ΠΑΙΔΙ

Συναι/no: Οδηγός για γονείς. Η συναίνεση ως μέσο πρόληψης της κακοποίησης στα παιδιά

Unsplash

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών το Genderhood δημιούργησε έναν ψηφιακό οδηγό ως δράση για την προστασία των παιδιών μέσα από το πρίσμα της συναίνεσης.

Στο Συναι/no: Οδηγός για γονείς παρουσιάζεται η συναίνεση ως μία δεξιότητα και στάση ζωής που καθορίζει πολλαπλές πλευρές των διαπροσωπικών σχέσεων. Εξασκώντας την καθημερινά δημιουργούνται σταδιακά οι βάσεις για μια κοινωνία ισότητας και σεβασμού προς κάθε ατομικότητα.

Ο οδηγός καλύπτει ερωτήματα σχετικά με τη σημαντικότητα της σωματικής αυτονομίας και των προεκτάσεών της στη συζήτηση για τη συναίνεση και τις τεχνικές πρόληψης κακοποίησης στα παιδιά.

Διάβασε εδώ το Συναι/no: Οδηγός για γονείς

Απαντά συνολικά στην ανάγκη σκιαγράφησης των διάφορων πτυχών της συναίνεσης ως εργαλείο για την πρόληψη της κακοποίησης στα παιδιά και την πρόληψη της έμφυλης βίας.

Το Συναι/no είναι το πρώτο εκπαιδευτικό κουτί/εργαλείο στην Ελλάδα που εκπαιδεύει παιδιά 6-12 ετών και τους γονείς/κηδεµόνες τους στην καλλιέργεια δεξιοτήτων συναίνεσης.

Προειδοποιητικά σημάδια: Όταν το σώμα σου σού λέει πως νιώθεις ανασφάλεια

Τι είναι η Συναίνεση;

Η καλλιέργεια της συναίνεσης είναι µία σηµαντική δεξιότητα που τα παιδιά είναι ωφέλιµο να µάθουν από µικρή ηλικία. Μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις µε την οικογένεια, τις παρέες συνοµηλίκων και, τελικά, τους ερωτικούς συντρόφους.

Είναι αρκετά περίπλοκο να δώσουµε έναν ορισµό για τη συναίνεση που να περιλαµβάνει όλες τις εκφάνσεις της. Φυσικά, δεν σχετίζεται µόνο µε το σεξ, αν και ένα µεγάλο κοµµάτι της αφορά και αυτό.

Η κατανόηση της συναίνεσης σηµαίνει ότι ένα άτοµο έχει τις δεξιότητες να εγκαταλείψει µία κατάσταση στην οποία δεν αισθάνεται άνετα. Εάν δηλαδή τύχει να αισθανθεί άβολα σε οποιοδήποτε, σηµείο, το κλειδί είναι να γνωρίζει ότι έχει το δικαίωµα να σταµατήσει.

Σχετίζεται µε τον τρόπο µε τον οποίο δείχνουµε σεβασµό στον εαυτό µας και στους άλλους ανθρώπους.

Η συναίνεση έχει 6 χρυσά χαρακτηριστικά

Είναι πάντα:

  • ελεύθερη
  • ενηµερωµένη
  • αναστρέψιµη
  • ενθουσιώδης
  • υποχρεωτική
  • συγκεκριµένη

Εµείς οι ενήλικες, ως σηµαντικοί άνθρωποι στη ζωή των παιδιών, κυρίαρχος ρόλος µας είναι να κρατάµε τα παιδιά ασφαλή. Η πραγµατικότητα είναι ότι δεν µπορούµε να είµαστε µαζί τους 24 ώρες το 24ωρο.

Βέβαια, αυτό που µπορούµε να κάνουµε είναι να οικοδοµήσουµε την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών, παρέχοντάς τους εργαλεία για την αναγνώριση µη ασφαλών καταστάσεων και την άµεση αντίδρασή τους, όταν βρίσκονται αντιµέτωπα µε τέτοιες καταστάσεις.

Αντίθετα µε αυτό που ίσως φαντάζεσαι, η συζήτηση για τη συναίνεση δεν είναι µια συζήτηση που γίνεται µόνο σε µία συγκεκριµένη χρονική στιγµή. Είναι, θα λέγαµε, στάση ζωής, µία συνεχής συζήτηση στην οποία επανερχόµαστε ξανά και ξανά.

Ξεκινώντας τη συζήτηση για τη συναίνεση νωρίς, από το πρώτο κιόλας έτος, προσαρµόζοντας το λεξιλόγιο ανάλογα µε το αναπτυξιακό στάδιο και την ηλικία του παιδιού, δηµιουργείται αίσθηµα ασφάλειας στο παιδί.

Έτσι, το παιδί ξέρει ότι µπορεί να βοηθηθεί, όταν απευθυνθεί σε εσάς, σε περίπτωση που του συµβεί κάτι.
Σκέψου πως, αν δεν κάνεις εσύ αυτήν τη συζήτηση µε το παιδί, πιθανόν να την κάνει κάποιο άλλο άτοµο, όχι τόσο κατάλληλο και αξιόπιστο.

Μην ξεχνάς πως το όχι σηµαίνει πάντα όχι και η απουσία του όχι δεν ισοδυναµεί µε ναι.

*Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στις 17:30 το Genderhood διοργανώνει την επίσημη παρουσίαση του ψηφιακού οδηγού για γονείς Συναι/no: Η συναίνεση ως μέσο πρόληψης της κακοποίησης στα παιδιά.

Ο οδηγός για γονείς παράχθηκε από τη διεπιστημονική ομάδα του Genderhood, με χρηματοδότηση από την κοινότητα πολιτών που συνείσφεραν στην καμπάνια crowdfunding με τίτλο «Genderhood: Φτιάχνουμε μαζί ένα κουτί για την συναίνεση» (Απρίλιος-Μάιος 2021)

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας – Συνδιοργανωτές: «Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων» (ΟΠΑΝΔΑ) & «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο».

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19, για την εκδήλωση είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης μέσω της παρακάτω φόρμας: https://forms.gle/NGRxC5tfnCKUVD3p6

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για την είσοδο στον χώρο απαιτείται από όλες τις συμμετέχουσες και όλους τους συμμετέχοντες η χρήση ατομικής μάσκας προστασίας, η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίων 6 μηνών.