OPINIONS

#Cancelchatpicorg: Σε αυτές τις γυμνές φωτογραφίες θα μπορούσε να είναι η αδερφή, η κόρη σου, εσύ

Unsplash

Θα ξεκινήσω με την παραδοχή πως γενικότερα δεν είναι και τόσο σωστή στάση να περιμένεις να σε πλήξει προσωπικά ένα πρόβλημα για να στραφείς επιτέλους ενάντια σε αυτό με πράξεις. Αλλα τo επιχείρημα «θα μπορούσε να είναι η κόρη σου σε ένα από αυτά τα ερασιτεχνικά πορνό βιντεάκια και όλοι να την βλέπουν να κάνει σεξ» ορθώνεται αναγκαστικά. Γιατί είναι το μόνο που ακούμε τελικά. Θέλω λοιπόν, κάθε φορά που αναφέρομαι σε γυμνές φωτογραφίες ή σε βίντεο πορνό σε αυτό εδώ το κείμενο, να κάνεις εικόνα μια γυναίκα της ζωής σου μέσα σ’ αυτά. Τη μητέρα, την ανήλικη αδερφή σου, τη φίλη, τη σύντροφό σου, εσένα την ίδια.

 

 

 

Τις τελευταίες μέρες στο Twitter έχει ενεργοποιηθεί ένα thread που στη γλώσσα των social media «τρεντάρει» σε πολύ υψηλές θέσεις. Είναι το hashtag- εκστρατεία #Cancelchatpicorg, μέσα από το οποίο πολλοί άνθρωποι παλεύουν από τα πληκτρολόγιά τους για να κλείσει με την παρέμβαση της Διώξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το chatpicorg, μια μιντιακή πλατφόρμα όπου γίνεται κυριολεκτικά το έλα να δεις. Ένα τσούρμο επικίνδυνα ανεγκέφαλοι τύποι διαρρέουν με στόχο τη διαπόμπευση «ακατάλληλες» φωτογραφίες και βίντεος κυρίως γυναικών αλλά και μελών της LGBTQ κοινότητας σε προσωπικές τους στιγμές και πάνω απ’ όλα χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Όλοι οι υπόλοιποι παρακολουθούν το θέαμα. Από περιέργεια; εκπληρώνοντας τους κλασικούς σκοπούς της πορνογραφίας; Ελάχιστη σημασία έχει. Το ζήτημα είναι ότι το βλέπουν.

Μια μέθοδος είναι να ανταλλάσσουν κιόλας ό,τι έχει ο καθένας, τύπου δώσε μου αυτή να σου δώσω την άλλη. Στα χέρια τους οι πιο ευαίσθητες προσωπικές μας στιγμές γίνονται αυτοκόλλητα panini.

Βλέπεις γυναίκες σε ιδιωτικές τους στιγμές παρά τη θέλησή τους; Λυπάμαι, είσαι μισογύνης

Προϋπόθεση Νο1 για να διοχετεύσει κάποιος υλικό σε μια τέτοια πλατφόρμα είναι να διαθέτει αρρωστημένο μυαλό. Σεξιστικές καταβολές, μισογυνισμό απολύτως απαραίτητα κι αυτά. Χωρίς αυτά δεν γίνεται τίποτα. Δεν μπορεί να σέβεσαι τις γυναίκες και ταυτόχρονα να ηδονίζεσαι με τον εξευτελισμό τους είτε ως θύτης είτε απλά ως παρατηρητής όλης αυτής της κατάστασης. Το βασικό κίνητρο είναι η εκδίκηση. Το revenge porn (εκδικητική πορνογραφία) είναι η γνωστή πρακτική που ακούμε κάθε τόσο, όταν διαρρέει ένα ακατάλληλο βίντεο ή φωτογραφίες ενός γνωστού προσώπου που κατά 99% θα διασύρουν μια γυναίκα- γιατί ποιος ασχολείται με έναν γυμνό άντρα;-. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ένας άνδρας μοιράζεται με άλλους άνδρες τις ιδιωτικές στιγμές γυναικών- από τη γυμνή φωτογραφία που του είχε στείλει κάποτε μια πρώην του που τον πλήγωσε και άρα πια έχει κάθε δικαίωμα να την ξεφτιλίσει μέχρι το βίντεο στο οποίο κάνει σεξ με μια γυναίκα που δεν εκτιμά προφανώς.

