ΠΑΙΔΙ

Τι συμβαίνει με τα ασυνόδευτα ανήλικα στην Ελλάδα;

Abed Rahim Khatib/Anadolu/ Getty/ Ideal Images

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου για να τιμήσει τη διακήρυξη των δικαιωμάτων του παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ανάμεσα στα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών, όπως περιγράφονται μέσα στη διακήρυξη, κάθε παιδί πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέσα για τη φυσιολογική του ανάπτυξη, τόσο σε υλικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Κάθε παιδί που πεινάει, πρέπει να τρέφεται, κάθε παιδί που είναι άρρωστο πρέπει να λαμβάνει περίθαλψη, κάθε παιδί που είναι αβοήθητο πρέπει να λαμβάνει βοήθεια, κάθε παραβατικό παιδί πρέπει να αποκαθίσταται πίσω στην κοινωνία, κάθε ορφανό και κάθε άστεγο παιδί πρέπει να αποκτά στέγη και κάθε είδους βοήθεια. Κάθε παιδί πρέπει να είναι το πρώτο άτομο που θα λαμβάνει ανακούφιση σε περιόδους δυστυχίας και πένθους.

Κι αν αυτά μοιάζουν αυτονόητα για πολλά παιδιά στον κόσμο, η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού μας υπενθυμίζει, ότι για πολλά άλλα, κάθε άλλο παρά αυτονόητα είναι. Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή να πεθαίνουν από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.

Η ίδια ανησυχία υπάρχει και για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που μεταναστεύουν σε ξένες χώρες. «Σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου 2023, ο εκτιμώμενος αριθμός ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα είναι 1.864», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας Ηρακλής Μοσκώφ, ενώ ο Τζιανλούκα Ρόκο επικεφαλής αποστολής του ΔΟΜ Ελλάδας, τονίζει ότι «η πιο επείγουσα ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί αρχικά είναι η παροχή ιατρικής αξιολόγησης. Τα παιδιά που μετακινούνται εκτίθενται σε διαφορετικά επίπεδα κινδύνου, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την υγεία τους, δεδομένου ότι μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης από τη στιγμή που εγκατέλειψαν τη χώρα καταγωγής τους».

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι επιρρεπή στη βία

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, ανακοίνωσαν ότι από την αρχή του 2022 έως και τις 31 Οκτωβρίου του 2023, 3.173 ασυνόδευτα παιδιά που ζούσαν σε επισφαλείς συνθήκες στην Ελλάδα, έλαβαν υπηρεσίες προστασίας και στέγασης.

Σήμερα στη χώρα μας, λειτουργούν 5 δομές επείγουσας φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, συνολικής χωρητικότητας 200 θέσεων. Σε αυτές τις δομές, παρέχεται ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, ενώ κατά την διαμονή των παιδιών σε αυτές, ολοκληρώνεται και η καταγραφή του αιτήματός τους για διεθνή προστασία. Κατά τη διαμονή των παιδιών, εκτιμώνται οι ιδιαίτερες ανάγκες τους και ολοκληρώνεται η διαδικασία αξιολόγησης του βέλτιστου συμφέροντός τους με σκοπό την ανεύρεση κατάλληλου πλαισίου μακροχρόνιας φιλοξενίας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τζιανλούκα Ρόκο, επισημαίνει:

«Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι επιρρεπή στη βία, την κακοποίηση, την εκμετάλλευση, την κράτηση και την εμπορία ανθρώπων. Διαφορετικοί παράγοντες συμβάλλουν στην ευπάθεια των παιδιών. Ως εκ τούτου, η αρχική ιατρική αξιολόγηση επικεντρώνεται στον εντοπισμό ζητημάτων που απαιτούν παροχή άμεσης φροντίδας και διεξάγεται από τις ιατρικές ομάδες του ΔΟΜ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ΜΚΟ και ιδιωτικούς φορείς που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες σε πληθυσμούς προσφύγων. Είναι επίσης σημαντικό να παρέχονται βασικά είδη, όπως είδη ρουχισμού, υπόδησης και τρόφιμα στις δομές φιλοξενίας του ΔΟΜ».

