ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Τοκετός στο νερό: Τα οφέλη, οι κίνδυνοι και όσα θέλεις να ξέρεις

iStock

Όταν σκέφτεσαι την εμπειρία του τοκετού σου, πιθανότατα να έχεις αρκετές ιδέες στο μυαλό σου. Ίσως θέλεις να είσαι περιτριγυρισμένη από την οικογένεια και τους φίλους σου. Ή μπορεί να θέλεις μια προσωπική εμπειρία ανάμεσα σε σένα, τον σύντροφό σου, τον γιατρό ή τη μαία σου.

Και ανάμεσα στις επιλογές σου, μπορεί να είναι και ο τοκετός στο νερό. Οι τοκετοί στο νερό γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς μεταξύ των γυναικών που θέλουν να δοκιμάσουν έναν φυσικό τοκετό ή να χρησιμοποιήσουν πολύ λίγα φάρμακα για τον πόνο κατά τη διάρκειά του. Τι είναι όμως ακριβώς ο τοκετός στο νερό; Ποια είναι τα οφέλη και οι πιθανοί κίνδυνοι;

Τοκετός στο νερό Pexels

Τι είναι ο τοκετός στο νερό;

Ακόμη και για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον όρο, ο τοκετός στο νερό είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: Πρακτικά σημαίνει ότι η διαδικασία των ωδινών, αλλά και της γέννησης όταν είναι δυνατόν, εξελίσσεται μέσα στο νερό θερμοκρασίας 37 °C βαθμών, συνήθως σε μια μπανιέρα ή πισίνα τοκετού.

Οφέλη του τοκετού στο νερό

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τα πιθανά οφέλη των γεννήσεων στο νερό, ενώ πολλές γυναίκες που έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη επιλογή, έχουν αναφέρει θετικά αποτελέσματα στην εμπειρία του τοκετού τους. Ορισμένες γυναίκες βρήκαν ότι ο τοκετός στο νερό είναι καταπραϋντικός, βοηθά στη μείωση του στρες και στην ηρεμία του νεογέννητου μωρού τους. Αυτού του είδους τα οφέλη έχουν επίσης αναφερθεί από γυναίκες που έχουν επιλέξει να περάσουν μέρος του τοκετού, αλλά όχι να γεννήσουν στο νερό Μερικά από τα οφέλη που έχουν αναφέρει γυναίκες που έχουν επιλέξει τον τοκετό στο νερό είναι:

Μια πιο χαλαρωτική εμπειρία γέννησης

Τα ζεστά μπάνια είναι ήδη ένας καθημερινός τρόπος χαλάρωσης. Έτσι, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί η βύθιση σε ένα ζεστό μπάνιο κατά τη διάρκεια του τοκετού θα μπορούσε να έχει τα ίδια οφέλη χαλάρωσης. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης της μαμάς, δημιουργώντας μια πιο ήρεμη εμπειρία συνολικά.

Συντομότερος τοκετός

Λόγω της άνωσης του νερού, πολλές γυναίκες βρίσκουν ευκολότερο να κινηθούν και να επανατοποθετηθούν κατά τη διάρκεια του τοκετού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τις συσπάσεις να εξελιχθούν πιο ομαλά.

Λιγότερη ανάγκη για παυσίπονα

Δεδομένου ότι το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση, μπορεί επίσης να προκαλέσει την απελευθέρωση περισσότερων ενδορφινών και να βελτιώσει τη ροή του αίματος στους μύες της μήτρας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τη μαμά να χειριστεί φυσικά τους πόνους του τοκετού.

Νιώθεις πραγματικά την εμπειρία του τοκετού

Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι το να μπορούν να νιώσουν τη διαδικασία της γέννησης, με ένα διαχειρίσιμο επίπεδο πόνου, τις κάνει να νιώθουν πιο παρούσες και συνδεδεμένες με το γεγονός.

Πιθανοί κίνδυνοι για τον τοκετό στο νερό

Ο τοκετός στο νερό μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για τις μαμάδες που θέλουν να διαχειριστούν την εμπειρία του τοκετού τους με φυσικό τρόπο, αλλά υπάρχουν ορισμένα πιθανά μειονεκτήματα που πρέπει να γνωρίζεις. Αν αναρωτιέσαι λοιπόν πόσο ασφαλείς είναι οι τοκετοί στο νερό;, παρακάτω θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις.

Οι τοκετοί στο νερό συνιστώνται μόνο για εγκυμοσύνες χαμηλού κινδύνου

Οι τοκετοί στο νερό και όπως κάθε άλλο είδος φυσικού τοκετού, συνιστώνται μόνο σε εγκυμοσύνες με χαμηλού κινδύνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οποιαδήποτε επιπλοκή κατά τη διάρκεια του τοκετού, μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω τη διαδικασία από την ανάγκη να βγει η μητέρα με ασφάλεια από το νερό.

Υπάρχει περιορισμένη έρευνα

Ενώ έχουν γίνει αρκετές μελέτες σχετικά με τα πιθανά οφέλη της υδροθεραπείας και των γεννήσεων στο νερό, οι ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα, ειδικά σε ό,τι αφορά τους πιθανούς κινδύνους της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Πιθανός κίνδυνος μόλυνσης

Ο χρόνος που περνά το μωρό κάτω από το νερό κατά τη διάρκεια ενός τοκετού στο νερό είναι συχνά μια κύρια ανησυχία για πολλούς ειδικούς. Δεδομένου ότι το αίμα, άλλα υγρά και στερεά αποτελούν φυσικό μέρος του τοκετού και της γέννας, τα μωρά θα μπορούσαν να εκτεθούν σε βακτήρια εάν ανοίξουν τα μάτια ή το στόμα τους κάτω από το νερό. Και αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μόλυνση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις αύξησης της μόλυνσης για μωρά που γεννήθηκαν στο νερό.

Οι επιλογές διαχείρισης του πόνου μπορεί να είναι πιο περιορισμένες

Εάν επιλέξεις τον τοκετό στο νερό, η επισκληρίδιος δεν θα είναι ανάμεσα στις επιλογές σου, για τη διαχείριση του πόνου. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι η βύθιση στο νερό μπορεί να το αναπληρώσει αυτό, αλλά εξακολουθεί να είναι κάτι που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη καθώς σκέφτεσαι το είδος της εμπειρίας που θέλεις να ζήσεις. Εάν το ζεστό νερό δεν επαρκεί για να διαχειριστείς τους πόνους της γέννας και θέλεις να εξερευνήσεις άλλες επιλογές, μπορεί να είναι δυνατό να πάρεις παυσίπονα αφού βγεις από τη μπανιέρα τοκετού. Οι επιλογές σου τελικά θα εξαρτηθούν από το πόσο κοντά βρίσκεσαι στο να γεννήσεις και από το πού θα επιλέξεις να γίνει η γέννα.

Μπορείς να γεννήσεις στο νερό σε νοσοκομείο;

Ναι, μπορείς. Ο πρώτος τοκετός στο νερό έγινε σε μαιευτήριο στην Ελλάδα το 1999 και έκτοτε, και άλλες μαιευτικές κλινικές παρέχουν στις μέλλουσες μητέρες τη συγκεκριμένη επιλογή. Ανάμεσα στις απαραίτητες προϋποθέσεις βρίσκονται η θέληση της γυναίκας καθώς και η καλή της σχέση με το νερό, η φυσιολογική εξέλιξη της κύησης και η απουσία κολπικής αιμορραγίας.