ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Sensory play: 5 ιδέες για τέλειο παιχνίδι, στις καλοκαιρινές διακοπές με τα παιδιά

Shutterstock

Για το sensory play, τα οφέλη του στην ανάπτυξη του παιδιού και τη σημαντικότητά του, είχαμε μιλήσει και πρόσφατα, με την ψυχοπαιδαγωγό, Ευτυχία Βαρσάμη.

Το σημερινό sensory play μενού έχει καλοκαιρινό αέρα, μιας και Αύγουστος. Αύγουστος και διακοπές για τους περισσότερους από εμάς σημαίνει διακοπές. Αν, λοιπόν, ετοιμάζεις βαλίτσες για τον αγαπημένο σου προορισμό και σκέφτεσαι πόσα από τα παιχνίδια του παιδιού σου πρέπει να φορτώσεις στο αμάξι, θα σου απαντήσω «όσο λιγότερα μπορείς». Γιατί; γιατί υπάρχει το sensory play και γιατί τις ιδέες που θα διαβάσεις παρακάτω τις επιμελήθηκε η Ευτυχία Βαρσαμή, η οποία το υποστηρίζει φανατικά και προσπαθεί μέσω του λογαριασμού της στο Instagram να πείσει τους γονείς να αφήσουν ελεύθερα τα παιδιά τους να παίξουν με αυτόν τον τρόπο.

Η ψυχοπαιδαγωγός τονίζει με κάθε ευκαιρία πόσο πολύ βοηθά το sensory play στην ανάπτυξη του παιδιού και, εν τέλει, πόσο πιο ήρεμα παιδιά θα έχουμε αν τους δώσουμε τη δυνατότητα να παίξουν πολυαισθητηριακά.

Ναι, στο #nofiltermotherhood, λέμε αλήθειες. Αυτό το είδος παιχνιδιού σημαίνει και μία σχετική ακαταστασία και μπόλικο καθάρισμα. Και πού χρόνος για εμάς τις μαμάδες; Ρητορική ερώτηση. Το καλοκαίρι, λοιπόν, έρχεται να δώσει λύση σε όλα αυτά, μιας και το καλύτερο sensory play, σύμφωνα με την ειδικό, γίνεται στη θάλασσα, στο μπαλκόνι ακόμα και στον κήπο. Πάμε να δούμε τις προτάσεις της:

Sensory play: 5 ιδέες για παιχνίδι στις καλοκαιρινές διακοπές

  • Γλυπτά από άμμο

Χρησιμοποίησε ένα χωνί ή κάνε τα ίδια σου χέρια σαν χωνί. Πάρε βρεγμένη άμμο και ρίχνε συνέχεια νερό, τόσο ώστε η άμμος να ρέει μέσα από το χωνί. Παρατήρησε πως μόλις πέσει στη γη στεγνώνει και δημιουργούνται γλυπτά.

  • Άφησε τα παιδιά να φάνε μόνα τους

Το πιο σπουδαίο αισθητηριακό κομμάτι είναι αυτό που έχει να κάνει με το φαγητό. Άφησε τα παιδιά σου να πιάσουν τη σαλάτα, χωρίς να σε νοιάζει αν θα πέσει λάδι πάνω τους ή αν θα σκορπίσουν στο πάτωμα τα λαχανικά. Αν τα αφήσεις να φάνε μόνα τους θα παρατηρήσεις ότι θα τα πιέσουν, θα ζουλήξουν, θα λιώσουν τις τροφές. Μην λες συνεχώς στα παιδιά: «είναι φαγητό, δεν είναι παιχνίδι», γιατί σύμφωνα με την ειδικό δεν υπάρχει διαχωρισμός εδώ.

  • Γρανίτες φρούτων – παιχνίδι πάγου

Λιώσε φρούτα και βάλε τα σε διάφορα ποτήρια, παγοκύστες κλπ. Δώσε στα παιδιά ένα πιάτο ή ένα μπολ γεμάτο με τα παγάκια αυτά και άφησέ τα να δοκιμάσουν, να ακουμπήσουν, να γευτούν. Sensory play και απόλαυση πηγαίνουν μαζί.

  • Ζωγραφική με χέρια, πόδια και ό,τι άλλο προκύψει

Άπλωσε στο πάτωμα χαρτί του μέτρου. Τοποθέτησε σε διάφορα μέρη πιατάκια με χρώματα και αφού τα παιδιά φορούν μόνο τα μαγιό τους, άφησέ τα να ζωγραφίσουν με τα χέρια, τα πόδια και όπως αλλιώς θέλουν εκείνα.

  •  Πρόσωπα από βότσαλα

Μάζεψε βότσαλα από την παραλία ή από το ποτάμι και φτιάξτε στο πάτωμα πρόσωπα χαρούμενα, λυπημένα, τρομαγμένα, θυμωμένα. Έπειτα, αναλύστε παρέα τα συναισθήματα αυτά.

 

Ευχαριστούμε την Ευτυχία Βαρσαμή* για τις συμβουλές.

*Η Ευτυχία Βαρσαμή είναι Ψυχοπαιδαγωγός, απόφοιτος ΦΠΨ του ΕΚΠΑ με ειδίκευση στην ψυχολογία και ψυχοπαθολογία βρεφών και νηπίων, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στις Θεατρικές Σπουδές του ΑΠΚυ, με ειδίκευση στη Θεατρική Αγωγή. Απόφοιτος του Επιμορφωτικού εργαστηρίου ΑΝΙΜΑ για τη δημιουργική και καλλιτεχνική εκπαίδευση. Από το 2009 έχει εργαστεί στην προσχολική αγωγή, έχει δουλέψει στην παράλληλη στήριξη, ενώ, ταυτόχρονα, ασχολούνταν με την εμψύχωση θεατρικού παιχνιδιού, τα ψηφιακά μέσα στην εκπαίδευση και την εκπαίδευση μέσω τέχνης. Τον τελευταίο χρόνο ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, τα οποία θα εκδοθούν σύντομα και με τη συμβουλευτική.