OPINIONS

Absher: Το “ηλεκτρονικό λουρί” που δένει τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

AP Photo/Hassan Ammar

Βήμα μην κάνεις βήμα. Πρώτα θα πάρεις άδεια κι έπειτα θα μπορέσεις να κάνεις δύο βήματα. Μπορείς να κάνεις και περισσότερα γιατί ο άντρας σου έχει το κεφάλι του ήσυχο με τη νέα εφαρμογή που έχει κατεβάσει στο κινητό του. Ξέρει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεσαι. Στην Ελλάδα; Όχι, για τη Σαουδική Αραβία σου μιλάω. Κι αν πιστεύεις πως είναι πολύ μακριά από το σπίτι μας και δε μας αφορά κάνεις το πρώτο εγκληματικό λάθος. Υπάρχουν γωνιές του κόσμου μας που στήνουν τις γυναίκες στον τοίχο και δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλές επειδή είχαμε την τύχη να γεννηθούμε σε μία άλλη γωνιά. Αόρατες γυναίκες. Ορατός κίνδυνος.

Η εφαρμογή Absher, που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και χρησιμοποιείται δωρεάν, επιτρέπει στους άνδρες να ενημερώνονται ή να αφαιρέσουν την άδεια από τις συζύγους τους και τις γυναίκες συγγενείς τους από το να πραγματοποιούν ταξίδια στο εξωτερικό και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις μέσω μηνυμάτων SMS αν τα διαβατήριά τους χρησιμοποιούνται, ανέφεραν ερευνητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην σαουδαραβική έκδοση των ηλεκτρονικών καταστημάτων της Google και της Apple. Προασπιστές των δικαιωμάτων του ανθρώπου τονίζουν ότι οι εταιρείες κολοσσοί της τεχνολογίας επιτρέπουν κακομεταχειρίσεις εναντίον γυναικών και κοριτσιών στο υπερσυντηρητικό Βασίλειο του Ριάντ με το να φιλοξενούν την ηλεκτρονική εφαρμογή.

AP Photo/Hasan Jamali

AP Photo/Hasan Jamali

«Μέρος του σχεδιασμού της εφαρμογής είναι η διάκριση κατά των γυναικών», δήλωσε η Ρόθνα Μπεγκούμ, ειδικός στα δικαιώματα των γυναικών στην Μέση Ανατολή στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο απόλυτος έλεγχος με τον οποίο ένας άνδρας προστάτης τώρα διευκολύνεται με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας κάνει τις ζωές των ανδρών εν τέλει ευκολότερη και περιορίζει τις ζωές των γυναικών κατά πολύ περισσότερο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ δήλωσε χθες στο αμερικανικό δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR ότι δεν έχει γνώση της εφαρμογής Absher, αλλά δεσμεύτηκε «να το κοιτάξει». Οι γυναίκες στην Σαουδική Αραβία πρέπει να λαμβάνουν την άδεια από έναν άνδρα συγγενή τους για να εργαστούν, να παντρευτούν και να ταξιδέψουν με βάση το αυστηρό σύστημα κηδεμονίας, το οποίο οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν ως καταχρηστικό.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ρον Ουάιντεν, κάλεσε δημοσίως την Apple και την Google να αποσύρουν την εν λόγω εφαρμογή από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, σημειώνοντας ότι αυτή προωθεί «καταχρηστικές πρακτικές εναντίον γυναικών», όπως είπε με tweet του.

Ωστόσο, η Σουάντ Αμπού Νταγίντ, εκπρόσωπος στη Μέση Ανατολή της οργάνωσης των δικαιωμάτων των γυναικών «Ισότητα Τώρα», εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον οι εταιρείες θα λάβουν μέτρα. «Η εξουσία και το χρήμα έχει τον λόγο, δυστυχώς, χωρίς να υπάρχει καμία προσοχή στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε στο Thomson Reuters Foundation.

Σε μία χώρα όπου οι βιασμένες γυναίκες δεν αποτελούν τα θύματα και χρεώνονται με επιπλέον κατηγορίες γιατί βγήκαν ασυνόδευτες από το σπίτι τους και έμειναν μόνες με κάποιον άγνωστο άνδρα η εφαρμογή Absher φαντάζει light και ανώδυνη. Είναι όμως ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα των γυναικών. Δεν είναι μόνο το νομοθετικό σύστημα που χαρακτηρίζεται απάνθρωπο αλλά και η κουλτούρα ενός λαού που θεωρεί τη γυναίκα ον κατώτερο που δε χρειάζεται να έχει δικαιώματα γιατί δεν είναι άξια σεβασμού.

AP Photo/Ziad Choufi

AP Photo/Ziad Choufi

Αυτονομία; Μπορείς να γελάσεις με την καρδιά σου μέχρι τα γέλια να γίνουν δάκρυα και να κυλήσουν στα μάγουλά σου. Όσο εσύ διαβάζεις για την τεχνολογική εξέλιξη κάποιες γυναίκες βιώνουν μία φρικτή πραγματικότητα χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Σιωπηλές και άβουλες. Έτσι τις θέλουν κι έτσι είναι. Αφανή θύματα υπομένουν σιωπηλά τη βία μίας κοινωνίας που προκαθόρισε τη ζωή τους και έφραξε το δρόμο σε κάθε αλλαγή. Εκείνες δεν μπορούν να εναντιωθούν. Εμείς;

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην 138η θέση στην λίστα των 144 χωρών που συγκαταλέγονται στην ετήσια Έκθεση για τον Παγκόσμιο Δείκτη που αφορά στο χάσμα μεταξύ των φύλων για το 2017. Ισότητα των φύλων: Μια υπόθεση “under construction” και ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και ανηφορικός.

 

Επ πού πας; εσύ πήρες μέρος στην έρευνα του Ladylike;

Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Hassan Ammar