: Μα τι λέτε τώρα; Ακυρώνετε όλο αυτό το κίνημα που δημιουργήθηκε και επιτέλους οι γυναίκες άνοιξαν το στόμα τους. Είπατε κάτι το οποίο είναι επιλήψιμο, είπατε ότι ακυρώνετε την όποια καταγγελία που δεν έγινε έγκαιρα.

Δικηγόρος: Εσάς σας έχει καταγγείλει μια πρώην συνεργάτιδά σας και έχει αφήσει αιχμές.

Γ. Παπαδάκης: Τι λέτε κύριε; Ντροπή σου ρε! Ντροπή σου! Τι έχει αφήσει για μένα; Τι έχει αφήσει για μένα; Τώρα πες το! Τώρα προβοκάτορα, τι έχει αφήσει;

«Τι αλητεία είναι αυτή; Ντροπή σου. Είσαι αισχρός. Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη».

Δικηγόρος: Η κ. Αντωνοπούλου έχει αφήσει αιχμές για εσάς.

Γ. Παπαδάκης: Θα φέρω μάρτυρα την κυρία που ανέφερες εναντίον σου. Είσαι σε θέση εσύ να θίξεις την τιμή και την υπόληψή μου. Δεν ντρέπεσαι λιγάκι; Ντροπή σου. Πάρτε τον. Ντροπή σου αλητήριε.

«Να σας θυμίσω πώς έχετε κάνει καριέρα κυρία Σκορδά;»

Το επικοινωνιακό σόου συνεχίστηκε στο Πρωινό με τη Φαίη Σκορδά να δέχεται επίθεση από το πουθενά ενώ ακόμα συζητάμε για τον βιασμό της ανήλικης κοπέλας από τον ιερέα. Μην ξεχνιέσαι εσύ με τα όσα ακούς, τα παραπλανητικά.

Ούτε ο Παπαδάκης, ούτε η Μπάγια, ούτε η Σκορδά, ούτε το TV Μακεδονία μάς αφορούν στο ελάχιστο. Η καταγγελία βιασμού ενός 16χρονου κοριτσιού από τον ιερέα είναι το θέμα που μας απασχολεί και η ψιλή βροχή δεν θα μας αποπροσανατολίσει.

Δεν είναι δουλειά του κύριου Θεοδωρόπουλου να αναρωτιέται πώς έκανε η Σκορδά την καριέρα της, για όνομα του Θεού.

«Μην φωνάζετε. Είστε λίγο επιθετικός. Εσείς αυτή τη στιγμή ”οφείλετε” να δημιουργήσετε ντόρο γύρω από το όνομά σας με τις δηλώσεις που κάνετε από το Σαββατοκύριακο στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου, μέχρι το σόου που κάνατε στον κ. Παπαδάκη, μέχρι αυτά που λέτε τώρα.

Είπατε ότι είναι μόδα οι βιασμοί για να παίζει το δικό σας όνομα στα site και να σας καλούν στις εκπομπές. Έτσι κάνετε καριέρα; Κάνετε έτσι καριέρα;», ρώτησε η Φαίη Σκορδά και ακολούθησαν τα εξής:

Δικηγόρος: Κυρία Σκορδά θέλετε να σας θυμίσω πώς έχετε κάνει εσείς καριέρα; Θέλετε να σας θυμίσω πώς έχετε κάνει εσείς καριέρα;

Φ. Σκορδά: Με πάρα πολλή δουλειά.

Δικηγόρος: Να μην σας θυμίσω μια εκπομπή που έχετε κάνει στο Μακεδονία TV, με έναν Αγαμέμνονα ο οποίος κινείται εναντίον σας και σας χαρακτηρίζει.

«Αυτό δεν σας αφορά κυρία μου»

Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τις επόμενες μέρες δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα καταγγελία ανήλικης μαθήτριας για τον συγκεκριμένο ιερέα.

Τα στόματα στην περιοχή έχουν ανοίξει και αρκετοί μιλούν για έναν ιερέα που προσέγγιζε ανήλικα κορίτσια με το πρόσχημα του κατηχητικού.

«Όλοι γνώριζαν στη γειτονιά και όλοι συγκάλυπταν. Κάποτε τον είχα καλέσει να δώσει συμβουλές στην κόρη μου που ήταν εδώ και μου είπε ”πρέπει να μιλήσω μαζί της να της κάνω κάποιες προσωπικές ερωτήσεις”», λέει μια κάτοικος της περιοχής η οποία μόλις ρώτησε τον 37χρονο τι είδους ερωτήσεις θέλει να κάνει στην κόρη της έλαβε την απάντηση «αυτό δεν σας αφορά κυρία μου».

Όσο υπάρχουν τέτοιοι τύποι εκεί έξω θα μας αφορά όλους. Ακόμα κι αν περάσουν τρία, δέκα, τριάντα χρόνια.