ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Θηλασμός: Ο εντυπωσιακός τρόπος με τον οποίο ενισχύει την καρδιά της μαμάς

Pexels

Επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους για τουλάχιστον 6 μήνες μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή και μεταβολική τους υγεία για τουλάχιστον 3 χρόνια. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι τα συγκεκριμένα οφέλη αφορούσαν και γυναίκες με περίπλοκες εγκυμοσύνες, οι οποίες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στη ζωή τους.

Τα οφέλη που παρέχει ο θηλασμός για την υγεία των νεογνών συζητούνται συχνά, αλλά συζητάμε λιγότερο για το πώς ο θηλασμός επηρεάζει τις μαμάδες. Τώρα, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και το Πανεπιστήμιο Flinders, και τα δύο στη Νότια Αυστραλία, εξέτασε τα οφέλη που μπορεί να έχει ο θηλασμός στην καρδιομεταβολική υγεία των μητέρων. Οι καρδιομεταβολικές παθήσεις είναι μια ομάδα κοινών παθήσεων που μπορούν να προληφθούν, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης τύπου 2 και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ο θηλασμός ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία της μαμάς για τουλάχιστον 3 χρόνια Pexels

«Μαζί με τα νευρολογικά και άλλα οφέλη για την υγεία των μωρών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον θηλασμό για έως και 6 μήνες καθώς προκαλεί σημαντική μείωση τόσο της χρόνιας υπέρτασης, όσο και του διαβήτη στις γυναίκες», δήλωσαν οι επιστήμονες της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που θήλασαν για τουλάχιστον 6 μήνες μετά την απόκτηση ενός παιδιού, είχαν σημαντικά χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με εκείνες που δεν θήλασαν. Αυτή η μείωση δεν επηρεάστηκε από μεταβλητές όπως ο ΔΜΣ, η ηλικία και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην αρχή της εγκυμοσύνης ή συνήθειες όπως το κάπνισμα. Επιπλέον, ο θηλασμός για τουλάχιστον 6 μήνες σχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα «καλή» χοληστερόλης.

Επίσης, κατά την ανάλυση των δεδομένων που σχετίζονται με γυναίκες που είχαν τουλάχιστον μία επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της προεκλαμψίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης κύησης και του διαβήτη κύησης, εκείνες που θήλασαν για τουλάχιστον 6 μήνες εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Αυτά είναι καλά νέα για τις γυναίκες με περίπλοκες εγκυμοσύνες, καθώς αυτές και τα παιδιά τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα υγείας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης συνδέονται με τον μετέπειτα κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες που γίνονται μητέρες, ενώ και τα παιδιά τους κινδυνεύουν επίσης να διαταράξουν τη μεταβολική τους υγεία νωρίτερα στη ζωή τους», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.