ΠΑΙΔΙ

Παιδίατροι καταπίνουν Lego για να καθησυχάσουν τους γονείς

iStock

Τα παιδιά λατρεύουν να καταπίνουν πράγματα που δεν είναι φαγητό. Πράγματα όπως κεφάλια Lego, για παράδειγμα, ή οποιοδήποτε άλλο μικρό παιχνίδι που μπορούν να χώσουν στο στόμα τους γιατί… Ποιος ξέρει γιατί. Μάλλον από περιέργεια.

Το πραγματικό ερώτημα εδώ, δεν είναι γιατί τα παιδιά συνηθίζουν να κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά τι συμβαίνει στο σώμα τους όταν καταπίνουν ένα σωρό μικρά παιχνίδια. Και έξι ατρόμητοι και πλήρως αφοσιωμένοι επαγγελματίες παιδίατροι, αποφάσισαν να δώσουν μια επιστημονική απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα εκατομμυρίων γονιών εκεί έξω. Πώς; Μα φυσικά καταπίνοντας οι ίδιοι τα κεφάλια Lego και καταγράφοντας τι ακριβώς συνέβη στο σώμα τους.

Παιδίατροι καταπίνουν Lego για να καθησυχάσουν τους γονείς Unsplash

Συγκεκριμένα ο Δρ Andy Tagg και άλλοι πέντε παιδίατροι στο Western Health στη Μελβούρνη της Αυστραλίας είδαν πολλούς γονείς να καταφτάνουν πανικόβλητοι στα επείγοντα, αφού τα παιδιά τους είχαν καταπιεί ένα παιχνίδι. Ο Δρ Tagg, ήθελε να καθησυχάσει τους γονείς ότι η πλειονότητα των παιδιών, απλώς θα περάσουν το παιχνίδι στο γιογιό τους, όπως έκανε ο ίδιος όταν ήταν μικρό αγόρι. Έτσι, αυτός και οι συνάδελφοί του, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα επιστημονικό πείραμα και να καταπιούν μερικά κεφάλια Lego και να καταγράψουν την εμπειρία τους.

Κάθε ένα από τα κεφάλια Lego ανακτήθηκε μέσα σε 1,71 ημέρες, περνώντας από το εντερικό σύστημα ενός ενήλικα χωρίς επιπλοκές. Αν και η κατάποση ενός πλαστικού αντικειμένου όπως το κεφάλι ενός Lego δεν είναι ιδανική, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορεί να καθησυχάσει ορισμένους γονείς, εάν το παιδί τους τύχει να το δοκιμάσει.

Τούτου λεχθέντος, ο Δρ Tagg προειδοποιεί ότι υπάρχουν ορισμένα μικρά αντικείμενα που πρέπει σε κάθε περίπτωση να θεωρούνται κόκκινες σημαίες, όπως οι μικρές, στρογγυλές μπαταρίες που μπορούν να καταποθούν τόσο εύκολα, για παράδειγμα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) παρατηρεί ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι αναφορές για κατάποση ξένων σωμάτων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, αν και σημειώνουν ότι αυτό μπορεί να είναι απλώς πρόκειται για μια καλύτερη καταγραφή περιπτώσεων. Οι γονείς, ας πούμε, το 1985 ήταν λιγότερο πιθανό να πάνε το παιδί τους στα Επείγοντα επειδή έτυχε να καταπιεί ένα νόμισμα, απ’ ό,τι οι γονείς το 2015. Τουλάχιστον τώρα ξέρεις ότι τα κεφάλια LEGO μπορούν να αποβληθούν φυσικά από τον οργανισμό των παιδιών. Καλή διασκέδαση στην αναζήτησή τους.