ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Όσα πράγματα δεν πρέπει να κάνεις ενώ θηλάζεις

iStock

Σε γενικές γραμμές ο θηλασμός είναι ευεργετικός πρωτίστως για το παιδί αλλά και για τη μητέρα. Ωστόσο, η τελευταία θα πρέπει να αποχωριστεί κάποιες συνήθειες ή πράγματα που έκανε πριν αποκτήσει απόγονο και την ευχαριστούσαν.

Για κάποιες περιπτώσεις από αυτές που ακολουθούν, ισχύει το κάθε εμπόδιο για καλό, αφού η επιστροφή σε μία ζωή πιο «αγνή» έχει οφέλη στη συνολική της υγεία. Για όλα τα υπόλοιπα, θα χρειαστεί λίγη υπομονή μέχρι να αποθηλάσει.

Θηλασμός: Τι πρέπει, τι δεν πρέπει

Προσωπικά όσο θήλαζα δεν έτρωγα καθόλου σοκολάτα. Ούτε έπινα αλκοόλ, να ‘ναι καλά η μπίρα 0%. Για κάποιους μήνες είχα κόψει και τα γαλακτοκομικά, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και οτιδήποτε είχε σπόρια- από αγγούρι μέχρι μελιτζάνα– λόγω κολικών. Η λίστα με τα ασύμβατα με τον θηλασμό δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος.

Τα περισσότερα από όσα περιλαμβάνει αυτό το μπουκέτο απαγορεύσεων δεν ισχύουν για όλες- ευτυχώς. Για παράδειγμα, κάποιοι γιατροί συστήνουν να μην σταματήσεις να τρως τυρί και γιαούρτι, κι ας έχει το μωρό κολικούς ή παλινδρόμηση, ενώ κάποιοι άλλοι τα κόβουν μαχαίρι στις μαμάδες. Όλα εξαρτώνται από το πώς δέχεται το μωρό τις τροφές.

Το ίδιο ισχύει και για την καφεΐνη. Ενώ για πολλές αρκεί η σύσταση «μην πίνεις καφέ μετά το απόγευμα ώστε να μην έχει το παιδί υπερένταση», για άλλες ο καφές επανέρχεται στη διατροφή μετά το τέλος του θηλασμού. Πολλά καθορίζονται από τον μεταβολισμό του παιδιού.

Είναι όμως ορισμένα πράγματα εκεί έξω που πραγματικά καλό είναι να αποφεύγει μια μητέρα όσο θηλάζει- πιο πολύ κι από την περίοδο που ήταν έγκυος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στις γυναίκες να θηλάζουν αποκλειστικά- αν είναι αυτό εφικτό- τους πρώτους 6 μήνες της ζωής ενός παιδιού.

Από ‘κει και πέρα, είναι προσωπική επιλογή της καθεμίας από εμάς πόσο θα συνεχίσει- και πόσο θα αντέξει. Γιατί δεν υπάρχει μόνο το απόλυτο «πρέπει», αλλά και το αναζωογονητικό «θέλω».

Θηλασμός & συνήθειες

Σύμφωνα λοιπόν με την παιδίατρο Natasha Burgert, η οποία είναι εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, όταν οι γιατροί συμβουλεύουν τις μητέρες να αποφεύγουν συγκεκριμένες τροφές ή δραστηριότητες κατά τον θηλασμό, το κάνουν ώστε να διαφυλάξουν την ποιότητα του μητρικού γάλακτος, ενδεχομένως και την ποσότητά του.

Και σύμφωνα με τους ειδικούς, για τα παρακάτω, οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δεν εγγυώνται πως πρόκειται για περιπτώσεις συμβατές με τον θηλασμό.

Δεν θα μιλήσουμε για τη λήψη φαρμάκων- κάθε σκεύασμα αναφέρει αν η χρήση του ενδείκνυται για μια γυναίκα που θηλάζει. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας ή το χρήσιμο για τη συμβατότητα μεταξύ θηλασμού και δραστικής ουσίας, e-lactancia.org.

Botox ενώ θηλάζεις;

Μπορεί εσύ να την έχεις ανάγκη για μία ανανέωση με botox και καλά κάνεις, αλλά θα πρέπει να κάνεις λίγο υπομονή. Κανένας γιατρός δεν μπορεί να ορκιστεί πως η ενέσιμη βοτουλινική τοξίνη δεν περνάει στο μητρικό γάλα.

Οπότε για τους μήνες- ή τα χρόνια- του θηλασμού περιορίσου σε πιο απλές μεθόδους αντιγήρανσης. Μασκούλες, νερό, κρέμες, τα γνωστά. Θες κάτι πιο δραστικό ενώ θηλάζεις; δεν ξέρω αν υπάρχει, ρώτα τον δερματολόγο σου.

Λεύκανση δοντιών & Θηλασμός

Όταν έμεινες έγκυος, σου είχαν πει πως θα ήταν πολύ καλή κίνηση να κλείσεις εγκαίρως ένα ραντεβού για καθαρισμό, καθώς και τα δοντάκια δεν «γλιτώνουν» από το τσουνάμι που φέρνει η κύηση στον οργανισμό σου. Δεν πιάνουν εσένα μόνο οι ευαισθησίες, αλλά και τα ούλα σου, τα οποία ματώνουν με μεγάλη ευκολία.

Όσο απαραίτητος λοιπόν είναι ο καθαρισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης- πιθανότατα και μετά, τόσο περιττή είναι η λεύκανση όσο θηλάζεις. Η αιτία είναι πως δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να στηρίζουν με βεβαιότητα ότι το άσπρισμα των δοντιών είναι απολύτως ασφαλές σ’ αυτή τη φάση. Υπομονή και γι’ αυτό λοιπόν.

Αλκοόλ

Άλλο ένα κεφάλαιο για το οποίο δεν υπάρχει ομοφωνία. Κάποιοι ειδικοί προτείνουν πλήρη αποχή κι άλλοι αφού πιεις αλκοόλ να βγάζεις το γάλα με θήλαστρο και να το πετάς. Ό,τι σε βολεύει θα κάνεις, απλά σε κάθε περίπτωση μην υπερβαίνεις τα 2 κρασάκια την εβδομάδα.

Κάπνισμα

Αν επιμένεις να καπνίζεις ακόμα μετά από 9 μήνες εγκυμοσύνης, ο θηλασμός θα σου δώσει μία ακόμα ευκαιρία να το κόψεις. Οι γιατροί λένε πως είναι προτιμότερο μία μητέρα να θηλάζει κι ας καπνίζει, παρά να μην το θηλάζει καθόλου.

Περιόρισέ το όσο μπορείς αν αρνείσαι να βγάλεις αυτή τη συνήθεια από τη ζωή σου και κάπνισε αυστηρά μετά τον θηλασμό, ποτέ πριν. Μιλάμε φυσικά για κανονικά τσιγάρα κι όχι για μαριχουάνα.

Η χρήση κάνναβης πρώτα απ’ όλα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σου να φροντίζεις σωστά το μωρό, οπότε πρακτικά μιλώντας, όχι, καλύτερα να το αποφύγεις εντελώς.