OPINIONS

10 περιπτώσεις που το “όχι” πρέπει να λέγεται περιφραστικά

Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν, για τη σημασία που έχει να λέμε "όχι" στη ζωή μας και να θέτουμε κάποια όρια στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. "Αν πούμε όχι, δε σημαίνει ότι ο περίγυρος μας, παύει να μας δέχεται ή να μας εκτιμά", διαβάζουμε επίσης στο sec-aftoektimisi.gr.

Όταν θέλουμε να αρνηθούμε, λένε οι ειδικοί, να το κάνουμε με συντομία, ανοιχτά και με σαφήνεια. Φυσικά, σεβόμαστε τους επιστήμονες αλλά ως αντιδραστικά άτομα, το επεξεργαζόμαστε λιγάκι παραπάνω.

Είναι πάντα καλό να λέμε “όχι”; ΌΟΟΟχι βέβαια. Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις, που επιβάλλεται να είμαστε λίγο πιο περιφραστικές. Εμείς σκεφτήκαμε 10 από αυτές και εξηγούμαστε.

1. Έχεις σχέση;

Βάζουμε αυτή την ερώτηση πρώτη, γιατί είναι παγίδα. Μεγάλη παγίδα, ειδικά αν το relationship status σου είναι ακόμα αδιευκρίνιστο. Αν απαντήσεις “όχι” κινδυνεύεις να θεωρηθείς ψεύτρα, στην περίπτωση που βγαίνεις με κάποιον και είσαι στις αρχές. Αν πάλι είσαι στα χωρίσματα, επίσης δεν είναι ορθόν ένα ξερό “όχι” γιατί απλά δεν ισχύει.

Αν βαριέσαι τα πολλά πολλά, απάντα “είμαι μια χαρά” και άσε το μυστήριο να πλανάται μέχρι να ξέρεις και εσύ τι σου συμβαίνει. Η ίδια απάντηση είναι χρήσιμη και για τις περιπτώσεις που θεωρείς την ερώτηση αδιάκριτη. – “(Θες να μου πεις αν) είσαι σε σχέση;” – “Όλα καλά”

2. Θέλεις να τα φτιάξουμε;

Χωρίς να θέλουμε να είμαστε απόλυτες… αν είσαι πάνω από 18 χρονών και ακούσεις από άντρα αυτή την ερώτηση, χωρίς ίχνος χαμόγελου στο πρόσωπο του, δε χρειάζεται να πεις όχι. Τρέξε, λέγοντας ότι θα χάσεις το λεωφορείο.

3. Είμαι ο καλύτερος;

Aχμ. Λυπούμαστε αν σου θυμίζουμε αστείες ή άβολες στιγμές, αλλά ανήκουν και αυτές στο πεδίο, που επιβάλλεται να “μην πεις όχι, μην πεις όχι”. Όταν είσαι στις πολύ προσωπικές στιγμές με τον αγαπημένο σου και τυχαίνει να σε ρωτάει κάτι, όπως αν είναι ο καλύτερος, προφανώς και η απάντηση δε μπορεί να είναι “όχι” ακόμα και αν ισχύει.

Αν και φαίνεται ότι η μόνη λύση είναι το “ναι”, μπορείς να του κλείσεις το στόμα με χίλια φιλιά κι ας πάνε στην ευχή τα παλιά. Επίσης, μπορείς να το δουλέψεις λίγο μαζί του, ώστε κάποτε, να μπορείς να του απαντάς με ειλικρίνεια ότι είναι ο καλύτερος.

4. Δε σου λείπω καθόλου;

Είναι από αυτές τις ερωτήσεις που γίνονται από πρώην αγαπητικούς, είτε από κοντά είτε έσω μηνύματος την ώρα που εσύ μάλιστα, διασκεδάζεις με φρέσκα entries στη ζωή σου.

Προφανώς αν δε σου λείπει πια και αν ο λεγάμενος σου είχε κάνει το βίο αβίωτο, να χρειαζόταν να του στείλεις ένα τεράστιο ΟΧΙ, με κενά ενδιάμμεσα στα τρία γράμματα. Αλλά, κοίταξε να δεις τώρα. Αν το κάνεις θα φανείς κολλημένη, υστερική, υπερβολική και σίγουρα όχι αυτή που πραγματικά δε νιώθει καθόλου έλλειψη του πρώην της.

Υπάρχει η λύση να μην απαντήσεις ποτέ, αλλά επειδή είσαι και ευγενικό κορίτσι, αν θες να φερθείς με το γάντι μπορείς να πεις απλά, λιτά και απέριττα “δε νομίζεις πως είναι πια αργά να συζητάμε για τέτοια;”.

