ΠΑΙΔΙ

Παππούδες που δίνουν γλυκά στα παιδιά: η ειδικός εξηγεί πώς να το διαχειριστείς, χωρίς να τσακωθείτε

iStock

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που δυσκολεύονται να διαχειριστούν το θέμα «παππούδες και γλυκά στα παιδιά». Συνήθως το πρόβλημα περιγράφεται ως εξής: επίσκεψη στους παππούδες και σε όλα τα ντουλάπια να υπάρχουν γλυκίσματα να τα περιμένουν, εφαρμογή πρακτικών που δεν συστήνονται πλέον, όπως «αν φας το φαγάκι σου θα σου δώσω γλυκό» ή ακόμα χειρότερα «δεν θες να φας παιδάκι μου; έλα πάρε τη σοκολάτα».

Συχνά οι παππούδες είναι και οι κύριοι φροντιστές των παιδιών (όταν εργάζονται και οι δύο γονείς), άλλες κάποιες φορές μπορεί να βρίσκονται μαζί σε εβδομαδιαία ή και πιο σπάνια συχνότητα. Σε κάθε περίπτωση, όταν μιλάμε για το κεφάλαιο «παππούδες και γλυκά στα παιδιά», όποια κι αν είναι η συχνότητα που βρίσκονται εσύ πολλές φορές αισθάνεσαι ότι η γνώμη σου δεν μετράει, ότι δεν σε σέβονται και ότι καταστρέφουν τις καλές διατροφικές συνήθειες που με τόσο κόπο προσπαθήσατε να χτίσετε ως οικογένεια.

Φυσικά δεν μπορώ να σου δώσω απαντήσεις που θα λύσουν τα προβλήματά σας ως δια μαγείας. Κάθε οικογένεια και κάθε κατάσταση είναι διαφορετική και το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Αρχικά όμως θα πρέπει να είμαστε λίγο προσγειωμένοι. Ας αναλογιστούμε πρώτα τη συχνότητα που μπορεί να γίνεται αυτό. Έχει μεγάλη διαφορά μία σοκολάτα που θα φαγωθεί μία φορά την εβδομάδα, από την καθημερινή κατανάλωση ζαχαρωτών για παράδειγμα.

Περίπτωση Α: όταν οι παππούδες δεν είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα των παιδιών

Σε αυτή την περίπτωση, θα σας πω να πάρετε μία βαθιά ανάσα και να χαλαρώσετε.

Όπως ανέφερα και παραπάνω μία έξτρα δόση γλυκού την εβδομάδα δεν είναι και τόσο βλαβερή για την υγεία του παιδιού. Ή οι διακοπές στο χωριό με τον παππού και τη γιαγιά που συνοδεύονται με αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης γλυκών, μπορεί να δημιουργήσουν ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις, όπως φαντάζομαι ότι μπορεί να έχεις κι εσύ. Προσωπικά, ακόμα θυμάμαι τις διακοπές τα καλοκαίρια στους γονείς της μαμάς μου, που τρώγαμε καθημερινά αρκετά γλυκά.

Και επιμένω στη χαλάρωση γιατί υπό τέτοιες συνθήκες μάλλον δεν αξίζει να χαλάσουν οι στιγμές κανενός. Τα παιδιά δεν πρόκειται να σου ζητάνε κρουασάν για πρωινό επειδή απλά το έκανε η γιαγιά, εάν λειτουργείς με συνέπεια και πρόγραμμα στο σπίτι. Να θυμάσαι ότι είναι πολύ ικανά να καταλάβουν τις διαφορές του περιβάλλοντος και το πώς λειτουργεί το κάθε άτομο, όπως γίνεται και με τον παιδικό σταθμό.
Ωστόσο, αν μιλάμε για μικρές ηλικίες (κάτω των 2 ετών) ή είναι κάτι που σου δημιουργεί υπερβολικό άγχος μπορείς να συνεχίσεις να διαβάζεις.

