ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Όρια και πειθαρχία: Τι σημασία έχουν στην παιδική διαπαιδαγώγηση;

Pexels

Πολλοί από εμάς σκέφτονται τα όρια, όπως τις γραμμές ενός γηπέδου. Μια λεπτή διαχωριστική γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί, έτσι ώστε να μην βγούμε εκτός παιχνιδιού ή τιμωρηθούμε με κάποιον τρόπο.

Τα όρια στις ανθρώπινες σχέσεις και η σημασία τους

Όρια και πειθαρχία: Τι σημασία έχουν στην παιδική διαπαιδαγώγηση; Unsplash

Τα όρια στις υγιείς ανθρώπινες σχέσεις, μπορούν να κατανοηθούν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Είναι σαν να τραβάτε μια γραμμή που δεν θέλετε να περάσει κάποιος και να του λέτε ότι δεν είναι εντάξει να σας συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Κάτι που λειτουργεί αμφίδρομα.

Επομένως, είναι σημαντικό και για τα παιδιά, όχι μόνο να θέτουν όρια για τον εαυτό τους, αλλά και να σέβονται και τα όρια που θέτουν οι άλλοι. Ως γονείς, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Ο καθορισμός ορίων διδάσκει στους ανθρώπους πώς να έχουν υγιείς σχέσεις και να αναπτύσσουν ενσυναίσθηση. Η εκμάθηση αυτών των δεξιοτήτων από νωρίς θα βοηθήσει τα παιδιά σας να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε μελλοντικές σχέσεις.

Παρακάτω θα βρείτε πέντε πράγματα που πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας βοηθώντας τα να κατανοήσουν τα όρια.

Ρωτήστε τι πρέπει να αλλάξει

Πριν θέσετε ένα όριο, το παιδί σας πρέπει να καταλάβει τι πρέπει να αλλάξει. Βάλτε τους να σκεφτούν τι είναι άσχημο και τι θα ήθελαν να μην συμβεί πια. Η σαφήνεια είναι το πρώτο βήμα για τον καθορισμό ορίων.

b242809.jpg
PUBLIC.GR

ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΡΑΜΑΤΑ-ΜΕΤΑΤΡΕΨΤΕ ΤΟ ΧΑ

Σε αυτό τον οδηγό, που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ψυχική σας υγεία, θα ανακαλύψετε στρατηγικές που σας βοηθούν να προσδιορίσετε τη δική σας φιλοσοφία για την πειθάρχηση των παιδιών και να κατακτήσετε τις καλύτερες μεθόδους για να επικοινωνήσετε τα μαθήματα που θέλετε να μεταδώσετε
15,50€ 10.85€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Κάντε το μήνυμα σαφές

Εάν βάζετε ένα όριο με κάποιον, θα πρέπει να ξέρει ακριβώς τι θέλετε ή τι δεν θέλετε. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε σαφή και σταθερή γλώσσα και όχι λέξεις όπως «ίσως», «θα ήταν ωραίο αν» ή «νομίζω». Κάθε ένα από αυτά τα παραδείγματα αποδυναμώνει αυτό που ζητείται.

Η σημασία της συνέπειας

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο. Αφού τεθεί ένα όριο, μπορεί να γίνει σεβαστό ή όχι από άλλους και ίσως χρειαστεί να προστατέψετε τα όριά σας. Εάν κάποιος συνεχίζει να μην σέβεται τα όρια, είναι σημαντικό να του ενημερώνετε κάθε φορά ότι δεν είναι εντάξει.

Μην κάνεις στους άλλους αυτά που δεν θέλεις να σου κάνουν

Ένας τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να καταλάβουν, είναι να τους δώσετε το καλό παράδειγμα. Εάν το παιδί σας θέλει οι άλλοι να σέβονται τα όριά του, τότε πρέπει να σέβονται τα όρια των άλλων. Είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά σας να σέβονται τα όρια και να τα μην παραβιάζουν. Ο καθορισμός ορίων και ο σεβασμός πάνε χέρι-χέρι.

EAB2F0D37F945BD2616A17EDBA721B06.jpg
POLITEIANET.GR

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΡΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Με τη βοήθεια των πολλών και πρακτικών παραδειγμάτων αυτού του βιβλίου, θα ανακαλύψετε πώς μπορείτε ως γονείς να επιβάλλετε όρια με ευγενικό, θετικό, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο τρόπο - αλλά και με σεβασμό προς το παιδί. Θα δείτε επίσης πώς μπορείτε να μετριάσετε τις συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια και πώς να διδάξετε σταδιακά το παιδί σας να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν.
13.90€ 11.12€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Το ΟΧΙ σημαίνει ΟΧΙ

Ο καθένας έχει δικαίωμα να θέτει τα δικά του όρια. Μερικές φορές τα όρια δεν θα έχουν νόημα για το παιδί σας. Ακριβώς επειδή κάτι μπορεί να μην τους φαίνεται μεγάλο θέμα, δεν σημαίνει ότι δεν είναι θέμα για κάποιον άλλο. Εάν κάποιος θέτει ένα όριο με τα παιδιά σας, δεν είναι εντάξει να προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να το ξεπεράσει.

Ο σεβασμός των ορίων είναι αμφίδρομος. Ο καθορισμός ορίων και ο σεβασμός είναι μια σημαντική δεξιότητα που πρέπει να μάθουν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Είναι ζωτικής σημασίας για υγιείς, διαρκείς σχέσεις.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΡΙΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ
IANOS.GR

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΡΙΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ

Οι σημερινοί γονείς αντιδρούν συχνά με ανασφάλεια, καθώς θέλουν να τα κάνουν όλα «καλύτερα και πιο δημοκρατικά από τους δικούς τους γονείς», αφήνοντας έτσι τα παιδιά ακόμα και χωρίς τη στήριξη και την καθοδήγηση που τόσο τη χρειάζονται και την επιζητούν. Τα παιδιά είναι δύσκολο να προσανατολιστούν σ' έναν κόσμο απ' όπου απουσιάζει το «μέχρι εδώ και μη παρέκει».
16,00 € 14,40 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