5. Σου αρέσουν τα καινούργια μου παπούτσια;

Έλα μωρέ, όλα είναι πολύ σχετικά. Αν αυτό που φοράει στο πόδι της, η φίλη ή η συνάδερφος στο γραφείο, σου φαίνεται από πολύ έως υπερβολικά πολύ τραγικό, μην απαντήσεις ένα ξερό όχι στην ερώτηση της. Ρώτησε τη γνώμη σου, άρα για εκείνη μετράει. Πες της:

“Δε θα τα φόραγα” ή “Δε νομίζω ότι σε κολακεύουν” ή αν πια έχεις τόσο θάρρος και όρεξη για πλάκα “ο Χριστός και η Παναγία χρυσή μου, τι χάλι είναι αυτό”. Το “όχι” είναι πολύ λίγο για να εκφράσει τις σκέψεις σου.

(Φυσικά η ερώτηση μπορεί να αφορά οποιοδήποτε ρούχο, τσάντα κλπ)

6. Τρως γιουβέτσι ε;

Σε έχει καλέσει ο άλλος στο σπίτι του, προσφέρεται να σου κάνει το τραπέζι και καλείσαι να απαντήσεις στο αν τρως αυτό που έχει ετοιμάσει. Ε, μην απαντάς “όχι”, αν όντως έτυχε να μην είναι του γούστου σου.

Μπορείς να πεις ότι προτιμάς ένα άλλο φαγητό ή ότι θα δεχτείς το τραπέζι, την επόμενη φορά που θα έχει κάτι πιο κοντά στα γούστα σου. Δε θα σου πω να πεις ψέματα πως έχεις κανονίσει ή είσαι ήδη χορτάτη. Άμα θες να το κάνεις, δική σου ευθύνη.

7. Καλά δεν περνάμε;

Τον συμπαθείς. Μέσα στην καρδιά σου τον έχεις. Αλλά αυτός ο φίλος δε σου κρατάει καθόλου καλή παρέα, μερικές φορές. Ειδικά τότε, που τον βλέπεις μετά από καιρό και σε παίρνει μονότερμα. Εκεί, στη θάλασσα της πληροφορίας που προσπαθείς να πλεύσεις με μεγάλη προσπάθεια, έρχεται και η ερώτηση “καλά δεν περνάμε;” για να σε κάνει να αισθανθείς η χειρότερη αυτού του πλανήτη, που θες τόσο να φωνάξεις ΟΧΙ.

Μην το κάνεις, γιατί ακριβώς τον έχεις μέσα στην καρδιά σου αλλά και γιατί οκ, τυχαίνει καμιά φορά τα αισθήματα να μην είναι αμοιβαία (έως πολλές φορές θα λέγαμε).  Χαμογέλασε αρχικά. Μετά αν έχεις όρεξη, βγάλτο από μέσα σου ότι σε έπιασε πονοκέφαλος και πες με νόημα ότι “τότε”, είχατε περάσει καλύτερα. Πάντα με τρόπο.

8. Έχεις να μου δώσεις 100 ευρώ; Θα στα δώσω

Η αμήχανη στιγμή που κάποιος όχι τόσο κοντινός σου άνθρωπος, παίρνει το θάρρος να σου ζητήσει δανεικά. Από τη μία καταλαβαίνεις και συμπονάς, από την άλλη δε σου περισσεύουν, ούτε ρισκάρεις 100 ευρώ από το πορτοφόλι σου, αν δεν είσαι σίγουρη ότι θα τα έχεις σύντομα και πάλι δικά σου. Αρνείσαι ευγενικά λέγοντας ότι δεν έχεις πάνω σου ή ότι πραγματικά δεν έχεις τη δυνατότητα.

9. Μου κάνεις μια χάρη;

 

Αυτή η ερώτηση μπορεί να συνοδεύεται από οτιδήποτε. Υπάρχουν μέρες που δεν είσαι έτοιμη να κάνεις τίποτα για οποιονδήποτε. Πριν, όμως, απαντήσεις όχι, σαν το πιο αντιδραστικό άτομο επάνω στη γη, καλύτερα να το σκεφτείς διπλά. Ίσως, θα ήταν καλύτερα να πεις ότι “δεν είσαι πολύ καλά” και να αποφύγεις να μπεις στη διαδικασία να ακούσεις το αίτημα, που έτσι και αλλιώς δε θες με τίποτα να φέρεις εις πέρας.

10. Μήπως είσαι πολύ αντιδραστική;

“Αντιδραστική; Εγώ αντιδραστική; ΟΧΙ, ΠΟΤΕ”! Kαταλαβαίνεις ότι αν απαντήσεις έτσι, δε θα σε πιστέψει κανείς, ακόμα κι αν δεν είσαι πράγματι αντιδραστική. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απαντήσεις με ερώτηση: “γιατί το λες αυτό;” ή βάζοντας το ρήμα “νομίζω” στην απάντηση σου. “Δε νομίζω ότι είμαι”.

Διάβασε ακόμα στο Ladylike:

Σταμάτα να λες “ναι” συνέχεια! Μάθε και το “όχι”

12 φάουλ στην επικοινωνία σου με τους άλλους