ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να βοηθήσεις (πραγματικά) ένα παιδί που δίνει Πανελλήνιες

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISS

Το έχεις περάσει κι εσύ και το ξέρεις από πρώτο χέρι. Οι σχολικές εξετάσεις και ιδιαίτερα οι Πανελλήνιες εξετάσεις μπορεί να είναι μια πολύ αγχωτική περίοδος για τους εφήβους.

Ο κόσμος μπορεί να αλλάζει καθημερινά, ωστόσο, η σημασία της εκπαίδευσης και ο ρόλος που παίζουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις σε αυτό το τοπίο, δεν έχει αλλάξει. Το άγχος των εξετάσεων μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει την ψυχική υγεία ενός εφήβου, αλλά και τη σωματική υγεία και γενική του ευεξία.

Ένας έφηβος με άγχος στο σπίτι, μπορεί επίσης να δυσκολέψει όλη την οικογένεια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Πανελληνίων. Το να βοηθήσεις το έφηβο παιδί σου να αντιμετωπίσει το άγχος των εξετάσεων, μπορεί να ωφελήσει και τη μελέτη του, αλλά και να μειώσει την ένταση στο σπίτι.

Ακολουθούν 6 απλές συμβουλές για το πώς μπορείς να βοηθήσεις πραγματικά ένα παιδί που δίνει Πανελλήνιες.

Απαλλαγή από δουλειές του σπιτιού

Η πίεση για απόδοση κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων, είναι ήδη αρκετά σκληρή, γι’ αυτό μπορείς να απαλλάξεις το έφηβο παιδί σου, από μικροδουλειές αυτή την περίοδο. Μπορεί να αξιοποιήσει τον επιπλέον ελεύθερο χρόνο για μελέτη ή χαλάρωση και θα εκτιμήσει το γεγονός ότι το προσέχεις.

Το κατάλληλο περιβάλλον για μελέτη

Η δημιουργία ενός ήσυχου περιβάλλοντος μελέτης, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας όταν μιλάμε για διάβασμα και εξετάσεις. Αν έχεις το δικό σου ξεχωριστό, δωμάτιο-γραφείο στο σπίτι, μπορείς να του το παραχωρήσεις για αυτή την περίοδο. Όσο πιο άνετα και χαλαρά αισθάνεται, τόσο το καλύτερο.

Συζητήστε μαζί για τη ζωή μετά τις Πανελλήνιες

Το να μιλάς για το μέλλον μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, ειδικά όταν τα πράγματα αισθάνονται αβέβαια, αλλά το πιθανότερο είναι ότι τα παιδιά αγχώνονται περισσότερο για τη ζωή τους μετά τις Πανελλήνιες απ’ ό,τι εσύ. Προσεγγίζοντας το θέμα και μιλώντας για αυτό που ακολουθεί, μειώνεις το φόβο για το άγνωστο. Όταν ένα παιδί γνωρίζει ότι έχει την υποστήριξή σου, θα αγχωθεί λιγότερο για το τι του επιφυλάσσει το μέλλον.

Ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου

Μπορεί το ξενύχτι και το διάβασμα της τελευταίας στιγμής να πηγαίνουν πολλές φορές χέρι-χέρι με τις Πανελλήνιες, στην πραγματικότητα όμως, μόνο κακό κάνει. Αντίθετα μια τακτική ρουτίνα ύπνου, μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη και για το παιδί που δίνει εξετάσεις και για ολόκληρη την οικογένεια. Τα διαταραγμένα μοτίβα ύπνου είναι μια σίγουρη πηγή άγχους.

Τα διαλείμματα είναι απαραίτητα

Η απόσπαση προσοχής θεωρείται συχνά «εγκληματική ενέργεια» όταν μιλάμε για διάβασμα στις Πανελλήνιες, αλλά τα περιστασιακά διαλείμματα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να να μειωθεί το άγχος. Μια βόλτα για περπάτημα, μπορεί να αυξήσει στην πραγματικότητα τη συγκέντρωση. 

Η δύναμη της εκτόνωσης

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να μειώσεις το άγχος, είναι η εκτόνωση. Εάν το παιδί έχει κολλήσει μέσα με τα βιβλία του πιθανότατα θα έχει και νεύρα. Τα οποία εξίσου πιθανόν, θα τα βγάλει στο σπίτι. Σε αυτή την περίοδο προσπάθησε να μην προσφέρεις συμβουλές ή προτάσεις. Κούνησε καταφατικά το κεφάλι σου, χαμογέλα. Πανελλήνιες είναι, θα περάσουν.