ΠΑΙΔΙ

Πόσο επηρεάζει η διατροφή το ύψος των παιδιών;

iStock

Αυτή η ερώτηση μπορεί να αναδιατυπωθεί ως εξής: «Τι είναι πιο καθοριστικό για το ύψος μας; Η γενετική ή η διατροφή μας;»

Η σύντομη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι περίπου το 60 έως 80% του ύψους καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες, ενώ το 20 έως 40% μπορεί να αποδοθεί σε περιβαλλοντικές επιπτώσεις και κυρίως στη διατροφή.

Ποσοστά τα οποία βασίζονται σε εκτιμήσεις «κληρονομικότητας» του ανθρώπινου ύψους: Το ποσοστό της συνολικής διακύμανσης του ύψους λόγω γενετικών παραγόντων.

Τι σχέση έχει η διατροφή με το ύψος;

Πόσο επηρεάζει η διατροφή το ύψος των παιδιών; Pexels

Καθώς ένα άτομο μεγαλώνει, τα οστά του συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε μήκος, μέχρι το τέλος της εφηβείας. Στο τέλος της εφηβείας, οι πλάκες ανάπτυξης συγχωνεύονται και κάπως έτσι σταματά και η ανάπτυξή του.

Μερικοί παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος μας είναι:

  • Η γενετική:

Τα γονίδια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το ύψος ενός ατόμου. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, η γενετική συμβάλλει, όπως είδαμε περίπου στο 80% στο ύψος ενός ατόμου.

  • Το φύλο:

Σχετική έρευνα, σημειώνει ότι τα θηλυκά συνήθως σταματούν να μεγαλώνουν μέχρι τη στιγμή που τελειώνει η εφηβεία. Τα αρσενικά συνήθως φτάνουν στο τελικό τους ύψος στα 18 τους χρόνια.

  • Οι ορμόνες:

Το σώμα παράγει ορμόνες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη ενός ατόμου.

Με την ενηλικίωση λοιπόν σταματά και η ανάπτυξη του ύψους. Ωστόσο, η καλή διατροφή και η γενική υγεία κατά την ανάπτυξη στην παιδική ηλικία και την εφηβεία, μπορεί να παίξουν ρόλο στο τελικό ύψος μας.

Τι γίνεται με τα παιδιά

Εκτός από τη γενετική, ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το ύψος.

Ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες, συγκαταλέγονται η διατροφή, η άσκηση, ο ύπνος και φυσικά διάφορες ασθένειες.

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια σχετική επιστημονική έρευνα, η διατροφή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας του τρόπου ζωής που επηρεάζει το ύψος.

Οι τροφές που μεγαλώνουν γερά (και ψηλά) παιδιά

  • Αυγά

Τα αυγά περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη. Ένα μεγάλο ολόκληρο αυγό περιέχει:

  • 24,1 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου
  • 6,24 γραμμάρια (g) πρωτεΐνης
  • 1,24 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης D
  • 35,7 mcg φυλλικού οξέος
  • 0,513 mcg βιταμίνης Β12

 

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και του μυοσκελετικού συστήματος των παιδιών. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, είναι πλούσια σε ασβέστιο και καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες των παιδιών σε ασβέστιο.

Άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το kale και το μπρόκολο.

  • Αμύγδαλα

Η βιταμίνη Ε είναι μια σημαντική βιταμίνη για τα παιδιά. Η ανεπάρκεια της μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη τους

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε είναι μάλιστα πιο συχνή στα παιδιά παρά στους ενήλικες λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων της βιταμίνης και του γρήγορου ρυθμού με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά.

Τα αμύγδαλα, είναι η τροφή που δεν πρέπει να λείπει από μία παιδική διατροφή, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε.

  • Όσπρια

Όσπρια όπως τα κόκκινα φασόλια, τα φασόλια Pinto, τα ρεβύθια και οι φακές, είναι επίσης απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών.

Ένα άρθρο του 2016 σημειώνει ότι η έλλειψη διατροφικής πρωτεΐνης είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το ύψος ενός ατόμου.

Τα όσπρια είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, ενώ παρέχουν επίσης:

  • βιταμίνες Β
  • σίδηρο
  • χαλκό
  • μαγνήσιο
  • ψευδάργυρο

Τροφές που μεγαλώνουν γερά (και ψηλά) παιδιά: Ψάρια

Τα ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός, παρέχουν βιταμίνη D και ασβέστιο.

Η βιταμίνη D βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει περισσότερο ασβέστιο, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στην ανάπτυξη των οστών.

Η βιταμίνη D βοηθά επίσης στην πρόληψη της ραχίτιδας. Πρόκειται για μια μεταβολική πάθηση, η οποία προκαλείται από σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D, ασβεστίου ή φωσφώρου και εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 3 μηνών έως 3 ετών.

  • Φρούτα

Η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό συστατικό για την υγεία των οστών.

Η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι σημαντικό για τη δύναμη και την αποκατάσταση των οστών.

Πέρα από τα αγαπημένα των παιδιών πορτοκάλια, τα μούρα δεν πρέπει επίσης να λείπουν από τη διατροφή τους.

Γιατί; Περιέχουν φυτοχημικά και βιταμίνες με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία των οστών.

Τα μούρα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπενίας, η οποία είναι μια κατάσταση που προκαλεί τα οστά να γίνονται εύθραυστα λόγω της απώλειας οστικής μάζας.

  • Γλυκοπατάτες

Τα καροτενοειδή από φυτικές πηγές, όπως τα κίτρινα και τα πορτοκαλί λαχανικά, μπορεί επίσης να ενισχύσουν της υγείας των οστών.

Το σώμα μας μετατρέπει τα καροτενοειδή σε βιταμίνη Α. Και αν αναζητάς μια καλή πηγή βιταμίνης A, οι γλυκοπατάτες είναι η απάντησή σου.

Μια ολόκληρη γλυκοπατάτα, ψημένη με τη φλούδα, παρέχει 1.403 mcg βιταμίνης Α, η οποία αντιστοιχεί στο 156% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.