OPINIONS

Αυτό το post της Γιάννας Τερζή θα σε βάλει σε σκέψεις

instagram.com/yiannaterzi/

Οι ειδήσεις είναι παντού και τα νέα σε βρίσκουν όσο κι αν προσπαθείς να τα αποφύγεις. «Ακόμα μία γυναικοκτονία», διαβάζουμε και – ας είμαστε ειλικρινείς – πλέον δεν παγώνουμε το ίδιο με τις πρώτες φορές. Κάπως σαν να έχει συνηθίσει το μάτι να διαβάζει τα γράμματα βαλμένα σε αυτή τη (νομικά μη αναγνωρισμένη ακόμα) σειρά.

Τοποθετήσεις επί τοποθετήσεων, συνεντεύξεις, ειδικοί και μη, θύματα, συγγενείς θυτών, μητέρες, πατέρες, γιαγιάδες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, γείτονες. Όλοι έχουν κληθεί να πουν τη γνώμη τους για τη γυναικοκτονία σαν φαινόμενο, τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Φταίει ο θύτης; Φταίει η πατριαρχία; Φταίει το θύμα; Φταίνε οι μαμάδες τους;

Μία ακόμα τοποθέτηση είχε να κάνει η Γιάννα Τερζή μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. H τραγουδίστρια, ανέβασε μια φωτογραφία και στη λεζάντα εξέφρασε την άποψή της. Μάλιστα, απευθυνόμενη στους άντρες, έδωσε και μία συμβουλή.

Γιάννα Τερζή: Η ανάρτησή της που μας έβαλε σε σκέψεις

«Το ότι ακούμε συνεχώς για άντρες που σκοτώνουν τις γυναίκες τους και όχι το αντίστροφο, μας λέει πολλά.

Προφανώς η αξία της ζωής της γυναίκας ακόμα θεωρείται κατώτερη από αυτή του άντρα.

Για μένα, από την εμπειρία μου ως γυναίκα, βασικό ρόλο παίζει η σχέση του άντρα/γιού με τη μάνα, που είναι κι αυτή αποτέλεσμα της επικράτησης της πατριαρχίας. Ένας φαύλος κύκλος που βγάζει στην κοινωνία άντρες καταπιεσμένους στο να εκφράζουν την ανθρώπινη, ευαίσθητη, συναισθηματική πλευρά τους.

Μια συμβουλή με αγάπη προς όλους τους νεότερους ειδικά άντρες: η σχέση με τη μαμά σας θα καθορίσει τις σχέσεις σας με όλες τις γυναίκες της ζωής σας. Φροντίστε όσο μπορείτε να έχετε μια υγιή σχέση μαζί της. Κι αυτό δυστυχώς δε θα το καθορίσει η ίδια.

Αλλά θα σας το υποδείξουν άνθρωποι ειδικοί, ψυχίατροι, ψυχολόγοι κλπ που μπορεί να μη σας πούνε αυτό που θέλετε να ακούσετε, όμως η αλήθεια για όποιον την αντέχει, τον απελευθερώνει από τα δεσμά της παραπληροφόρησης, των αρρωστημένων σχέσεων, της χειριστικότητας ορισμένων μανάδων προς τους γιους. Που πολλές φορές μασκαρεύεται ως «αγάπη» – «εγώ το λέω γιατί νοιάζομαι για σένα!». Και φυσικά δε συμβαίνει αναγκαστικά επίτηδες απ’ τη μεριά τους! Απλά δυστυχώς δεν είναι όλες οι μανάδες ιδανικές, δεν είναι όλες ψυχικά υγιείς.

Έτσι όπως φροντίζετε λοιπόν το σώμα σας, το ντύσιμό σας, το αυτοκίνητό σας, την υγεία σας και πολλά άλλα τσεκάρετε και την επιρροή της μαμάς σας στη ζωή σας… μπορεί να θέλει κι αυτή.. προπόνηση, σέρβις, τσεκ απ, αποκατάσταση ή και.. απομάκρυνση», έγραψε η Γιάννα Τερζή στο instagram.

Για μένα, από την εμπειρία μου ως γυναίκα και έχοντας – μέχρι τώρα – πάρει τη συνειδητή απόφαση να μην γίνω μάνα, η σχέση που έχουν οι γονείς μεταξύ τους και ο καθένας ξεχωριστά με το παιδί, καθορίζει και τις μετέπειτα σχέσεις του παιδιού με τους ανθρώπους που θα συναντήσει στη ζωή του.

Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι βρίσκω άδικο να επωμίζεται την ευθύνη της σωστής ανατροφής του γιου, αποκλειστικά και μόνο η μητέρα του. Μήπως ο φαύλος κύκλος έγκειται τελικά στο ότι ασυνείδητα, ρίχνουμε πάντα το φταίξιμο στη γυναίκα, ανεξάρτητα με τον ρόλο που έχει αυτή στη ζωή του θύτη; Προφανώς έχουμε ξεκαθαρίσει – ελπίζω – ότι δεν φταίει ποτέ το θύμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναζητούμε το λάθος στο πώς έχει μεγαλώσει μια μητέρα το παιδί της ή το αν αυτή είναι ψυχικά υγιής.

Την ίδια στιγμή, η κοινωνία πλήττεται από ασύλληπτα αδιέξοδα με πρωταγωνιστές τους μπαμπάδες. Πατέρες σεξιστές, τοξικοί, χειριστικοί, αλκοολικοί, τζογαδόροι, άπιστοι, αγενείς. Απ’ όλα έχει ο μπαξές. Εικάζω πως, όσο υγιής κι αν είναι η σχέση μιας μαμάς με το παιδί της, αν ο πατέρας είναι ένα κινούμενο σφάλμα, τότε τα ερεθίσματα για τον γιο παραμένουν απαγορευτικά και απόλυτα λανθασμένα σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. 

Αν ο μπαμπάς, μιλάει άσχημα στη μαμά, πώς ο γιος, θα μάθει να συμπεριφέρεται σωστά στις μελλοντικές του σχέσεις;

Αν ακόμα κι εκεί, το αντεπιχείρημα είναι «η μητέρα πρέπει να φεύγει», θα θυμίσω όλους αυτούς τους λόγους που μπορεί να στέκονται εμπόδιο στο να φύγει ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας από το σπίτι του.

«Ο φόβος, η ντροπή, η πίεση από το οικογενειακό περιβάλλον και τις κοινωνικές προκαταλήψεις, στερούν τη δύναμη σε πολλές γυναίκες να ξεφύγουν το συντομότερο δυνατό από μία κακοποιητική σχέση. Ο εκβιασμός ή η απειλή που δέχονται για την ίδια τους τη ζωή ή των παιδιών τους, από το θύτη τους είναι μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από το βίαιο σύντροφο», μου είπε η Έλενα Κουντουρά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο LadyLike.

Μάλιστα, το μόνο σχόλιο κάτω από το post της Γιάννας Τερζή, που εντόπισε την αμφιλεγόμενη άποψή της, προερχόταν από άντρα (και μπράβο του από εμένα). «Εγώ από την εμπειρία μου νομίζω ότι πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο πατέρας σαν πρότυπο. Όταν μεγαλώνεις βλέποντας τον πατέρα σου να σέβεται και να έχει την γυναίκα/μάνα σου πάνω από όλα τότε και εσύ κάνεις το ίδιο. Αυτό σε κάνει και εσένα σαν παιδί να σέβεσαι την μητέρα σου και κάθε γυναίκα και να καταλαβαίνεις το σημαντικότατο ρόλο που παίζει η γυναίκα στην ευτυχία σου είτε σαν μάνα είτε σαν σύντροφος», έγραψε ένας χρήστης του Instagram.

Μια συμβουλή από μένα, με αγάπη προς όλους τους άντρες: να μην ρίχνετε το φταίξιμο στις γυναίκες. Δεν είστε οι μαριονέτες μας. Να είστε και να νιώθετε εσείς οι ίδιοι, υπεύθυνοι των πράξεών σας.