παππούδες και γλυκά στα παιδιά iStock

Περίπτωση Β: Όταν οι παππούδες είναι κύριοι φροντιστές των παιδιών

Πάμε στην πιο δύσκολη περίπτωση. Όταν οι γονείς ή τα πεθερικά (ακόμα και άλλοι συγγενείς ή και όχι) καλούνται να αναλάβουν πιο ενεργά τη φροντίδα του παιδιού. Εκεί, εάν παρατηρήσεις  ότι έχει ξεφύγει η κατάσταση, είναι λογικό (και επιβάλλεται θα έλεγα) να κάνεις μία συζήτηση. Άλλωστε, οποιοσδήποτε προσφέρεται να βοηθήσει θα πρέπει να λαμβάνει υπ’όψιν του τα θέλω σου στην ανατροφή του παιδιού, προκειμένου να παρέχει και ουσιαστική βοήθεια.

Φυσικά, εδώ θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: ένα άτομο με εντελώς διαφορετική προσέγγιση δεν πρόκειται να μεταλλαχτεί ποτέ σε άτομο με τον δικό μας τρόπο σκέψης με κάποιο μαγικό ραβδί, άρα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για «εκπτώσεις» στις απαιτήσεις μας.

Θυμήσου επίσης ότι αναφερόμαστε σε άτομα που αγαπούν το παιδί σου. Οι προθέσεις τους είναι καλές, αλλά ίσως μεγάλωσαν υπό διαφορετικές συνθήκες ή δεν γνωρίζουν τι ακριβώς μπορεί να περιμένουν από τους ίδιους να κάνουν. Λόγω όλων των παραπάνω, έχει μεγάλη σημασία το πώς θα το προσεγγίσεις.

«Παππούδες και γλυκά στα παιδιά»: συμβουλές από την Ιωάννα Αγγουράκη

Παρακάτω, λοιπόν, σας παραθέτω μερικές προτάσεις για παραγωγική συζήτηση:

Όχι μπροστά στα παιδιά: Μην «μειώσεις» ποτέ τους παππούδες μπροστά στα παιδιά. Όσον αφορά, δε, την περίπτωση των γλυκών, δεν θα πρέπει ποτέ να κάνεις αυτή τη συζήτηση μπροστά τους γιατί έτσι θα μεγαλώσεις ακόμα περισσότερο την αξία των γλυκών.

Κράτα ουδέτερη τη συζήτηση: Δεν πρέπει να κάνεις άμεση επίθεση στις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι παππούδες. Απόφυγε τις κατηγορίες και προσπάθησε να τους περάσεις το μήνυμα δίνοντας σαφείς οδηγίες και επεξηγήσεις. Για παράδειγμα, αντί για: «Σταμάτα να δίνεις συνέχεια γλυκά στο παιδί» που δείχνει επίθεση και είναι πολύ γενικό, μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένη: «Όταν ο Γιάννης τρώει γλυκό το απόγευμα, δεν προλαβαίνει να πεινάσει για το βραδινό» ή «Η Άννα έχει δυσκοιλιότητα τελευταία, οπότε επικεντρωνόμαστε περισσότερο στα φρούτα και τα λαχανικά» ή (για πιο σοβαρές περιπτώσεις) «ο γιατρός μάς έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για τη ζάχαρη/αλλεργίες/οτιδήποτε, ορίστε το έντυπο με αυτά που μπορεί να τρώει μαζί με το τηλέφωνό του αν έχεις κάποια απορία».

Ενημέρωση, η βασική: Φρόντισε να τους παρέχεις πηγές για ενημέρωση. Από προγράμματα υγείας (όπως εθνικό διατροφικό οδηγό) ή οποιοδήποτε άλλο έγκυρο μέσο μπορεί να τους μεταφέρει τις αλλαγές που έχουν γίνει σχετικά με τη διατροφή στην παιδική ηλικία.

