ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Συμπτώματα εγκυμοσύνης: Τα 12 πιο συχνά σημάδια ότι είσαι έγκυος

Shutterstock

Είναι αλήθεια πως τα συμπτώματα εγκυμοσύνης μοιάζουν αρκετά με αυτά της περιόδου. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που, ειδικά τις πρώτες μέρες, μπερδεύονται και δεν μπορούν να καταλάβουν αν έχει ξεκινήσει η κύησή τους προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν τα σημάδια που δίνει το σώμα τους.

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Κάθε σώμα διαφορετικό. Μιλώντας με φίλες σου που έχουν μείνει έγκυες, σίγουρα θα έχεις ακούσει ποικίλες εμπειρίες. Άλλες ενδεχομένως το κατάλαβαν αμέσως μιας και είχαν μια σειρά από σημάδια, ενώ άλλες δεν παρουσίασαν κανένα απολύτως σύμπτωμα.

 

Αν έχεις αμφιβολίες, συνέχισε να διαβάζεις. Ζητήσαμε από τον κ. Δημήτρη Σαρηκώστα*, MD Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο να μας αναλύσει τα πιο συχνά συμπτώματα εγκυμοσύνης.

Για ρίξε μια ματιά στα πιο συχνά συμπτώματα εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τον ειδικό:

Τα πιο συχνά συμπτώματα εγκυμοσύνης

  1. Καθυστέρηση
    Σε ένα φυσιολογικό κύκλο 28-30 ημερών, μια καθυστέρηση, έστω και μικρή, είναι το πρώτο και πιο ηχηρό καμπανάκι που σε ειδοποιεί ότι πιθανότατα ένα νέο κεφάλαιο ξεκινά στη ζωή σου. Αντίστοιχα, μερικές κηλίδες αίματος και όχι κανονική αιμορραγία λίγο πριν την αναμενόμενη περίοδό σου μπορούν εξίσου να σε πονηρέψουν, ειδικά αν βιώνεις ταυτόχρονα κάποιο ή και κάποια από τα συνήθη συμπτώματα που θα διαβάσεις παρακάτω.
  2. Ναυτία
    Αν ξαφνικά αισθάνεσαι ήπια ναυτία/τάση για εμετό όταν ξυπνάς το πρωί (πρωινή αδιαθεσία) ή παρατηρείς ότι διάφορες, συνήθως έντονες μυρωδιές (φαγητό, καπνός, έντονα αρώματα) σου προκαλούν τάση για εμετό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ παλαιότερα δεν αντιμετώπιζες κάποιο πρόβλημα, τότε είναι πολύ πιθανό να διανύεις τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σου. Η ναυτία οφείλεται κυρίως στα αυξημένα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να εμφανιστεί ήδη από τη 2η εβδομάδα κύησης. Συνήθως σε συνοδεύει μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου.
  3. Ευαισθησία στις μυρωδιές και στη γεύση
    Σε συνδυασμό με τη ναυτία, είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσεις κάποιες αλλαγές στις διατροφικές σου προτιμήσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Φαγητά που μέχρι πρόσφατα λάτρευες μπορεί να σου προκαλούν απέχθεια και άλλα στα οποία δεν έδειχνες ιδιαίτερη προτίμηση τώρα να γίνουν αγαπημένα σου. Κάτι τέτοιο είναι λογικό, δεδομένου ότι η όσφρησή σου είναι ιδιαίτερα οξυμένη αυτή την περίοδο και φαγητά που έχουν έντονη μυρωδιά ή γεύση μπορεί να σε απωθούν ή ακόμα και να σου προκαλούν τάση για εμετό.
  4. Συχνοουρία 
    Αν η ανάγκη σου για ούρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι αρκετά συχνή και δεν αντιμετώπιζες κάποιο άλλο πρόβλημα, τότε είναι λογικό να αναρωτηθείς «Μήπως είμαι έγκυος;». Η συχνοουρία είναι ένα ιδιαιτέρως σύνηθες σύμπτωμα στην αρχή της εγκυμοσύνης και οφείλεται κυρίως στην επίδραση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στο ουροποιητικό σύστημα. Στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τα πράγματα είναι καλύτερα, ωστόσο η έντονη διούρηση επιστρέφει δριμύτερη στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο.
  5. Ευαισθησία/βάρος στο στήθος
    Συχνά ο πόνος και το έντονο βάρος στο στήθος μπορεί να αποτελέσουν την πρώτη ένδειξη εγκυμοσύνης ακόμα και πριν την καθυστέρηση. Στα αρχικά στάδια της κύησης είναι πολύ πιθανό να αισθάνεσαι το στήθος σου πρησμένο και ιδιαίτερα ευαίσθητο. Ακόμη και η χρήση στηθόδεσμου μπορεί να σου προκαλεί δυσφορία. Ένα ντους με ζεστό νερό θα σε ανακουφίσει.
  6. Κόπωση/Υπνηλία
    «Μα γιατί νυστάζω συνέχεια;» Είναι αναμενόμενο στην αρχή της εγκυμοσύνης να αισθάνεσαι έντονη κόπωση και υπνηλία που συνήθως κορυφώνονται τις απογευματινές ώρες. Αποτελούν χαρακτηριστικά σημάδια εγκυμοσύνης και αποδίδονται στις έντονες ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στην αρχή της κύησης.
  7. Πόνος χαμηλά στην κοιλιά 
    Εμφανίζεται λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη περίοδο και μπορεί να σε ξεγελάσει γιατί μοιάζει πολύ με τον κλασικό πόνο της περιόδου, είναι όμως αρκετά πιο έντονος. Οφείλεται στο γεγονός ότι το μέγεθος της μήτρας αυξάνεται με αποτέλεσμα οι πλάγιοι σύνδεσμοι να πιέζονται προκαλώντας πόνο.
  8. Πόνος στη μέση 
    Ακόμη και αν δεν έχεις ευαισθησία στη μέση, είναι πολύ πιθανό να αισθανθείς έντονη δυσφορία/κάψιμο στην περιοχή αυτή, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ο πόνος στη μέση αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και συνεχίζεται βαθμιαία ως τον τοκετό. Οφείλεται σε διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων η διόγκωση της μήτρας, η αύξηση βάρους, η αλλαγή της στάσης σώματος κ.α.
  9. Δυσκοιλιότητα
    Η ανάγκη σου για ούρηση έχει αυξηθεί ενώ ταυτόχρονα ταλαιπωρείσαι από δυσκοιλιότητα; Η δυσκοιλιότητα συχνά εμφανίζεται από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης και ταλαιπωρεί το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκύων. Αρχικά οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης και καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη στην πίεση που ασκεί στο έντερο η μήτρα μεγαλώνοντας.
  10. Πονοκέφαλοι
    Πολλές γυναίκες βιώνουν πονοκεφάλους ή και ημικρανίες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, λόγω των απότομων ορμονικών αλλαγών. Τα καλά νέα είναι όμως ότι οι πονοκέφαλοι συνήθως μειώνονται καθώς πλησιάζει το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
  11. Έντονο λαχάνιασμα
    Λαχανιάζεις εύκολα ακόμα και μετά από μικρές κινήσεις; Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μήτρα αιματώνεται με αυξημένους ρυθμούς και συχνά μπορεί να νιώθεις ότι σου κόβεται η αναπνοή, ακόμα και μετά από μια ήπια δραστηριότητα.
  12. Εναλλαγές διάθεσης
    Κάτι καινούργιο συμβαίνει στο σώμα σου. Κάτι που πρόκειται να αλλάξει τη ζωή σου. Είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει την ψυχική σου διάθεση από την πρώτη κιόλας στιγμή. Τα συναισθήματα και η ψυχολογία σου μπορεί να αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη και αυτό έχει κατά κανόνα ορμονικό υπόβαθρο. Οι εναλλαγές αυτές της διάθεσης αναμένεται να κορυφωθούν κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γι’ αυτό προετοιμάσου κατάλληλα και δέξου όση περισσότερη στήριξη μπορείς από το κοντινό σου περιβάλλον.

