OPINIONS

Δυο τρανς γυναίκες στη γερμανική βουλή δείχνουν ότι πάμε μπροστά. Τα σχόλια των Ελλήνων γι’ αυτό πάλι όχι

instagram.com/tessa_ganserer/

H ιστορία γράφεται με φωτεινά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι το να κάνεις βήματα μπροστά μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά αξίζει. Από ένα τέτοιο βήμα έκαναν η Tessa Ganserer και η Nyke Slawik, οι οποίες έχουν πλέον θέση στο γερμανικό κοινοβούλιο. Το ξεχωριστό στη δική τους περίπτωση, είναι ότι πρόκειται για τις πρώτες τρανς γυναίκες που πολιτεύονται.

«Πλέον από θύματα της κοινωνίας, μπορούμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια», λέει η Slawik, η οποία ήταν η μία εκ των τεσσάρων υποψήφιων τρανς γυναικών. Η Ganserer από την πλευρά της, την χαρακτήρισε «ιστορική νίκη για την χειραφέτηση των τρανς ατόμων και για ολόκληρη την queer κοινότητα». Η Ganserer είχε αρχικά εκλεγεί στη βουλή της Βαυαρίας ως άντρας, το 2013, με το κόμμα των Πρασίνων. Το 2019, άλλαξε το όνομά της σε Tessa και ήταν η πρώτη τρανς πολιτικός στη Γερμανία.

«Ποτέ στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας δεν έχει βρεθεί ένα τρανς άτομο στη Μπούντεσταγκ. Αυτό θα αλλάξει μετά τις εκλογές. Με τις Nyke Slawik και Tessa Ganserer, δύο τρανσέξουαλ πολιτικούς να εξασφαλίζουν μια θέση στο κοινοβούλιο», γράφει χαρακτηριστικά η Spiegel.

Όλα τα μέσα κάνουν λόγο για σπουδαία ιστορική στιγμή, μία υπέροχη νίκη δύο τρανς γυναικών που σηματοδοτεί μια αργοπορημένη, πρωτιά. Τα σχόλια των Ελλήνων όταν διάβασαν αυτή την είδηση, δεν ήταν το ίδιο ενθαρρυντικά.

Έκανα μια μικρή βόλτα στον θαυμαστό κόσμο των social media για να διαβάσω τα σχόλια όλων όσοι επέλεξαν να πουν τη γνώμη τους για το παραπάνω γεγονός. Το instagram του news247.gr, αλλά και μερικές αντίστοιχες κοινοποιήσεις στο facebook, δυστυχώς με έφεραν αντιμέτωπη με την καθόλου κρυφή αλήθεια: Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να προοδεύσουμε.

Ενδεικτικά, παραθέτω μερικά μόνο από τα σχόλια των αναγνωστών ακολούθως.

Έχω και έχουμε όλοι ανθρώπους στο περιβάλλον μας που είναι ομοφοβικοί και δεν ντρέπονται γι’ αυτό. Εκεί έχουμε εμείς ευθύνη που δεν τους κάνουμε να νιώθουν άβολα για τα όσα πιστεύουν, παρά επιτρέπουμε στη μισανθρωπιά τους να φουσκώνει και να παίρνει το θάρρος να σχολιάσει δημόσια. Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό ανθρώπου που εκφράζει την αντίθεσή του στην «ανώμαλη» ροπή του κόσμου προς το καλύτερο, είναι ένα τρομακτικό δείγμα μιας πολύ μεγαλύτερης μερίδας ατόμων που θα προτιμούσαν να μην ξέραμε τι θα πει ισότητα.

Ο κόσμος τρέμει τη στιγμή που η πρόοδος θα έρθει στην Ελλάδα. Φοβάται να μπουν τρανς άτομα στη βουλή, γιατί οι cis, straight, λευκοί άντρες τα πάνε υπέροχα τόσο καιρό.

 


 

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2019, η κυβέρνηση απέρριψε την αναθεώρηση τoυ άρθρου 5, παρ. 2, για την απαγόρευση διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Αυτό σημαίνει ότι το Σύνταγμα συνεχίζει να αναφέρει τα εξής: «Όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο». Κανείς δεν θέλει την ίση μεταχείρηση των πολιτών και – γιατί να το κάνει άλλωστε; – εφόσον δεν το επιθυμούν ούτε και οι ίδιοι;

Η τοξική αρρενωπότητα και η δολοφονική πατριαρχία είναι πιο ζωντανές από ποτέ, απλά φορούν και τη στολή της ενσυναίσθησης που και που και δέχονται να πουν τη γυναικοκτονία, γυναικοκτονία. Η συμπεριληψιμότητα και ο μη αποκλεισμός ομάδων πολιτών από τα κοινά, μάλλον είναι πολύ μεγάλα γράμματα και η Ελλάδα πολύ μικρή ακόμα. Πού θα πάει, θα μεγαλώσει.