ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Χρήσιμα tips για τα παιδιά και τους γονείς

Pexels

Πρώτη μέρα στο σχολείο, ανυπομονησία, άγχος, σφύξιμο στη καρδιά και κόμπος στο λαιμό είναι κάποια κοινά συναισθήματα για όλα τα παιδιά που καλούνται να εισαχθούν στον άγνωστο μέχρι τώρα κόσμο που λέγεται σχολείο. Η σχολική περίοδος είναι μια κρίσιμη φάση στη ζωή του παιδιού, παρ’ όλο που οι ενήλικες συχνά την αναπολούν με ευχάριστες μόνο αναμνήσεις και τη χαρακτηρίζουν ως αμέριμνη.

Η οικογενειακή αγκαλιά που πλαισιώνεται από τα πρόσωπα και τις μυρωδιές των γονιών, ίσως να είναι η μόνη οικεία εικόνα των μικρών αυτών αθώων ψυχών. Η μετάβαση από το στέρεο, γνώριμο και ελεγχόμενο οικογενειακό πλαίσιο σε ένα πρωτόγνωρο και αλλιώτικο, γεμάτο νέα πρόσωπα και κατατάσεις, θεωρείται μια αρκετά αγχογόνα κατάσταση, καθώς σηματοδοτεί ένα μεγάλο αποχωρισμό μεταξύ μητέρας και παιδιού. Ως αποτέλεσμα, ενώ πολλά πλασματάκια ζωγραφίζουν με έντονα και χαρούμενα χρώματα την καινούρια αυτή έναρξη της ζωής τους, την πρώτη μέρα στο σχολείο, αδημονώντας να γίνουν μέλη της, στην αντιπέρα όχθη βρίσκονται σκυθρωπά προσωπα με δακρυσμένα μάτια αρνούμενα να εγκαταλείψουν το χέρι της μαμάς ή του μπαμπά ,αντίστοιχα, για να κατευθυνθούν προς το δρόμο της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας.

Η πρώτη μέρα στο σχολείο για πολλά παιδιά, αποτελεί την πρώτη εμπειρία παρατεταμένης απομάκρυνσης από το σπίτι. Δεν πρέπει ωστόσο να μας εκπλήσσουν οι συναισθηματικές δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσει κατά την άφιξή του στη σχολική ζωή, οι οποίες μπορεί να εκδηλωθούν από τις πρώτες κιόλας μέρες της φοίτησής του. Τα παιδιά ηλικίας 5 ή 6 ετών εγκαταλείπουν για πρώτη φορά το προστατευτικό οικογενειακό περιβάλλον, τη στοργική παρουσία των γονέων, την ανέμελη ζωή χωρίς καθήκοντα, τις βολικές συνήθειες του σπιτιού για να εισαχθούν σε κάτι νέο και άγνωστο. Όλες αυτές τις ώρες το παιδί δεν έχει καμία πρόσβαση και καμία δυνατότητα προσφυγής στη μητρική προστασία και συμπαράσταση.

Οι γονείς διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην εξελικτική πορεία των λειλιπούτειών τους. Η καλή προετοιμασία για αυτό που πρόκειται να αντικρίσουν καθώς περνούν το νέο αυτό κατώφλι της ζωής τους βοηθάει πολύ, όχι μόνον στη μείωση του άγχους αλλά και στην αποφυγή άλλων δυσάρεστων περιστατικών. Ακόμη και εάν η δική τους εμπειρία έχει εγγραφεί μέσα τους ως κάτι δυσάρεστο, θα πρέπει να αποφύγουν να τη μεταβιβάσουν στο παιδί τους ως τέτοια.

