ΠΑΙΔΙ

Τι δίνει και τι παίρνει η vegan διατροφή από τα παιδιά, σύμφωνα με έρευνα

pexels

Ερευνητές του University College London και του Children’s Memorial Health Institute συνεργάστηκαν για να διαπιστώσουν και να δημοσιεύσουν την καλύτερη δυνατή προσέγγιση που μπορεί να έχει ένας γονέας, ως προς τη διατροφή του παιδιού του. Η μελέτη εστίασε και στη vegan διατροφή.

Oι επιστήμονες μελέτησαν τα data που έπαιρναν και κατέγραφαν επί μια πενταετία, από 187 υγιή παιδιά που ζουν στην Πολωνία, ηλικίας από 5 έως 10 χρόνων. Στο δείγμα υπήρχαν παμφάγοι, vegetarians και vegans. Για να μην δημιουργηθούν τυχόν κενά, να θυμίσουμε πως η vegan διατροφή, είναι η αυστηρή χορτοφαγία -χωρίς την πρόσληψη οποιασδήποτε μορφής τροφής που προέρχεται από ζώα, ψάρια και ό,τι άλλο έχει ζωή (από κρέας έως το μέλι). Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στις 19/3, στην American Journal of Clinical Nutrition.

Τι έδειξε η μελέτη για τα παιδιά που ακολουθούν vegan διατροφή

Η παρακολούθηση των δεδομένων έδειξε στους επιστήμονες πως τα παιδιά που ήταν vegan, ήταν 3 εκατοστά πιο κοντά από τους συνομηλίκους τους που είχαν το κρέας και τα παράγωγα του στη διατροφή τους. Επίσης, είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β -που προστατεύουν το νευρικό σύστημα, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του μεταβολισμού. Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη έρευνα, παρουσίασαν μικρότερο ποσοστό σωματικού λίπους και καλύτερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης -που συνδέεται με τις καρδιακές νόσους.

Η Dr. Małgorzata Desmond, επικεφαλής της έρευνας και μέλος του Children’s Memorial Health Institute δήλωσε -στο δελτίο Τύπου- πως «βρήκαμε ότι οι vegans έχουν υψηλότερη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, που υποδεικνύουν έναν ‘μη επεξεργασμένο- τύπο χορτοφαγικής διατροφής. Αυτός συνδέεται με χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους και καλύτερο προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου. Από την άλλη πλευρά, η χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών Β12 και D μπορεί να εξηγήσει τις λιγότερο ευνοϊκές συγκεντρώσεις οστικής πυκνότητας και βιταμινικών ορών».

Διαπιστώθηκε πως τα παιδιά που δεν καταναλώνουν οτιδήποτε ζωικό τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία στην καρδιά, αλλά μικρότερη οστική πυκνότητα (κατά 4 με 6 τοις εκατό) και χαμηλότερη οστική μάζα. Αυτό σημαίνει αύξηση του ρίσκου αυτών που είναι σε ανάπτυξη, ως προς την εμφάνιση οστεοπόρωσης ή καταγμάτων αργότερα στη ζωή τους.

Μια άλλη παρατήρηση της μελέτης ήταν ότι η διατροφή που είναι βασισμένη σε ό,τι «βγάζει» η γη είναι η πιο υγιεινή, εφόσον το παιδί καταναλώνει, ακατέργαστα, ολόκληρα αυτά τα τρόφιμα. Επίσης, ό,τι «χάνουν» τα παιδιά που είναι vegan από το φαγητό τους (πρωτεΐνη και βιταμίνη Β), μπορούν να το πάρουν με συμπληρώματα.

Η διαπίστωση που εξέπληξε

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι τόνισαν πως δεν είναι όλα τα μη ζωικά τρόφιμα το ίδιο καλά για την υγεία, καθώς όπως διαπιστώθηκε τα vegetarian παιδιά είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα τους. Κάτι που εξέπληξε τους ερευνητές, μέχρι να διαπιστώσουν πως αυτά τα παιδιά έτρωγαν περισσότερα παραγόμενα τρόφιμα και λιγότερα λαχανικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς και φρούτα από ό,τι τα παιδιά που ακολουθούν vegan διατροφή.

«Τα δεδομένα έδειξαν πως έτρωγαν σχετικά επεξεργασμένο τύπο χορτοφαγικής διατροφής, με λιγότερα υγιεινά επίπεδα ινών και σακχάρων από ό,τι τα vegan παιδιά. Οπότε μάθαμε πως η απλή χορτοφαγική διατροφή δεν εγγυάται την υγεία. Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε επιλεγμένα υγιεινά τρόφιμα».