OPINIONS

«Αντρικά συγγνώμη γιατί είπα μαλ@@@@»: Από σεξιστικές μεταμέλειες, αυτή του Light είναι υποδειγματική

NDPPHOTO / ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΡΕΑΣ

Ο Light δεν ήξερε καλύτερα. Το δήλωσε μόνος του. Κι αυτό είναι το πρόβλημα με την πατριαρχία σε αυτή τη χώρα. Είναι τόσο κανονικοποιημένος ο σεξισμός που στίχοι όπως «σε ειδικό σχολείο πηγαίνει. Σκάμε καθυστερημένοι όμως με περιμένει. Τρώει το κ@υλί μου σαν καθυστερημένη. Είναι στερημένη, απεγνωσμένη. Την πήγε στο Παρίσι 5 μέρες και την δέρνει» δεν θεωρούνται κακοποιητικοί, σεξιστικοί και μισαναπηρικοί. Τι θεωρούνται; Ταμάμ σουξεδάκι για live στην Ερμού με κοινό (και) ανήλικα. Σε ποιον πλανήτη δεν καταλαβαίνεις ότι προσβάλεις με το Polo και αναπαράγεις την κουλτούρα του βιασμού;

Το θέμα δεν είναι η «αντρική» συγγνώμη του Light, δεν είναι η δήθεν ηθική ανωτερότητα αυτών που τον βρίζουν στα social media για να δείξουν την κοινωνική ευαισθησία τους ενώ παρκάρουν παράνομα και μπλοκάρουν τις ράμπες αναπήρων. Είναι η κοινωνία που αποδέχεται αυτούς τους στίχους. Πώς φτάσαμε από Το ραπ μου είναι πρόκληση των ΖΝ στην τραπ των μπουζουκιών με στίχους για υπερκαταναλωτισμό και τραμπουκισμό; Γιατί στη σημερινή κοινωνία θεωρείται ντροπή να πηγαίνει κανείς στο ειδικό σχολείο και όχι το να παίζεις ξύλο σε μουσικά βραβεία. Γιατί στη σημερινή κοινωνία μπορείς να λες ό,τι γουστάρεις αρκεί να βγάζεις πολλά λεφτά. Η ηθική δεν έχει καμία αξία, μόνο τα φράγκα. 

Κι εδώ γεννιέται ένα εύλογο ερώτημα. Ας υποθέσουμε ότι ο Light είναι κοινωνικά αναλφάβητος. Δεν υπήρξε κανείς σε αυτή τη δισκογραφική να αναρωτηθεί για το περιεχόμενο του νέου δίσκου του; Δεν βρέθηκε κανείς να αντιληφθεί τον ρατσισμό για άτομα που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με προκαταλήψεις, στερεότυπα και ανισότητες;

 

«Εάν ένας καλλιτέχνης με τέτοια επιρροή στους νέους καταφεύγει σε στίχους που αποπνέουν μισαναπηρισμό και σεξισμό, που προτρέπουν σε βία και αναπαράγουν ακραία ρητορική μίσους, επειδή δεν κατανοεί το περιεχόμενό τους – είναι κρίμα. Αν όμως το κάνει συνειδητά, για τα views και το χρήμα, τότε είναι ντροπή για το ανθρώπινο είδος», ανέφερε η ΕΣΑμεΑ. Στην ανακοίνωση η ΕΣΑμεΑ τον κάλεσε να αποσύρει το τραγούδι, ενώ ζήτησε και την επίσημη παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Ο Light θα αλλάξει απλά τους στίχους.

Καμία «αντρική συγγνώμη» για τον σεξισμό

Το Polo μιλάει απροκάλυπτα για σεξουαλική εκμετάλλευση. Οι γυναίκες με αναπηρία έχουν υποστεί πολλαπλές μορφές καταπίεσης και απαξίωσης. Είναι απελπισία να λέει ένας ενήλικας άνδρας που είναι δημόσιο πρόσωπο «ναι, είπα μαλ@@@@» και να πιστεύει ότι ήταν απλά μια άτυχη στιγμή. Έγινε η αισχρότητα πιο light επειδή την τραγουδάμε; Πού ζει ο Light και δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και δεν έχει ακούσει τίποτα για την κουλτούρα του βιασμού και τον μισογυνισμό; Είναι 2025, ας ρωτούσε το ChatGpt αν είναι στερεοτυπικά σεξιστικοί οι στίχοι του.

Αν το μόνο που σε νοιάζει είναι να κάνεις προϊόν και να κεφαλοποιήσεις κάθε κακοποιητικό στερεότυπο της ελληνικής κοινωνίας, καμία μεταμέλεια δεν είναι πιστευτή.

Τι είπε στη δημόσια συγγνώμη του;

«Σαν άντρας λοιπόν, θα πάρω την ευθύνη των πράξεών μου και όσων είπα. Θα ήθελα να απολογηθώ για άλλη μια φορά σε όλους τους ανθρώπους, τους οποίους πλήγωσα, κυρίως στους φαν μου με ειδικές ανάγκες. Δεν συνειδητοποίησα ότι αυτό που έγραψα ήταν τόσο προσβλητικό. Ακόμα και όταν βγήκε το τραγούδι, τα σχόλια που έβλεπα ήταν ότι το κομμάτι είναι φωτιά».

Πέσαμε από τα σύννεφα με το σεξισμό στους στίχους του Light;

Σώπα καλέ. Είναι ο ίδιος τράπερ που έχει πει το αμίμητο «Όλες τις που@@@@@ απ’ το insta και το video τις έχω γαμ@@@@. Η πρώην μου με τσάκωσε με το πουλί στο χέρι και πήγε να με πνίξει. Έμαθα ότι το έχει πουλήσει το κορίτσι σου πόσο κοστίζει».

Κάποια άτομα επιλέγουν να είναι σεξίσταροι. Κι αυτό είναι το θέμα.

Exit mobile version