OPINIONS

Από την αβάσταχτη αλαζονεία της Τούνη, στην αβάσταχτη χυδαιότητα των haters της

Instagram.com/jtouni

Τα Instagram Stories σε αυτή τη χώρα έχουν τη δύναμη να βάλουν φωτιά στα πληκτρολόγια. Τα Instagram Stories της Ιωάννας Τούνη δε, δείχνουν να έχουν αυτή τη δυνατότητα ανάφλεξης, ενισχυμένη. Καιρό μετά το «επεισόδιο στους Παξούς», ήρθε το νέο επεισόδιο στο σίριαλ των οργισμένων αντιδράσεων της influencer και επιχειρηματία κατά υπαλλήλων.

Η Ιωάννα Τούνη το βράδυ της Πέμπτης 18 Νοεμβρίου ταξίδευε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα αεροπορικώς. Σε ένα Instagram Story της με κατεβασμένη τη μάσκα της από τον χώρο της καμπίνας του αεροσκάφους, μοιράστηκε την αγανάκτησή της με τους υπαλλήλους γνωστής αεροπορικής εταιρείας που της ζήτησαν να πληρώσει 40 ευρώ για το υπέρβαρο της χειραποσκευής της.

To Instagram Story της Ιωάννας Τούνη που έβαλε φωτιά στο Twitter

Τούνη Instagram.com/jtouni

«Ψωμόλυσσες. Πετάω minimum δύο φορές κάθε βδομάδα μαζί τους. Τους έχω αφήσει έναν σκασμό λεφτά. Και μου έκαναν ολόκληρο σκηνικό (σε άδεια πτήση) γιατί είχα δύο κιλά έξτρα στη χειραποσκευή μου! Και με χρέωσαν +40€. Τους πέταξα 50€ και έφυγα. Καλά δεν έκανα;», αναρωτήθηκε η Ιωάννα Τούνη και σε poll της ρώτησε τους followers της αν έκανε καλά.

«Έξαλλη, αυτό έγινα. Έξαλλη. Ψωμόλυσσες. Ουστ», ανέφερε η Ιωάννα Τούνη προαναγγέλοντας ότι θα αλλάξει αεροπορική εταιρεία που θα προτιμά για τις μετακινήσεις της. Το 78% των followers της που απάντησαν στο poll συμφωνούσαν μαζί της.

Ξέρεις τι δεν καταλαβαίνω; Οκ, η Ιωάννα Τούνη έγινε έξαλλη. Οκ, Ιωάννα Τούνη θεώρησε ότι η αντίδρασή της στο γεγονός ότι δεν εξαιρέθηκε από κανονισμούς που ισχύουν σαφώς για όλους, μόνο και μόνο επειδή πετά τακτικά, έπρεπε να είναι να πετάξει ένα πενηντάευρω στα μούτρα κάποιου που απλά ακολουθούσε την πολιτική της εταιρείας του. Οκ, η Ιωάννα Τούνη θεωρεί ότι όποιος ζητά τα χρήματα που δικαιούται όταν αυτοί οι κανόνες δεν ακολουθούνται είναι ψωμόλυσσας.

Αλλά δεν καταλαβαίνει ότι αυτά που λέει είναι τουλάχιστον προκλητικά; Δεν μπορούσε να κρατήσει την απόφασή της να αλλάξει αεροπορική εταιρεία για τον εαυτό της; Την έξαλλή της κατάσταση για 2-3 φίλους στους οποίους θα περιέγραφε το περιστατικό; Την -για μία ακόμα φορά- υποτίμησή της προς εργαζόμενους για την πάρτη της;

Θα μου πεις το 78% (σήμερα γιατί χθες ήταν 85%) των followers της συμφώνησε μαζί της. Ο μικρόκοσμος της Ιωάννας Τούνη συμφωνεί κι επικροτεί. Επικροτεί τη λογική «είμαι ο πελάτης και έχω πάντα δίκιο» εις βάρος εργαζομένων, εις βάρος άλλων πελατών που συμμορφώνονται με τους κανόνες, εις βάρους οποιουδήποτε πέρα από τον υπέροχο, πολύτιμο εαυτό τους που αξίζει να στρώνονται κόκκινα χαλιά σε κάθε βήμα του.

Δεν θέλω να φαντάζομαι τι θα είχε συμβεί αν κάποιος αεροσυνοδός έκανε παρατήρηση την ώρα του Instagram Story στην Ιωάννα Τούνη για την κατεβασμένη μάσκα της. Τρέμω στην ιδέα.

