ΓΟΝΕΙΣ

Πώς βοηθά τις νέες μητέρες η γονική άδεια; 

Pexels

Μια νέα επιστημονική έρευνα, ρίχνει φως στο πώς η γονική άδεια μπορεί να είναι ευεργετική, ιδιαίτερα για την μετέπειτα ψυχική υγεία των μητέρων.

Ειδικότερα, ερευνητές από το Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και το Τμήμα Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας στο Karolinska Institutet, διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση διερευνώντας τη σχέση μεταξύ γονικής άδειας και ψυχικής υγείας στους γονείς.

«Το να γίνεις γονιός μπορεί να είναι αγχωτικό έτσι κι αλλιώς. Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε τις τεράστιες, ορμονικές και σωματικές αλλαγές που βιώνει η μητέρα, αλλά πρέπει επίσης να πιστεύουμε ότι η μετάβαση στη γονεϊκότητα είναι αγχωτική για τα ζευγάρια», επισημαίνουν στην έρευνά τους οι επιστήμονες.

Πώς βοηθά τις νέες μητέρες η γονική άδεια;  Pexels

Για παράδειγμα, οι γονείς αντιμετωπίζουν προκλήσεις που σχετίζονται με τη φροντίδα των παιδιών, αβεβαιότητες σταδιοδρομίας και οικονομικές πιέσεις, λόγω μειωμένου εισοδήματος.

«Αυτός είναι ίσως ο λόγος που οι ψυχικές διαταραχές μετά τον τοκετό είναι σχετικά συχνές. Συνήθως λέγεται ότι επηρεάζονται το 10 με 20% των μητέρων και έως το 10% των πατέρων. Ως εκ τούτου, θέλαμε να εξετάσουμε συστηματικά όλα τα δημοσιευμένα επιστημονικά στοιχεία για να δούμε εάν η γονική άδεια μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των γονέων», δηλώνει ο επικεφαλής της επιστημονικής ανασκόπησης.

Η ανασκόπηση που χρησιμοποίησε δεδομένα 45 διαφορετικών μελετών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η γονική άδεια λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας απέναντι σε προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων κατάθλιψης, της γενικής ψυχικής υγείας, της ψυχολογικής δυσφορίας, αλλά και της επαγγελματικής εξουθένωσης, ιδιαίτερα για τις μητέρες.

«Ωστόσο, τα ευεργετικά αποτελέσματα συνδέονται με πιο γενναιόδωρα προγράμματα γονικής άδειας, για παράδειγμα με μεγαλύτερη διάρκεια άδειας», τονίζουν οι ερευνητές της μελέτης και συνεχίζουν:

«Αναζητήσαμε μια σύνδεση μεταξύ διαφορετικών πτυχών της γονικής άδειας, όπως η διάρκεια της άδειας και το αν η άδεια ήταν αμειβόμενη ή άνευ αποδοχών και τις συσχετίσεις τους με την ψυχική υγεία, τόσο στις μητέρες όσο και στους πατέρες. Ερευνήσαμε ακόμη και την έμμεση επίδραση που μπορεί να έχει στην ψυχική υγεία του συντρόφου, όταν μόνο ένας εκ των δύο παίρνει γονική άδεια».

Ένα ενδιαφέρον εύρημα στην ανασκόπηση είναι ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα της γονικής άδειας, δεν παρατηρούνται μόνο λίγο μετά τον τοκετό, αλλά μπορούν να συνεχιστούν και στη μετέπειτα ζωή για τις μητέρες.

Πρακτικά οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν το αυτονόητο και τα ευρήματά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να διαμορφωθούν κοινωνικές πολιτικές ενίσχυσης για τους νέους γονείς.