Αλλά αυτή την εκδικητική πορνογραφία τη ρημάδα την ακούμε πάρα πολλά χρόνια. Τόσα που δεν δικαιολογείται να μην υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα ένα αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο προστασίας και άμεσης δράσης σε περίπτωση καταπάτησης της ιδιωτικότητας και της γενετήσιας αξιοπρέπειας με αυτό τον τρόπο.

Άλλος τρόπος άμεσης αντιμετώπισης δεν υπάρχει, μόνο η παραδειγματική τιμωρία. Η καταγγελία με κάθε μέσο, στην ιδιωτική και τη δημόσια σφαίρα μας. Η οριστική εξάλειψη του φαινομένου δεν θα έρθει σ’ αυτή τη ζωή, συγγνώμη που σου το λέω. Αλλά αν κάτι μπορεί να σώσει και να θέσει τα θεμέλια ώστε οι επόμενες γενιές γυναικών να μην υποφέρουν από τακτικές όπως το revenge porn, το victim blaming, το predating και το slum shaming, είναι η σωστή διαπαιγώγηση των αγοριών μέσα στην ελληνική οικογένεια. Τα αγόρια πρέπει να μάθουν να σέβονται τις γυναίκες από γονείς που ήδη τις σέβονται. Μόνο έτσι. Το ακριβώς αντίστροφο, το «ας πρόσεχε κι εκείνη με τις επιλογές που έκανε» είναι απλά μια ακράδαντα σεξιστική παρόλα στα χείλη όσων πιστεύουν πως η καταπίεση της γυναίκας συνιστά λύση και η αυτοδιάθεσή της κάτι που χωράει την παραμικρή συζήτηση.

Αλλά το Chatpicorg δεν είναι η μόνη πλατφόρμα διαπόμπευσης εκεί έξω

Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα είναι πως η διαρροή των προσωπικών δεδομένων αυτού του είδους δύσκολα μπορεί να ελεχθεί λόγω της φύσης του διαδικτύου. Ίσως έχεις ακούσει κι εσύ σε παρέες μεταξύ φίλων για κλειστά γκρουπ τσατ όπου μπαίνει κάποιος μόνο αφού λάβει πρόσκληση από κάποιον «φίλο», μέσα στα οποία γίνεται ακριβώς η ίδια εμετική δοσοληψία. Δεν έχει πλάκα. Δεν είναι κάτι απλό. Ούτε και είναι τρόπος αποσυμπίεσης από την καθημερινότητα να κάθεσαι αραχτός στον καναπέ σου με το ένα χέρι μες στο παντελόνι και να βλέπεις κάτι που ανέβασε κάποιος άλλος κι όχι εσύ. Γιατί η ευθύνη και η ενοχή σε βαραίνει εξίσου. Είναι βιασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Κι εμείς οι γυναίκες, ας σταματήσουμε επιτέλους να ισχυριζόμαστε πως αυτά συμβαίνουν μόνο σε όσες τα επιτρέπουν. Όσο κι αν έχει εκθέσει το σώμα του δημόσια ένας άνθρωπος, ποτέ δεν έδωσε το δικαίωμα να τον βλέπεις να ασθμαίνει από ηδονή χωρίς να το ξέρει. Πάλι τα αυτονόητα καταλήξαμε να λέμε.

Και για το τέλος, ένα μπράβο που πρέπει να ακουστεί. Ελλείψει άποτελεσματικής δράσης από τα αρμόδια όργανα, κάποιος έκανε κάτι υπέροχο. Νιάου.