ΠΑΙΔΙ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Το βίντεο και οι σκέψεις που δεν πρέπει να φεύγουν ποτέ από το μυαλό μας

Unsplash

Παιδικός καρκίνος. Δυο λέξεις οδυνηρά οξύμωρες. Μια αδιανόητη αδικία, μια περιπέτεια που υπερβαίνει τη λογική, χωρίς εξήγηση, χωρίς αίτιο κι αποτέλεσμα, χωρίς μια κατανοητή δράση που έφερε την επώδυνη αντίδραση. Ένα ενδεχόμενο που στη σκέψη και μόνο σε κάνει χίλια κομμάτια. Κι όμως, συμβαίνει και οι μικροί ήρωες αποδεικνύονται τελικά οι πιο σπουδαίοι και θαρραλέοι μαχητές. Η φετινή 20η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου τιμά τα παιδιά και τους εφήβους με καρκίνο.

«Η αγάπη δεν μας απογοητεύει ποτέ» είναι το μήνυμα που περνάει η μικρού μήκους ταινία που δημιουργήθηκε το 2019 για λογαριασμό του κέντρου θεραπείας Hospital de Amor στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου και υπενθυμίζει αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ούτε σήμερα, ούτε ποτέ. Ότι η αγάπη είναι το πιο σημαντικό δώρο που πρέπει να κάνεις σ’ έναν άνθρωπο. Ειδικά όταν πρόκειται για ένα παιδί που δοκιμάζεται. Αγάπη έμπρακτη.

Είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο να χτίσουμε επιτέλους έναν κόσμο που θα θωρακίζει κάθε μα κάθε παιδί που αρρωσταίνει με ό,τι είναι απαραίτητο για τη θεραπεία του, την ψυχική και σωματική του γιατρειά. Ό,τι γλυκαίνει τον πόνο, ό,τι διώχνει τον φόβο, ό,τι χτίζει φωλιές αγάπης και ελπίδας.

Το animation “The Fall: Love Never Let Us Down” δημιουργήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, που η ανθρωπότητα τιμάει σήμερα (15/2),  με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO). Κάθε χρόνο πάνω 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από διάφορες μορφές του. Στη χώρα μας περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.

Όπως αναφέρει η ψυχολόγος Υγείας, Πηνελόπη Μελίου, «στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το 80% των παιδιών επιτυγχάνει την πενταετή επιβίωση ωστόσο το ποσοστό αυτό πέφτει κατακόρυφα στο 20% στις χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στον παιδικό καρκίνο ανέρχεται στους 80. 000, ενώ κάθε τρία λεπτά η διάγνωση του καρκίνου ανακοινώνεται σε κάποιο παιδί. Γενικότερα, μπορούμε να πούμε πως ο παιδικός καρκίνος δεν μπορεί να προληφθεί ωστόσο, εάν η διάγνωση λάβει χώρα έγκαιρα, σε ένα πρώιμο στάδιο μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη θεραπεία».

«Παιδικός καρκίνος. Δυο λέξεις που δεν θα έπρεπε να είναι μαζί, αλλά δυστυχώς συμβαίνει. Και όταν συμβαίνει πρέπει να είμαστε εκεί, και για τα ίδια τα παιδιά και για τις οικογένειές τους. Με την ψυχή, τις γνώσεις και τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για να τους προσφέρουμε την ελπίδα. Την ελπίδα που υπάρχει και που την αποδεικνύουν οι αριθμοί, αφού, μέσα από τις μεγάλες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων, 3 στα 4 παιδιά που νοσηλεύονται γίνονται εντελώς καλά και μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους» είναι το μήνυμα της προέδρου και ιδρύτριας του σωματείου ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου.

 

Πριν λίγες μέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το νέο Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο δίνει έμφαση στα παιδιά, μέσα από την πρωτοβουλία «Βοήθεια στα παιδιά με καρκίνο» ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε ταχύτερη και βέλτιστη διάγνωση, θεραπεία και περίθαλψη. Ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της περίθαλψης των παιδιών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση των επιζώντων που αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις θεραπείες στις οποίες υποβάλλονται.

Πολύ κατατοπιστική και χρήσιμη η πρωτοβουλία του νοσοκομείου Metropolitan σχετικά με τα συμπτώματα τα οποία δεν πρέπει να αγνοούμε.