Από τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν, 1.273 εντοπίστηκαν σε συνθήκες αστεγίας, 811 εντοπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές, 431 βρίσκονταν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, και 402 σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Μεταξύ των παιδιών, 2.844 ήταν αγόρια και 329 κορίτσια, προερχόμενα κυρίως από το Αφγανιστάν (1.106), το Πακιστάν (638), τη Σομαλία (446), τη Συρία (254) και την Αίγυπτο (231).

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου 2023, ο εκτιμώμενος αριθμός ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα είναι 1864. Το 20% των παιδιών προέρχεται από το Αφγανιστάν, το 10% από το Πακιστάν , το 13% από τη Συρία και το 57% από άλλες χώρες, κυρίως αφρικανικές. Για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια έχει συνταχθεί η Εθνική Στρατηγική για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων (2021-2025). Βάσει της Εθνικής Στρατηγικής ορίζονται τέσσερεις βασικοί πυλώνες δράσης: α) διασφάλιση της παροχής ολοκληρωμένης προστασίας και προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, β) αναζήτηση και υλοποίηση βιώσιμων λύσεων για κάθε ασυνόδευτο ανήλικο, γ) πρόληψη και αποτελεσματική προστασία από κάθε μορφή βίας και εκμετάλλευσης, και δ) ενίσχυση του μηχανισμού συλλογής δεδομένων για τους ασυνόδευτους ανηλίκους και τις δομές φιλοξενίας. Θεμελιώδης και βασική συνθήκη αποτελεσματικής προστασίας των παιδιών είναι η ένταξή τους σε κατάλληλες για την ηλικία και τις ανάγκες τους δομές φιλοξενίας και φροντίδας που προσφέρονται οι απαραίτητες υπηρεσίες για την υγιή ανάπτυξή τους», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηρακλής Μοσκώφ.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Η σημασία της ένταξης στην εκπαίδευση

Για την ομαλή ένταξη των παιδιών αυτών, αλλά και την υγιή ανάπτυξη τους, η ενσωμάτωση τους στην σχολική ζωή είναι κρίσιμη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Όχι μόνο για εκπαιδευτικούς, αλλά και για κοινωνικούς λόγους.

«Πρωταρχικό μέλημα είναι η πρόσβαση τους στην εκπαίδευση ,καθώς το σχολείο προσφέρει εκτός από μαθησιακούς στόχους, τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ένα ασφαλές προστατευμένο πλαίσιο. Παράλληλα, οι δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε συνεργασία με τη Μονάδα Ένταξης και Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας και φορείς διοργανώνει και υλοποιεί πλήθος ενταξιακών δράσεων χρησιμοποιώντας την τέχνη και τον αθλητισμό», τονίζει ο Ηρακλής Μοσκώφ.

Από τη μεριά του, ο Τζιανλούκα Ρόκο, επισημαίνει ότι εκτός από τα παραπάνω, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και η ψυχολογική υποστήριξη για τα ασυνόδευτα ανήλικα, καθώς πολύ συχνά έχουν επιβιώσει κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες μέχρι να τεθούν στο καθεστώς προστασίας.

«Είναι κρίσιμο να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εφαρμογή μακροπρόθεσμων, βιώσιμων λύσεων για τη διασφάλιση των βέλτιστων συμφερόντων και την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων που διαμένουν στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, η λειτουργία Δομών Φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα του ΔΟΜ, δημιουργώντας ένα βιώσιμο και φιλικό προς τα παιδιά περιβάλλον. Θα ενισχυθούν περαιτέρω προσπάθειες για την προώθηση εναλλακτικών μορφών φροντίδας, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των παιδιών, εστιάζοντας στην ημι-ανεξαρτησία τους και τη μετάβασή τους στην ενήλικη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της οικογενειακής φροντίδας, της αναδοχής, καθώς και ελεγχόμενων συνθηκών ανεξάρτητης στέγασης των παιδιών».