Και αν έχω ένα ή περισσότερα συμπτώματα, μετά τι;

Αν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα εγκυμοσύνης σού είναι γνώριμα, ήρθε η ώρα να λάβεις δράση.

Το πρώτο βήμα που μπορείς να κάνεις είναι ένα τεστ κύησης ούρων. Μπορείς να το βρεις στο φαρμακείο και η χρήση του είναι πολύ εύκολη. Σε περίπτωση θετικού τεστ θα πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με τον γυναικολόγο σου.

Αν το τεστ ούρων είναι αρνητικό αλλά τα συμπτώματα συνεχίζονται, θα χρειαστεί να κάνεις μια εξέταση αίματος που ονομάζεται β-χοριακή γοναδοτροπίνη. Η ορμόνη β-χοριακή φυσιολογικά βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αυξάνεται όμως κατά την πρώτη περίοδο της εγκυμοσύνης. Μπορείς να κάνεις την εξέταση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ανεξαρτήτως αν έχεις φάει ή όχι. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσεις τον γυναικολόγο σου για τα αποτελέσματα.

Αν έχεις θετικό τεστ κύησης ή θετική β’ χοριακή γοναδοτροπίνη, θα χρειαστεί να κλείσεις ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σου για το πρώτο υπερηχογράφημα κύησης. Μέχρι τον πρώτο σου υπέρηχο προσπάθησε να τηρήσεις ευλαβικά το εξής: «όχι βάρη-όχι επαφές-όχι κάπνισμα & αλκοόλ».

 

*Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Δημήτρη Ι. Σαρηκώστα, MD Μαιευτήρα-Χειρουργό Γυναικολόγο