Δεν ξέρω με ποια λογική κάποιος άνθρωπος, επιχειρηματίας, εργαζόμενος ο ίδιος μπορεί να υποτιμά τόσο έντονα και τόσο δημόσια κάποιον άλλο εργαζόμενο. Δεν ξέρω γιατί μπορεί οποιοσδήποτε από εμάς να θεωρεί ότι του αξίζει μία διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Είμαι σχεδόν σίγουρη όμως ότι η αβάσταχτη αλαζονεία που επιδεικνύει η Ιωάννα Τούνη σε κάθε ευκαιρία δεν θα πάψει να υπάρχει μόνο και μόνο επειδή κάθε φορά το κοινό αντιδρά σε αυτήν. Η βάση του δικού της κοινού άλλωστε την ακολουθεί τυφλά. Χωρίς διάκριση ή, ακόμα χειρότερα, ταυτισμένο με την συμπεριφορά της.

Οι αντιδράσεις περιλάμβαναν και τον γνωστό σεξιστικό οχετό

Το Instagram Story δεν ήταν triggering μόνο για μένα. Ήταν και για τον κόσμο του Twitter. Η Ιωάννα Τούνη έχει δημιουργήσει προηγούμενα με τις δηλώσεις της για τους «τεμπέληδες» που ζουν από τα επιδόματα την εποχή της πανδημίας, αλλά και με τις διαμαρτυρίες της για τις ταβέρνες των Παξών που ήταν κλειστές το μεσημέρι σε συνθήκες καύσωνα. Ένα ακόμα «χτύπημα» στην λογική των χρηστών του Twitter ήρθε με αυτό το «ψωμόλυσσες».

Αλλά όπως συμβαίνει συνήθως ανάμεσα στα ψύχραιμα σχόλια που επεσήμαναν το προφανές το «Γιατί ρε παιδί μου να εξαιρεθεί από τους κανόνες που ισχύουν για όλους η Τούνη και οποιοσδήποτε επιβάτης;», στο Twitter ξέσπασε και ο γνωστός σεξιστικός οχετός.

Δεν θα σου βάλω εδώ τέτοια σχόλια, μόνο κάποια ψύχραιμα διάλεξα και σου έβαλα παραπάνω. Θα σε ενημερώσω όμως, ότι αφορούσαν τα γνωστά περί μελών του σώματός της, περί καριέρας βασισμένης σε αυτά, περί των ιδιωτικών της στιγμών που είχαν διαρρεύσει, περί κάποιου τρόπου με τον οποίο φαντάζονται ότι έβγαζε κάποτε τα προς το ζην.

Τα σεξιστικά σχόλια μάλλον δεν θα εκλείψουν ποτέ, όταν το θέμα συζήτησης είναι η Ιωάννα Τούνη. Είναι τα βασικά επιχειρήματα για κάποιους που θέλουν να την κρίνουν και επαναλαμβάνονται δυστυχώς σε κάθε αφορμή.

Τι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο, τι στους Παξούς, τι στο αεροπλάνο προς Θεσσαλονίκη, η Τούνη πάντα για τους haters της θα είναι ένα κομμάτι κρέας και τα σχόλιά τους θα λερώνουν τα μάτια μας.

Και το δίκαιο θα χάνεται. Γιατί όταν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε μία συμπεριφορά που μαρτυρά απόλυτη έλλειψη ενσυναίσθησης και σε έναν σεξιστικό βόθρο, δρόμος δεν υπάρχει.

Το να μην κλείνεις τα μάτια μπροστά σε συμπεριφορές προσβλητικές και να τις αναδεικνύεις εκφράζοντας την αντίθεσή σου σε αυτές είναι ένα πράγμα. Το να το κάνεις χρησιμοποιώντας προσβολές για να διαχωρίσεις τον εαυτό σου ως κάποιο πλάσμα ανώτερης ευφυΐας και αμέμπτου ηθικής σε σχέση με τον άνθρωπο με τον οποίο διαφωνείς, δείχνει περισσότερα για σένα παρά για εκείνον. Δεν απέχει πολύ από το προσβλητικό «ψωμόλυσσες» που πέταξε η Τούνη για ανθρώπους που απλά έκαναν τη δουλειά τους ο τρόπος με τον οποίο εκφράστηκε μεγάλη μερίδα διαφωνούντων στα social media. Just saying.

Από την αβάσταχτη αλαζονεία της Τούνη στον αβάσταχτο σεξισμό του Twitter, σε χωρίζουν λίγες κακοποιητικές λέξεις.

Αχ θα τα μπλέξω, απ’ την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω;