OPINIONS

Beyonce – Jay Z: Δεν κλείνει σπίτι, μαγαζί κλείνει. Ένας γάμος κι ένα brand σε κρίση

Ας μιλήσει κάποιος επιτέλους. Τι συμβαίνει με την Beyonce, τον Jay Z και το γάμο τους; Πώς είναι δυνατόν να βρεθήκαμε εν μέσω αυτής της θρυλούμενης ενδοοικογειακής κρίσης. Κάποιος θα μας έδωσε το ελεύθερο να κοιτάξουμε από την κλειδαρότρυπα και εν τέλει να μπούμε και στο καθιστικό τους περιμένοντας ενημέρωση.

Η υπόθεση Beyonce πάει παρέα με την επεξήγηση ”Να πέσετε να την φάτε, αντέχει”.

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή μήπως και βρούμε την άκρη, μήπως και πάρουμε κάποιες απαντήσεις. Γνωρίσαμε την μικρή Beyonce στα τέλη της δεκαετίας ως μέλος των Destiny’s Child. Έκανε εντύπωση και ξεχώρισε από τις άλλες δύο με τη solo καριέρα να έρχεται πολύ γρήγορα. Το 2003 ντεπουτάρει ως solo καλλιτέχνης με το άλμπουμ ”Dangerously In Love”. Ο κακός χαμός. Πούλησε πάνω από 11 εκατομμύρια και κέρδισε 5 Grammys.

 

Μεγαλώνει και εξελίσσεται σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Μαθαίνουμε ό,τι κι αν κάνει και κάπου ανάμεσα σε τεράστια ποσά, δίσκους, εμφανίσεις και συναυλίες ενημερωνόμαστε για την σχέση της με τον Jay Z. Βρισκόταν στο πλευρό της με την επαγγελματική ιδιότητα του παραγωγού όμως ο δεσμός τους ολοκλήρωνε το παραμύθι.

Οι δυο τους αποτελούν ερωτικό ζευγάρι, συνεργατικό δίδυμο, επιχειρηματικό ντουέτο και κοινωνικό φαινόμενο. Η ιδέα της ένωσης δύο τόσο επιτυχημένων ανθρώπων εξιτάρει το μυαλό μας και συμπυκνώνει το όνειρο που θα θέλαμε να ζήσουμε έστω και κατά προσέγγιση εμείς. 1111 Παντρεύονται το 2005 και γίνονται ένα από τα πιο ισχυρά ζευγάρια της παγκόσμιας pop κουλτούρας. Η κυρία Knowles μετονομάζεται σε κυρία Carter και κατακτά τον κόσμο με τον σύζυγό και συνεργάτη δίπλα της, πίσω και μπροστά της. Ξέρει πολύ καλά πως το στεφάνι της είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της μουσικής βιομηχανίας. Αν και η ίδια πανίσχυρη επιχειρηματίας κάνει ένα βηματάκι πίσω, αναγνωρίζοντας το ισχύς εν τη ενώσει.

 

Τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής σχέσης είναι εξαιρετικά ρευστά. Δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Beyonce δεν ήταν ποτέ αφεντικό του εαυτού της. Όταν ”απέλυσε” τον πατέρα της Matt Knowles από μάνατζερ, τη θέση του κάλυψε ο Jay. Ο ”αξιωματικός Matt” ανάγκαζε την Bey να δουλεύει από 13 ετών, 7 ημέρες την εβδομάδα και αντικαταστάθηκε από έναν εξίσου καταπιεστικό διαχειριστή της επιτυχίας, τον άνδρα της.

Όλοι πιστεύαμε πως περνούσαν καταπληκτικά. Συνέβαινε όμως κάτι τέτοιο ή το πλασάρισμα μίας ωραίας εικόνας ήταν μέρος ενός σχεδιασμένου επαγγελματικού πλάνου; Οι φήμες που τους θέλουν να χωρίζουν αποτέλεσε το βούτυρο στο ψωμί μας.

Η αδυναμία της ανθρώπινης φύσης είναι τόσο ισχυρή που το τέλειο δεν το αντέχει, ιδίως όταν όλο αυτό συμβαίνει εκτός της σφαίρας του εγώ της. Δε γίνεται να είναι αγαπημένοι, επιτυχημένοι, ευτυχισμένοι και πλούσιοι. Εναγώνια αναζήτηση για το ψεγάδι που θα την κατεβάσει από τον θεϊκό της θρόνο και θα την φέρει λίγο πιο κοντά στο ανθρώπινο. 222

Η ματαιότητα της σκέψης είναι η εφαρμογή της έκφρασης ”να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα”. Η ανθρώπινη φύση κάποιες φορές αφήνεται στη μικροπρέπειά της και χαίρεται με το πρόβλημα του διπλανού. Αντικείμενο πόθου, φθόνου και κοινωνικού διαχωρισμού. Κι όμως η υπερέκθεση της ζωής αυτών των δύο προσώπων μας επέτρεψε να αισθανόμαστε έτσι. Η δική τους επιλογή για προβολή έδωσε σε εμάς το δικαίωμα να ασχολούμαστε τόσο έντονα με την ζωή τους και τώρα με τον πιθανό χωρισμό τους. Τελικά υπήρξαν ποτέ η μετουσίωση της απόλυτης αγάπης; 333 Οι κινήσεις των τελευταίων μηνών μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Στις 14 Μαίου πήγαν στο γήπεδο. Οι φωτογράφοι εντόπισαν πως το τατουάζ ”IV”, αγαπημένος αριθμός του ζεύγους, εξαφανίστηκε από το δάχτυλο της Beyonce.

 

Το επεισόδιο με την επίθεση της Solange, αδερφής της Beyonce, στο ασανσέρ εναντίον του Jay Z παίρνει άλλες διαστάσεις και τα δημοσιεύματα γράφουν πως όλο αυτό έγινε επειδή ο Jay θα έβλεπε αργότερα τη Rihanna. Η Solange εικάζεται ότι του φώναζε: ”Φτάνει, είμαι σίγουρος ότι το κάνεις μαζί της”. Δεν είναι πρώτη φορά που ακούμε πως το ζευγάρι είχε μία αρκετά ελεύθερη σχέση. Rita Ora και Obama είναι δύο από τα ονόματα που έχουν ακουστεί για τις εξωσυζυγικές τους σχέσεις.

 

Τελευταίο ”χτύπημα” η εμφάνιση της Beyonce στο Seattle στα πλαίσια της περιοδείας τους ”On The Run Tour”. Φιλιά και αγκαλιές αλλά τα δαχτυλίδι του γάμου πουθενά. Ο γάμος των Carter και επισήμως σε κρίση. Η 32χρονη σταρ ψάχνει σπίτι σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες ενώ ο χωρισμός δεν ανακοινώνεται ακόμα εξαιτίας του συμβολαίου της περιοδείας από την οποία θα βάλουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς πάνω από 120 εκατομμύρια δολάρια. Όχι κι άσχημα.

 

Δεν έχουμε καταλάβει αν αυτή η σχέση βασίστηκε στον έρωτα ή το βιβλιάριο της τράπεζας. Δύσκολο να απαντήσει κανείς όταν τόσα μηδενικά προστίθενται στους λογαριασμούς. Στις 4 Απριλίου 2005, μία ημέρα πριν το γάμο, υπογράφουν προγαμιαίο συμβόλαιο. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς συζύγους. Ο δικηγόρος του ζευγαριού, Raoul Felder, δηλώνει πως αν δεν είχαν διευθετήσει με αυτόν τον τρόπο τα οικονομικά τους δε θα χρειάζονταν δικηγόρο, αλλά ψυχίατρο”. Είναι πολλά τα λεφτά για να υπερισχύσει η αγάπη. Το καταλάβαμε πολύ καλά.

Εδώ δεν κλείνει σπίτι, μαγαζί κλείνει. Ένας γάμος κι ένα brand σε κρίση.

Καμία σχέση δεν είναι Flawless (aka αψεγάδιαστη). Το πήραμε το μήνυμα.