ΕΡΕΥΝΑ

Συσκευές λευκού θορύβου: Ο κρυφός κίνδυνος για τα παιδιά

iStock

Οι συσκευές λευκού θορύβου χρησιμοποιούνται συχνά από γονείς και φροντιστές για να βοηθούν τα παιδιά να κοιμηθούν. Ωστόσο, πρόσφατη επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι η χρήση τους μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην υγεία των παιδιών.

Οι συσκευές λευκού θορύβου παράγουν έναν συνεχόμενο, στατικό ήχο που καλύπτει άλλους θορύβους του περιβάλλοντος. Χρησιμοποιούνται συχνά για να ηρεμούν τα παιδιά και να προάγουν τον ύπνο. Οι συσκευές είναι εύχρηστες, συχνά με τη μορφή ενός αυτόνομου μηχανήματος ή μιας εφαρμογής smartphone. Τα θετικά αυτής της παρέμβασης χαμηλού κινδύνου είναι προφανή: καλύτερος ύπνος.

Όμως πρόσφατη επιστημονική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Sleep Medicine, έδειξe ότι όλες οι συσκευές που δοκιμάστηκαν παρήγαγαν ανησυχητικά δυνατούς ήχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ενιαίο πρότυπο για την έκθεση στο θόρυβο από καταναλωτικά προϊόντα, όπως τα μηχανήματα λευκού θορύβου. Για τον επαγγελματικό θόρυβο, ωστόσο, το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο για την Εργασιακή Ασφάλεια και Υγεία (NIOSH) συνιστά περιορισμό της έκθεσης σε λιγότερο από 85 ντεσιμπέλ για 8 ώρες και 82 ντεσιμπέλ για 16 ώρες. Αυτό είναι περίπου ισοδύναμο με τον θόρυβο από ένα χλοοκοπτικό για 8 ώρες ή με το να στέκεσαι κοντά σε πολυσύχναστο δρόμο για 16 ώρες.

Ένα μικρό παιδί μπορεί να κοιμάται για 10 έως 12 ώρες τη νύχτα, αλλά τα βρέφη μπορεί να κοιμούνται έως και 16 ώρες όλη την ημέρα. Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες διαπιστώσαν ότι σε 24 μηχανήματα λευκού θορύβου και 6 εφαρμογές τηλεφώνου που χρησιμοποιούν λευκούς ήχους, όλα μπορούσαν να παράγουν ήχο που παραβίαζε την οδηγία NIOSH. Ορισμένα μηχανήματα λευκού θορύβου μάλιστα, μπορούν να φτάσουν τα 91 ντεσιμπέλ. Περίπου δηλαδή στο ίδιο επίπεδο θορύβου με ένα τρένο που κινείται με τελική ταχύτητα.

Οι περισσότεροι γονείς πιθανώς δεν ρυθμίζουν τα μηχανήματα στην πιο δυνατή ρύθμιση. Αλλά αυτό το εύρημα σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια ενός τυπικού νυχτερινού ύπνου, ένα μηχάνημα λευκού θορύβου στη μέγιστη ένταση εκθέτει τα παιδιά σε θόρυβο που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια ακοής.

Η αλλαγή του τύπου του ήχου σε μουσική, στατικό, βουητό ή τόνους δεν κάνει τον ήχο πιο ασφαλή, αλλά η μείωση της έντασης τον κάνει. Γενικά, σύμφωνα με τους ερευνητές θα πρέπει η συσκευή ή η εφαρμογή λευκού θορύβου, θα πρέπει να διατηρείται στη χαμηλότερη ένταση που βοηθά ένα παιδί να κοιμηθεί. Συγκεκριμένα, η σύστασή τους είναι η ένταση να μην ξεπερνάει τα 60 ντεσιμπέλ.

Μπορούν οι συσκευές λευκού θορύβου να βλάψουν την ακοή;

Η έκθεση σε λευκό θόρυβο κοντά στη μέγιστη ένταση είναι επιβλαβής με πολλούς τρόπους. Η έντονη, παρατεταμένη έκθεση στον θόρυβο προκαλεί μηχανική καταπόνηση στα αισθητήρια τριχωτά κύτταρα του εσωτερικού αυτιού, φλεγμονώδη βλάβη στις υποστηρικτικές δομές τους και βλάβη στις νευρικές απολήξεις των κυττάρων. Αυτό με τη σειρά του, προκαλεί «σπάσιμο» των μικροσκοπικών υποδοχέων που μοιάζουν με τρίχες στην επιφάνειά τους, κυτταρικό θάνατο και απώλεια των υποστηρικτικών κυττάρων.

Η έρευνα βασίζεται στα παραπάνω, για να δείξει ότι η έκθεση σε λευκό θόρυβο στα μικρά παιδιά προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία λόγω της πιθανής επίδρασής της στη φυσιολογική και κοινωνική ανάπτυξη.

Μελέτες σε παιδιά που ζουν κοντά σε περιβάλλον με υψηλό θόρυβο, όπως υψηλή κυκλοφορία, θόρυβο τρένου ή αεροπλάνου, έχουν συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις στη διάρκεια του ύπνου, διαταραχές ύπνου, γνωστική ανάπτυξη, προβλήματα συμπεριφοράς, ικανότητα ανάγνωσης και ακόμη και αλλαγές στην απεικόνιση του εγκεφάλου περιοχών που σχετίζονται με την ανάπτυξη της γλώσσας.