παππούδες και γλυκά στα παιδιά iStock

Εστίασε στην τήρηση του προγράμματος γευμάτων και όχι αποκλειστικά στα γλυκά. Το να τους κάνεις μια μίνι εκπαίδευση γύρω από τη σημασία του προγράμματος, αφού τα γλυκά παρέχονται κατά κύριο λόγο ενδιάμεσα από αυτά, ίσως σας βοηθήσει περισσότερο. Για παράδειγμα: «Να δίνεις το μπισκότο μόνο την ώρα του σνακ/γεύματος και όχι ό,τι ώρα σου ζητήσουν». Αν θέλεις μπορείς να τους βοηθήσεις δίνοντάς τους ένα έτοιμο πρόγραμμα με τις ώρες φαγητού και ύπνου.

Κάνε κάποιες προτάσεις από το να προτείνεις ολική απαγόρευση. Για παράδειγμα, μπορεί κάθε Τρίτη να είναι η μέρα του γλυκού και όλες οι υπόλοιπες να είναι κάποιο γλυκό χωρίς γλυκαντικά ή συνταγές που θα έχεις δώσει εσύ.

Πρότεινε άλλες τροφές που ξέρεις ότι αρέσουν στο παιδί. Καμιά φορά οι παππούδες μπορεί να δίνουν γλυκά για να πάρουν την ευχαρίστηση με τη χαρά του παιδιού. Με το ίδιο σκεπτικό, είναι χρήσιμο να δώσεις προτάσεις για αγαπημένες δραστηριότητες και παιχνίδια, αφού μπορεί και οι ίδιοι να μην γνωρίζουν τι άλλο να κάνουν για να ευχαριστήσουν ή να απασχολήσουν το παιδί.

Μίλησέ τους για το πώς να διαχειρίζονται με σωστό τρόπο το φαγητό, τα γλυκά και τις υπόλοιπες τροφές. Είναι βασικό οι παππούδες να μην χρησιμοποιούν τα γλυκά ως επιβράβευση και να μην πιέζουν την ώρα του φαγητού. Τόνισέ τους ότι δεν σε απασχολεί η ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν (αυτό ισχύει και για εσένα), καθώς οι παππούδες αγχώνονται ακόμα περισσότερο να κάνουν σωστά τη «δουλειά» τους και να σου παραδώσουν ένα παιδί χορτάτο και ικανοποιημένο με κάθε κόστος.

Συνεχείς υπενθυμίσεις για το πόσο εκτιμάς τη βοήθεια που σου προσφέρουν με το να προσέχουν τα παιδιά σου. Ξέρω ότι μπορεί να σου φαίνεται λίγο δύσκολο, ειδικά όταν νιώθεις ότι δεν σε σέβονται, αλλά είναι σημαντική αυτή η βοήθεια και θα πρέπει να την επικροτείς με κάθε ευκαιρία. Έτσι θα τους ανεβάσεις το ηθικό και τη διάθεση.

Εν τέλει, μπορείτε να έχετε μία εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τις πρακτικές σίτισης των παιδιών, χωρίς να γίνεις δυσάρεστη. Είναι σημαντικό να μην κάνεις τους παππούδες να νιώσουν άσχημα ή ακόμα καλύτερα να πετύχεις τον στόχο σου και να είστε όλοι ευχαριστημένοι. Σε κάθε περίπτωση, οι χαρούμενες αναμνήσεις και οι σχέσεις με αγαπημένα πρόσωπα έχουν τεράστια σημασία για τα μικρά παιδιά. Βάλε τα όλα στη ζυγαριά.

*Ευχαριστούμε την Ιωάννα Αγγουράκη, MSc Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Διατροφή και Δημόσια Υγεία και εξειδίκευση στη βρεφική και παιδική διατροφή

Mommy & Me – Early Nutrition Center