Χρήσιμα Tips για την πρώτη μέρα στο σχολείο:

• Η επιστροφή της οικογένειας από τις καλοκαιρινές διακοπές τουλάχιστον μια εβδομάδα πρωτού ανοίξουν τα σχολεία, ώστε να μπορέσει το παιδί να επανέλθει στην παλιά καθημερινότητά του και να ξαναμπεί σε ένα πρόγραμμα.
• Η επίσκεψη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον πρωτού του έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς του δίνει τη δυνατότητα να οπτικοποιήσει, τουλάχιστον, το νέο αυτό πλαίσιο και να διευκολύνει τη μετέπειτα εξοικείωσή του με αυτό.
• Ο καλός και ποιοτικός ύπνος, καθώς βοηθάει πολύ το παιδί να ξυπνήσει ξεκούραστο και γεμάτο ενέργεια.
• Η ενδυμασία του παιδιού, επίσης, έχει τη δική της σημασία για την ψυχοσύνθεσή του. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να διαλέξει μόνο του τα ρούχα του για να νιώσει άνετα μέσα σε αυτά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

• Το πρωινό γεύμα είναι απαραίτητο για να οξυγονώσει τον εγκέφαλο του παιδιού και έτσι αυτό να δραστηριοποιηθεί. Είναι σημαντικό να περιλαμβάνει τροφές αγαπητές προς το παιδί για αποφυγή τυχόν εντάσεων.
• Η άδεια από τα επαγγελματικά καθήκοντα των γονέων θα βοηθούσε πολύ ώστε να συνοδέψουν το παιδί στο σχολείο χωρίς να πρέπει να φύγουν βιαστικά, αδυνατώντας, έτσι, να καθησυχάσουν το παιδί σε περίπτωση που χρειαστεί.
• Το να εισέλθει στο σχολείο το παιδί μαζί με συμμαθητές του –αν τυχόν γνωρίζει- θα μείωνε την αγωνία του.
• Ο παιδικός σταθμός, ακόμη και εάν οι γονείς δε δουλεύουν, αποτελεί μια καλή λύση, διότι όσο μικρότερο σε ηλικία είναι ένα παιδί, τόσο πιο ομαλή φαίνεται να είναι η μετάβαση και ο εγκλιματισμός του σε ένα εξω-οικογενειακό πλαίσιο.

Πως να βοηθήσουμε το παιδί να αγαπήσει το διάβασμα;

Το βιβλίο συχνά φαντάζει στα παιδιά ως φόβητρο παρά ως αγαπημένο αντικείμενο. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να τα ενθαρρύνουν να αποκτήσουν μία καλή σχέση με το διάβασμα. Ενδεικτικά, προτείνονται τα παρακάτω:

• Η δημιουργία μιας παιδικής βιβλιοθήκης, μέσα στο δωμάτιο του παιδιού, ώστε να έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτή: Η βιβλιοθήκη μπορεί να περιλαμβάνει εικονογραφημένα παραμύθια, κυρίως, βασισμένα στο ύφος που το κάθε παιδί προτιμά.

• Η τοποθέτηση των παιδικών βιβλίων σε εμφανές σημείο έναντι των παιχνιδιών, τα οποία θα είναι τοποθετημένα σε σημείο που δε θα φτάνει το βλέμμα του παιδιού: Ο άνθρωπος έχει τη τάση να αναζητά την εικόνα που έχει συνηθίσει να βλέπει. Έτσι, στην προκειμένη περίπτωση, το παιδί θα αναζητά το βιβλίο.
• Η διαδικασία του διαβάσματος να γίνεται μέσω παιχνιδιού: π.χ. Μάθετέ του τους αριθμούς χρησιμοποιώντας τουβλάκια ή βοηθείστε το στην ιστορία, παρουσιάζοντάς την ως παραμύθι.
• Η ανάγνωση ενός παραμυθιού πριν το παιδί πάει για ύπνο: Του δημιουργεί τη συνήθεια να συνδέει τον ύπνο με το διάβασμα και αργότερα και την ανάγκη να διαβάζει μόνο πριν τον ύπνο.
• Οι συχνές επισκέψεις, μαζί με το παιδί, στη δανειστική βιβλιοθήκη της γειτονιάς: Δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να συνδυάσει τη βόλτα-περίπατο με το διάβασμα.
• Το διάβασμα βιβλίων από τους ίδιους τους γονείς: Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά είναι μιμητές. Επίσης, μπορείτε να συζητάτε για το περιεχόμενο του βιβλίου σας με το παιδί σας για να του εξιτάρετε το ενδιαφέρον.