ΣΧΟΛΕΙΟ

Βάσω Λασκαράκη: Το ξέσπασμά της για τα σχολικά βιβλία και τo poll που τη «δικαίωσε»

Insagram.com/vasolaskaraki/

Η Βάσω Λασκαράκη είναι μητέρα της Εύας και η κόρη της φοιτά πλέον στην Ε’ Δημοτικού. Όπως όλοι οι γονείς, έτσι κι εκείνη, έχει μπει σε «σχολικούς ρυθμούς» που περιλαμβάνουν την ενασχόληση με το καθημερινό διάβασμα των παιδιών της. Η Βάσω Λασκαράκη σε μία σειρά από Instagram Stories μοιράστηκε το δικό της παράπονο για τα σχολικά βιβλία κι αυτό δεν είχε να κάνει με ελλείψεις σε βιβλία μαθημάτων που δεν έχουν παραδοθεί, αλλά με το περιεχόμενο.

«Θέλω να ρωτήσω κάτι πάρα πολύ απλό. Όλοι εσείς οι άνθρωποι που φτιάχνετε αυτά τα βιβλία τα σχολικά, για ποιο λόγο δεν συνυπολογίζετε τις ηλικίες για τις οποίες φτιάχνονται αυτά τα βιβλία;», είπε ξεσπώντας για τα σχολικά βιβλία η Βάσω Λασκαράκη. Η ίδια τόνισε στη συνέχεια ότι τα βιβλία της κόρης της είναι δυσνόητα, πράγμα που είχε διαπιστώσει και στα βιβλία των μικρότερων τάξεων που φοίτησε ως τώρα η κόρη της, Εύα.

«Εκτός από άγνωστες λέξεις για την ηλικία των παιδιών, είναι και κακοσυνταγμένα, δεν βγάζουν νόημα, είναι ακαταλαβίστικα και δεν θα με πείσει κανείς για το αντίθετο. Φτιάξτε τα βιβλία καλύτερα, έλεος! Από τότε που πηγαίναμε εμείς σχολείο, δεν έχει διορθωθεί και κάτι. Τα βιβλία έχουν αλλάξει αλλά συνεχίζουν να είναι ακατανόητα», πρόσθεσε η Βάσω Λασκαράκη.

H Βάσω Λασκαράκη μίλησε εν γένει για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αλλάξει, καθώς «όλα ξεκινούν από την παιδεία» κι αυτή μάλλον είναι η ευθύνη όλων μας προς τη νέα γενιά. Τα όσα είπε έφεραν πολλά μηνύματα στα DM της στο Instagram τόσο από γονείς, όσο και από εκπαιδευτικούς, που μάλιστα όπως είπε της έλυσαν και τη σημαντικότερη απορία της.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς τους δασκάλους που μου έχετε στείλει τόσα πολλά μηνύματα. Μου λύσατε μία φοβερή απορία, 4-5 από εσάς μου είπατε το ίδιο πράγμα: Ότι η επιτροπή που γράφει τα βιβλία είναι κάποιοι θεωρητικοί που δεν έχουν μπει ποτέ σε τάξη να διδάξουν και δεν έχουν έρθει σε επαφή με τα παιδιά. Πολύ έξυπνο. Μπράβο σε αυτή την επιτροπή και σε όποιον επιλέγει αυτή την επιτροπή να γράψει τα βιβλία, τα θεωρητικά για τα παιδιά.

Βάλτε τους δασκάλους που έχουν σπουδάσει να διδάσκουν στην Α, Β, Γ, Δ και Ε δημοτικού και ξέρουν τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες, που ξέρουν τι μπορούν να απομνημονεύουν και τι τους μένει. Για όνομα του Θεού δηλαδή, το σκεφτόμαστε εμείς και δεν το σκέφτεστε εσείς; Τι; Βαριέστε; Τι να πω;», κατέληξε η Βάσω Λασκαράκη.

Στη συνέχεια ζήτησε από τους followers της να απαντήσουν αν συμφωνούν μαζί της για το θέμα των σχολικών βιβλίων και το κατά πόσο είναι δυσνόητα η όχι. Σχεδόν καθολική ήταν η συμφωνία όσων συμμετείχαν στο poll μαζί της.

Βάσω Λασκαράκη Instagram.com/vasolaskaraki

Επιπλέον μοιράστηκε το μήνυμα που έλαβε από γονέα παιδιού με Asperger. «Η κόρη μου άριστη μαθήτρια με σύνδρομο Asperger. Την παπαγαλία των Πανελληνίων δεν την άντεξε. Σπουδάζει μοριακή βιολογία και γενετική στην Ολλανδία. Όσο κι αν μου λείπει, το παιδί μου είναι εκεί που πρέπει να είναι. Ήρεμο, ευτυχισμένο, με άψογη αντιμετώπιση και βοήθεια από τους καθηγητές», της έγραφαν.

Η Βάσω Λασκαράκη σχολίασε: «Καλή δύναμη σε όλους τους γονείς που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με όποιον τρόπο γιατί τα παιδιά τους βρίσκονται στην άλλη άκρη όχι γιατί τεμπελιάζουν αλλά γιατί έχουμε αυτό το υπέροχο σύστημα».

Βάσω Λασκαράκη Instagram.com/vasolaskaraki

Ένα σύστημα που δυσκολεύει όχι μόνο τα παιδιά που μπορεί να αντιμετωπίζουν αναπτυξιακές διαταραχές ή μαθησιακές δυσκολίες, αλλά μάλλον κάθε μικρό μαθητή που δεν συμπαθεί ιδιαίτερα την αποστήθιση. Κι αυτό συνέβαινε από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας στα σχολικά θρανία. Ενα σύστημα που μάλλον δυσκολεύει και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, που σύμφωνα με τη Βάσω Λασκαράκη και τα μηνύματα που έλαβε, δήλωσαν επίσης απογοητευμένοι από τον τρόπο που συντάσσονται τα σχολικά βιβλία.