ΕΡΕΥΝΑ

Ο απίστευτος παράγοντας που επηρεάζει τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο

Pexels

Μέχρι να γίνουν έφηβοι, τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα μπορεί να παίρνουν χειρότερους, σχολικούς βαθμούς από τους συνομηλίκους τους, που έχουν γεννηθεί μετά από 40 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα, μεγάλη, επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που που γεννήθηκαν πρόωρα, πριν από τις 34 εβδομάδες εγκυμοσύνης, είχαν χαμηλότερους βαθμούς σε μαθήματα, όπως τα μαθηματικά, αλλά και σε τεστ γλώσσας κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους, σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν στις 40 εβδομάδες.

Για τη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό BMJ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 793.000 παιδιά, συγκρίνοντας τις επιδόσεις τους στις σχολικές εξετάσεις στην ηλικία των 15-16 ετών, με το αν είχαν γεννηθεί πρόωρα ή όχι. Το 5,6% των παιδιών είχαν γεννηθεί πριν την 37η εβδομάδα της κύησης.

Ο απίστευτος παράγοντας που επηρεάζει τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο Pexels

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε πληροφορίες μητρώου σε εθνικό επίπεδο για να αναλύσει την ηλικία κύησης κατά τη γέννηση. Εξέτασαν επίσης τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε ηλικία 15 έως 16 ετών. Ξεχωριστά, ανέλυσαν τα αποτελέσματα των τεστ νοημοσύνης που έλαβαν περισσότερα από 227.000 αδέρφια γύρω στην ηλικία των 18 ετών, κατά την υποχρεωτική στράτευση.

Οι συγγραφείς της μελέτης, έλαβαν επίσης υπόψη παράγοντες που δυνητικά μπορεί να επηρεάζουν, όπως το φύλο, το βάρος γέννησης, την ηλικία των γονέων και το μορφωτικό επίπεδο κατά τη γέννηση και τον αριθμό των μεγαλύτερων αδελφών.

Από το σχεδόν 6% των παιδιών που γεννήθηκαν πριν από τις 37 εβδομάδες, μόνο εκείνα που γεννήθηκαν πριν από τις 34 εβδομάδες, είχαν σημαντικά χαμηλότερους από τον μέσο όρο βαθμούς στα μαθηματικά, σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν στις 40 εβδομάδες. Στις γραπτές εξετάσεις της γλώσσας αυτό ίσχυε κυρίως για τα παιδιά που είχαν γεννηθεί πολύ πρόωρα, πριν την 27η εβδομάδα.

Επίσης, τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα, στις 34 εβδομάδες, είχαν λιγότερο από έναν βαθμό μείωση στο IQ, σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν στις 40 εβδομάδες. Τα παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 32 και 33 εβδομάδων, είχαν μείωση IQ κατά 2,4 βαθμούς, ενώ εκείνα που γεννήθηκαν ανάμεσα στις 28 έως 31 εβδομάδες εγκυμοσύνης, είχαν μείωση IQ 3,8 μονάδων. Τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν τις 27 εβδομάδες, είχαν μείωση IQ κατά 4,2 μονάδες.

15 εκατομμύρια βρέφη γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο

Τα γνωστικά αποτελέσματα δεν είναι, ωστόσο, προκαθορισμένα κατά τη γέννηση, αλλά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις κοινωνικές συνθήκες και την ανατροφή, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έγκαιρη παρέμβαση δικαιολογείται για παιδιά που γεννιούνται πρόωρα, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Τα αίτια του πρόωρου τοκετού είναι πολύπλοκα και ελάχιστα κατανοητά. Οι προσπάθειες εντοπισμού και βελτίωσης άλλων κοινωνικο-περιβαλλοντικών παραγόντων, θα μπορούσαν να είναι μια πιο επιτυχημένη προσέγγιση για τον μετριασμό τυχόν σχετικών, νευρογνωστικών ελλειμμάτων, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες στην έρευνα.

Περίπου 15 εκατομμύρια βρέφη γεννιούνται πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Οι τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Τα νέα επιστημονικά ευρήματα, τονίζουν «την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για το πώς μπορούν να προληφθούν αυτές οι δυσμενείς εκβάσεις», καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.